Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/07/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN | CONTEMPORIA – Curaj creativ în bijuterie contemporană

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii DESIGN | CONTEMPORIA – Curaj creativ în bijuterie contemporană Share DESIGN | CONTEMPORIA – Curaj creativ în bijuterie contemporană
Contemporia


Alexandru Burlacu și Ioana Streza au pornit pe drumul bijuteriei contemporane din noroc. Au renunțat la job-urile lor și au fondat Contemporia după ce au absolvit cursurile de bijuterie la Assamblage.

Stilul lor este creat dintr-un mix  între curaj creativ și prototipare, astfel că bijuteriile lor sunt inedite și, în același timp, ergonomice si ușor de purtat.

Spuneţi-ne câteva cuvinte despre voi. Ce v-a făcut să deveniți designeri de bijuterie?

Suntem Alex și Ioana, membri fondatori Contemporia. Am pornit pe acest drum al bijuteriei contemporane din noroc, ghidați de dorința de libertate, atât creativă cât și în viața de zi cu zi. Am renunțat la joburile noastre așa-zis clasice – inginerie și arhitectură – și am îmbrățișat un domeniu complet nou, dar fascinant după ce am urmat câteva cursuri de bijuterie contemporană marca Assamblage în 2012-2013. Inițial am considerat că bijuteria contemporană o să fie pentru noi doar un mijloc de exprimare creativă sub forma unui proiect secundar, însă destul de repede am realizat că acest „proiect secundar” ne ocupa toate serile și toate weekendurile, ne ocupa mai mult de jumătate din camera în care locuiam și ne aducea foarte multă bucurie și satisfacție așa că în 2014 am decis să facem primul pas în aventura antreprenoriatului și am înființat oficial Contemporia.

Cum se îmbină background-ul vostru cu bijuteria? 

Alex este inginer de telecomunicații iar eu, Ioana, sunt arhitect. Dacă în cazul meu se mai pot găsi puncte comune între domeniul de pregătire și cel al bijuteriei, în cazul lui Alex, aparent nu prea se leagă poveștile. Adevărul este că de fapt el are mai mult curaj creativ, are o abordare mai experimentală și este mai puțin încorsetat de reguli. În timp ce eu am experiența proiectării unui produs de la faza de schiță pe hârtie sau computer până la cea de prototipare și urmărire a execuției. Cred că acest mix ne-a fost de mare folos pentru a funcționa bine ca echipă și pentru a consolida un stil Contemporia: bijuterii inedite dar ergonomice si ușor de purtat.

Cum alegeți conceptele colecțiilor?

Încercăm mereu să lăsăm inspirația să vină ușor către noi păstrându-ne curiozitatea vie, privind lumea cu ochi proaspeți, dar și efectiv lucrând. Așa cum s-a mai spus, credem și noi că e bine ca muza și „conceptul” să ne găsească la masa de lucru. Pentru a da câteva exemple concrete: avem colecții la care conceptul pleacă de la însăși materialul dominant folosit, cum este colecția Kaolin unde am introdus pentru prima dată ceramica în designul bijuteriilor Contemporia și avem colecții la care conceptul pleacă de la o emoție, cum este Dream.Scapes: visare/melancolie.

Care este povestea colecției de la Romanian Jewelry Week 2.0 si cum a fost primita?

Pentru Romanian Jewelry Week 2.0 am pregătit o colecție-provocare pentru noi, Kaolin, la care am experimentat pentru prima dată cu materialul ceramic în bijuterie. A fost o provocare pentru că ceramica are o personalitate opusă metalului cu care suntem noi obișnuiți: este mai greu de controlat și de îmblânzit, este mai fragilă, dar se completează minunat cu metalul. Publicul a fost surprins plăcut de noua colecție și noul material abordat și am primit cereri de bijuterii cu ceramică încă din timpul evenimentului.

Contemporia

La ce lucrați pentru 2022?

Pentru Romanian Jewelry Week 2022 lucrăm la o colecție foarte specială care ne-a scos din nou din zona de confort. Este vorba de un proiect interdisciplinar în care îmbinăm ilustrația în tehnica colajului și bijuteria contemporană, reprezentarea 2D și expresivitatea volumetrică a pieselor din metal. Abia așteptăm să o aducem în fața publicului, să interacționăm cu iubitorii de bijuterie și să aflăm părerea lor, să povestim pe marginea conceptului No man is an island.

Cum a evoluat munca voastră de-a lungul timpului?

Începuturile sunt frumoase pentru că inspiră aventură și mult entuziasm, dar perseverența și dragostea adevărată pentru un domeniu te ajută să mergi mai departe atunci când focul începutului se mai domolește. Pe parcursul celor opt ani de Contemporia ne-am cultivat răbdarea, am învățat să ne punem anumite întrebări când plecăm la drum cu un proiect, am învățat să colaborăm mai bine, să ne cunoaștem publicul și să ne cunoaștem pe noi. Ne bucurăm că în acești 8 ani Contemporia a crescut, a devenit din ce în ce mai cunoscută menținându-se în nișa de bijuterie contemporană și ne bucurăm că ne putem mândri cu public care a rămas alături de noi în tot acest timp.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care poartă bijuteriile voastre? 

Că sunt create de oameni care investesc cu adevărat mult suflet în fiecare piesă ce iese din atelier și sunt fericiți meșterindu-le.

Ce s-a schimbat de când aveți Contemporia?

Am crescut odată cu Contemporia și multe lucruri s-au schimbat pe parcursul acestor 8 ani, dar bijuteria a rămas o constantă. E acolo cu noi zi de zi și asta ne oferă un sentiment plăcut de așezare iar atelierul este un refugiu în care timpul se scurge mai lent și în care răbdarea este de bază. Nici nu e de mirare având în vedere că atelierul de bijuterie în sine cu mare parte din dotările sale nu s-a schimat prea mult de când există acest meșteșug.

Contemporia

Dintre bijuteriile voastre, publicul preferă mai mult…

… inelele spectaculoase, sculpturale și neașteptate. Cred că are legătură cu expresivitatea mâinilor împodobite.

Care e cea mai purtată bijuterie de fiecare dintre voi?

Ioana: Inele cu semnificație de care nu mă despart aproape niciodată, de la verigheta bunicii până la un inel pe care l-am greșit și am decis să-l port ca atare pentru a-mi aminti că un eșec ascunde mereu și o oportunitate. Alex: Verigheta.

Care sunt etapele procesului de creație unei bijuterii?

Drumul fiecărei bijuterii începe cu o idee schițată pe hârtie și o muncă de cercetare cu privire la tehnici de realizare și materiale. Urmează etapa de prototipare și ajustare în atelier. Dacă rezultatul e bun, atunci proiectul inițial e un succes, dacă nu, reluăm prima etapă până găsim abordarea optimă și echilibrul cel mai bun între concept, formă și tehnică. Unele bijuterii sunt realizate în tehnica cerii pierdute ceea ce presupune sculptarea manuală a bijuteriei în ceară urmată de turnarea acesteia în metal, altele în tehnica asamblării prin sudură sau nituirea profilelor de metal. Ultima etapă este cea a finisării metalului și închiderii pietrelor în casete sau monturi.

Interviu de ALEXANDRA BUJENIŢĂ

Contemporia

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută