Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/08/2022
Muzică

Alegerile Claudiei | Playlist de final de vară

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Alegerile Claudiei | Playlist de final de vară Share Alegerile Claudiei | Playlist de final de vară


Pentru că muzicienii au lansat deja majoritatea proiectelor de vară, cu melodii pe care le putem folosi pentru propriul soundtrack de vacanță, vă propun o călătorie prin câteva albume, piese și artiști care au revenit, recent, în atenția publicului, datorită mesajelor, sunetelor și poveștilor prezentate fanilor.

Conan Gray – Superache

Foto: Brian Ziff

Începându-și cariera muzicală pe YouTube, la vârsta de 14 ani, compunând piese originale și postând videoclipuri în care le vorbea urmăritorilor despre viața lui de zi cu zi, după ce a semnat un contract cu casa de discuri Republic Records, în 2020, Conan Gray a avut parte de cel mai mare debut al anului (locul 5 în US Billboard 200), datorită primului său album, Kid Krow, care i-a asigurat un loc special în noua generație de artiști Indie Pop.

Pe 24 iunie, Conan a lansat cel de-al doilea LP din carieră, pe care l-a numit, simbolic, Superache, dedicându-l fanilor care se regăsesc în temele de singurătate, tristețe și nostalgie folosite de Gray încă de la primele piese: „Acest album este pentru cei care privesc viața de la distanță, și care, ca mine, își lasă inimile să zăbovească, puțin prea mult, în durere.”

Materialul discografic a fost realizat alături de producătorul Daniel Nigro (care a lucrat cu Olivia Rodrigo pentru Sour) și de compozitoarea Julia Michaels (care a scris pentru artiști precum Selena Gomez, JP Saxe sau Lauv), fiind format din 12 piese care prezintă, dintr-o perspectivă extrem de vulnerabilă, sentimentul iubirii în toate formele sale.

Conan Gray – People Watching (Official Video)

Albumul se deschide cu piesa Movies, în care cântărețul vorbește, pentru început, despre dorința și imposibilitatea de a avea o relație perfectă, precum cele pe care le privește, de mic, în filme („I want a love like the movies”). În People Watching, el capătă rolul povestitorului, prezentând, ca spectator, relațiile celor din jur („Someday, I’ll be falling without caution/ But for now, I’m only people watching”), în timp ce Disaster spune povestea unui personaj care nu poate să treacă peste problemele personale pentru a oferi omului de lângă el lucrurile de care are nevoie („This could be a disaster, there’s so many factors”).

Conan Gray – Disaster (Official Music Video)

Mai departe, Best Friend este dedicată iubirii dintre prieteni, iar Footnote, o baladă inspirată din romanul „Mândrie și Prejudecată”, prezintă perspectiva unui personaj care este speriat să îi împărtășească persoanei iubite ceea ce simte („I’ll just take a footnote in your life”).

În Family Line, una dintre cele mai importante piese din LP, Conan vorbește despre traumele din copilăria sa și despre cum afecțiunea (sau lipsa ei) poate schimba viața cuiva, alături de percepția pe care o are despre sine: „All that I did to try to undo it/ All of my pain and all your excuses/ I was a kid but I wasn’t clueless/ Someone who loves you wouldn’t do this”.

Conan Gray – Family Line (Official Lyric Video)

Noul album este însoțit și de un turneu, care, începând cu luna septembrie, îl va purta pe artist în America de Nord, Noua Zeelandă și Australia, el având, pentru fanii săi, un mesaj scurt: „Știu acum, datorită vouă, că nu sunt singur!”

Beabadoobee – Beatopia

Beatrice Kristi Laus (sau Beabadoobee, așa cum o cunosc fanii) a devenit cunoscută prin intermediul curentului muzical DIY, în anul 2019, după ce prima ei piesă, Coffee, a fost preluată de cântărețul canadian Powfu și transformată în hitul death bed (coffee for your head).

Odată cu albumul de debut, Fake It Flowers (2020), care a reprezentat un tribut adus muzicii anilor ’90, artista s-a îndepărtat de sfera Bedroom Pop, intrând în lumea alt-rock atât prin sunet, cât și prin noua estetică abordată, inspirată de muzicieni precum The Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Arctic Monkeys, Björk sau Alanis Morissette.

Pe 15 iulie, Bea a lansat cel de-al doilea album din carieră, Beatopia, care a avut, ca punct de pornire, o lume imaginară construită atunci când avea 7 ani. Astfel, toate piesele (14 la număr) reprezintă poveștile personajelor care au luat naștere atunci, în imaginația ei, alături de noi interpretări asupra propriilor experiențe și trăiri. În noul proiect, artista vorbește despre cine este în prezent (comparativ cu cine era în trecut) și despre cât de ușor ne este, ca oameni, să construim anumite variante înfrumusețate (sau false) ale realității, deloc reprezentative pentru noi sau pentru cei din jur.

Beabadoobee – 10:36 (Official Live Video)

Albumul începe cu piesa Beatopia Cultsong, un intro în care se repetă, la nesfârșit, versul „Is it me, or recently time is moving slowly?”, prin care se deschide noua lume de poveste. Următoarea melodie, 10:36, introduce ascultătorul în tema singurătății (pe care o întâlnim pe întreg parcursul LP-ului): „You don’t need me/ As much as I need you”, sentiment continuat în tinkerbell is overrated (făcută în colaborare cu PinkPantheress): „I started smoking in the mornings, and stay in bed/ I’m not a woman in my room, I’m just a girl instead”.

Mai departe, în Ripples, artista se întoarce la tema persoanei, vorbind despre cum se vede pe sine în valuri distorsionate, pe care nu le poate înțelege întotdeauna: „I’ve been hidin’ my expressions/ You can’t blame the reflections/ And the ripples on the ground/ I might as well have drowned”.

beabadoobee – Lovesong (Official Live Video)

O altă tema dezvoltată în album este și iubirea, pe care o întâlnim în piese precum Lovesong („I guess that this is just another love song about you”), care pare a fi perfectă pentru un film coming-of-age, the perfect pair („I think we’re one and the same”), unde avem un sunet total diferit față de ceea ce fanii au auzit până acum, Pictures of Us (dedicată unei persoane care te poate face să îți schimbi percepția despre lume), făcută în colaborare cu solistul trupei The 1975, Matt Healy, sau Sunny Day, care vine și cu un videoclip în care putem vedea un fragment din fantezia Beatopiei: „Îmi doresc ca ascultătorul să se simtă ca și cum s-ar plimba printr-un vis lucid.”

Beabadoobee – Sunny Day (Official Video)

Alături de cele două albume, în playlist putem adăuga și câteva melodii noi, ce aparțin altor artiști. Pentru început, Cavetown a lansat, pe 15 iulie, piesa Grocery Store, unde vorbește despre un personaj care nu poate face lucruri obișnuite din cauza anxietății sale: „I’ve been trying not to cry in the grocery store/ Little bully inside, pinning me to the floor”.

Cavetown – Grocery Store

Apoi, Anna of the North ne spune, în Dandelion, o nouă poveste de dragoste, alături de sfârșitul ei: „Was I the only one? The only one in love?”

Anna of the North – Dandelion [Official Visualizer]

În final, Sigrid și Bring Me The Horizon ne amintesc, în piesa Bad Life, că momentele grele nu reprezintă întreaga călătorie pe care o avem de parcurs: „I know that you’re afraid things will always be this way/ It’s just a bad day, not a bad life”.

Sigrid, Bring Me The Horizon – Bad Life

 Text de CLAUDIA ALDEA

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.