Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/07/2022
Festival Festivaluri 2022 Muzică

FESTIVAL: Carlos Bica & AZUL

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii FESTIVAL: Carlos Bica & AZUL Share FESTIVAL: Carlos Bica & AZUL
Carlos Bica & Azul


[ Braşov Jazz & Blues Festival 2022]

Carlos Bica, unul dintre cei mai inovativi şi prolifici contrabasiști şi compozitori portughezi, va concerta în cadrul Braşov Jazz & Blues Festival (11-15 august), care va avea loc pe scenele amplasate în Piaţa Sf. Ioan, Piaţa Brassaï şi parcul Nicolae Titulescu din oraşul de la poalele Tâmpei.

Citește și:

Prezenţa în festival al trioului AZUL, format de Carlos Bica împreună cu superchitaristul berlinez Frank Möbus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black, accentuează caracterul aniversar al evenimentului, ajuns la ediţia a X-a inclusiv prin faptul că reprezintă grupul ce a înregistrat cel mai bun album de Jazz portughez al tuturor timpurilor, Azul (1996), avându-i ca invitaţi pe vocalista Maria João şi pe trombonistul Ray Anderson. De la acel debut fulminant, AZUL a mai lansat încă 6 albume – Twist, Look What They’ve Done To My Song, Believer, Things About, More Than This şi Azul in Ljubljana -, toate foarte bine primite de iubitorii muzicii Jazz.

Format la finele anilor ’70 ca muzician de cameră ce a reprezentat Portugalia cu Orquestra de Câmara de Lisboa la festivaluri internaţionale, Carlos Bica a devenit apoi repede cunoscut prin colaborările cu artişti reputaţi din spaţiul muzicii tradiţionale, în special a Fado-ului, precum Carlos do Carmo sau Pedro Caldeiro Cabral.

Stabilit din ‘94 la Berlin, Bica a devenit în scurt timp una dintre figurile proeminente ale scenei de Modern Creative Jazz, performând pe varii scene cu muzicieni ca John Zorn, Lee Konitz, Paolo Fresu, Kenny Wheeler sau Aki Takase. Cel mai recent proiect al său, I Am the Escaped One, înregistrat cu experimentalistul DJ Illvibe (fiul pianistului de Free jazz Alexander von Schlippenbach) şi cu saxofonistul Daniel Erdmann, este un album inclasificabil de avangardă, aflat la polul opus faţă de înregistrările de la începutul carierei.

Carlos Bica &Azul
Foto Vera Marmelo

În fapt, continuele explorări în multiversul sonor sunt comune membrilor AZUL, fiindcă Frank Möbus şi Jim Black, ambii şcoliţi la Berklee, s-au consacrat în muzica nouă prin proiecte ieşite din comun, începând cu grupul-cult Der Rote Bereich fondat de Möbus în 1992, care a desconsiderat constant structura Jazz-ului convenţional, şi până la colaborările lui Black din Big Apple cu Ellery Eskelin, Tim Berne, Laurie Anderson, Steve Coleman ori Dave Douglas.

După cum scria Diário de Notícias, în cazul AZUL, odată cu trecerea timpului, “ingredientele nu s-au schimbat dar mixtura s-a maturat şi acum posedă o identitate muzicală ce înglobează creativitatea dovedită deja de către Carlos Bica”, un muzician al cărui arie de acoperire a fost întotdeauna dificil de caracterizat.

Cu atât mai mult, întâlnirea live de la Braşov cu AZUL, din seara de 12 august, ar trebui de inclus pe wishlist-ul oricărui meloman.

  • Cover: Carlos Bica & AZUL feat. Frank Mobus + Jim-Black (Photo by Etienne Sievers)
Citește și:

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.