Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 22/07/2022
Film

Pentru mine tu ești Ceaușescu

Sandra Sankat De Sandra Sankat
Comentarii Pentru mine tu ești Ceaușescu Share Pentru mine tu ești Ceaușescu
ceausescu


Pentru mine tu ești Ceaușescu (premiera: 29 iulie), debutul provocator al lui Sebastian Mihăilescu, se află la granița dintre ficțiune și documentar și aduce în fața camerei tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale.

Conceput mai degrabă ca un exercițiu de imaginație, adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul comunist ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile lor, prin prisma clișeelor din cinematografia comercială.

Sebastian Mihăilescu chestionează reprezentarea, memoria și felul în care trecutul recent al României este amprentat în conștiința colectivă a noii generații

Suprapunând imaginea tânârului dictator cu cea a tinerilor de azi, Sebastian Mihăilescu chestionează reprezentarea, memoria și felul în care trecutul recent al României este amprentat în conștiința colectivă a noii generații. Mai reprezintă Ceaușescu fantoma trecutului recent și violent al României ori este acesta o altă filă printre altele în manualul de istorie, o figură diluată prin amintirile povestite de bunici și părinți și prin aceleași câteva materiale video difuzate la televizor anual pe 25 decembrie? Cert este că, în documentarul stratificat al lui Mihăilescu, Ceaușescu devine personaj secundar, lăsând lumina reflectoarelor pe grupul de adolescenți talentați.

Titlul capătă o formă tangibilă prin realizarea că, azi, personajul istoric în cauză rămâne doar atât – un personaj ficțional modelat de amintirile la mâna a doua ale adolescenților. Fascinant este felul în care tinerii discută și analizează arhitectura psihologică a dictatorului, scoțând astfel la suprafață propriile dorințe și motivații. Cu o abordare simplă, dar eficientă a unor dileme politice și istorice, Pentru mine tu ești Ceaușescu oferă o privire îndrăzneață asupra generației Z, pusă față în față cu istoria națională recentă.Pentru mine tu ești Ceaușescu

Premii:

  • Best Documentary, „What’s Up Doc?”, TIFF, 2022
  • Best Central and East European Documentary Film, Best Cinematography, Ji.hlava, 2021
  • New Talent Award, DocLisboa, 2021

Trailer:

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută