Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/07/2022
Artă & Cultură

Interviu cu Codruța Vulcu, director ARTmania Festival: ”Sper ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Codruța Vulcu, director ARTmania Festival: ”Sper ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare” Share Interviu cu Codruța Vulcu, director ARTmania Festival: ”Sper ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare”


Între 22 și 24 iulie 2022, festivalul ARTmania revine cu cea de-a 15-a ediție. Piața Mare va fi din nou scenă pentru nume consacrate din zona rock-metal, dar experiența festivalul nu se rezumă doar la concerte live. Despre surprizele ediției aniversare, dar și despre greutățile ultimilor ani, am stat de vorbă cu Codruța Vulcu, director ARTmania Festival și East European Music Conference and Showcase Festival.

                     

”Sper ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare”

 

ARTmania e un festival care a trecut prin multe încercări de-a lungul existenței sale. Cum a făcut față ultimilor doi ani de pandemie care s-au concretizat printr-o pauză forțată?

Cei doi ani de activitate înghețată au avut în mod clar efecte pe mai multe planuri. Au fost și încă sunt destule provocări însemnate. Putem începe de la faptul că a fost nevoie să facem să se întâmple un festival deși în perioada 2020-2022 nu am avut un flux de activitate care să ne genereze noi fonduri și că lipsa de venituri a fost completată de cheltuieli constante (utilități, rate, chirii). Acest aspect se corelează cu faptul că în acest moment cursul valutar e cu totul altul decât era în 2019 când am făcut bugetul festivalului, iar costurile au fost aprobate în euro. La acestea se adaugă și exitul personalului specializat și reprofilarea acestuia în alte industrii din cauza faptului că supraviețuirea devenise imposibilă. Am încercat să ne adaptăm însă pentru a oferi ceva publicului care ne-a fost alături timp de 15 ani. Și pentru că evenimentele fizice nu puteau fi ținute în pandemie, din motive de siguranță, ne-am mutat în mediul online. Am fost singurul festival de rock din România care a fost invitat să se alăture European Metal Festival Alliance alături de alte 12 festivaluri independente din Europa, care și-au unit eforturile pentru a oferi fanilor rock și metal de pe continent un festival online de 3 zile, unic, cu peste 35 de trupe. Ceea ce ne-a ajutat și ne-a dat forța să continuăm în ciuda dificultăților și a imposibillității de a lucra a fost faptul că avem alături de noi o mare parte din rândul membrilor comunității strânse în jurul festivalului. O comunitate care a crescut împreună cu noi și cu proiectul. Mulți dintre noi întâlnindu-ne aici, făcându-ne prieteni, familii și revenind aproape an de an în Piața Mare. Deși a fost și încă e o perioadă dificilă, sperăm ca întâlnirea din acest an să marcheze revenirea la o normalitate post-pandemică în care să reînvățăm să ne bucurăm de concerte, de artiști, să ne reconectăm la energia oferită de muzica live și de întâlnirile din comunitate.

 

”Ziua suplimentară de festival din acest an e felul nostru de a spune MULȚUMESC celor care au continuat să fie alături de noi”

 

Ediția aniversară cu numărul 15 se întâmplă din a treia încercare cu o premieră: trei zile de festival. Cum a apărut ideea unei zile suplimentare în program?

Faptul că o mare parte dintre fani au ales să-și păstreze abonamentul cumpărat, în ciuda incertitudinilor și a schimbărilor aflate în afara controlului nostru, ne-a dat energia pentru a continua în pofida perioadei extrem de dificile nu doar la nivel uman, ci și financiar. E unul dintre motivele pentru care am dorit să oferim, cadou, fanilor care ne-au fost alături o zi suplimentară de festival. O zi în plus, cu concerte ale unor nume mari la nivel internațional și local, de care participanții la festival se pot bucura fără costuri suplimentare sau vreo modificare de altă natură. Iar numele care vor urca pe scenă în această a treia zi sunt unele sonore, precum: Mercyful Fate, Testament, The Pineapple Thief sau Doreduh. Ne bucurăm că am putut transforma în realitate această dorință și e modul prin care vrem să spunem ”Mulțumesc” celor care au continuat să fie alături de noi.

 

Cartea de vizită a oricărui festival de muzică e line-up-ul. Ce formații vor face Piața Mare să vibreze de-a lungul celor trei zile de ARTmania?

În fiecare an, încercăm să oferim un line-up care să includă o gamă diversă de experiențe muzicale. Una menită să atragă fanii pasionați de diferite subgenuri rock și metal. Iar în fiecare dintre aceste zone încercăm să venim cu nume mari, cu trupe definitorii pentru respectivele genuri și cu premiere, formații precum: Meshuggah, Mercyful Fate, Testament, Transatlantic sau The Pineapple Thief. Cei care ascultă muzică rock au gusturi foarte bine definite și sunt adevărați fani ai anumitor trupe. Motiv pentru care sunt atenți la cine e confirmat și participă la un eveniment anume dacă artistul lor preferat vine acolo. Pentru acest an, în măsura posibilităților oferite de reconfigurarea turneelor de-a lungul a doi ani de zile, a modificării planurilor inițiale ale trupelor și de concurența festivalurilor europene pentru aceleași formații aflate în turneu, am conturat un line-up care include o serie de premiere pentru țara noastră și de nume cunoscute pentru zona rock-metal: Mercyful Fate, Meshuggah, Transatlantic, Testament, Cult of Luna, Leprous, The Pineapple Thief, Stoned Jesus, The Vintage Caravan, completate de Alternosfera, Bucovina, Dordeduh, Taine și de tânăra trupă sibiană Revolver.

 

Ce alte activități artistice întregesc experiența ARTmania în acest an?

Participanții se vor putea bucura de o serie de evenimente alternative accesibile în baza brățării de festival. De la seminarii la sesiuni de lectură, la proiecții de filme și de documentare, expoziții sau vizite la muzeu. Vorbim de colaborările pe care avem în acest an cu Muzeul Naţional Brukenthal, cu C.N.M. ASTRA și cu Biblioteca Județeană ASTRA. Iar plimbările prin piețele medievale din centrul Sibiului și șederile la terasele din zonă le vor transforma festivalierilor sejurul într-unul memorabil.

 

Interviu cu Codruța Vulcu, director ARTmania Festival: ”Sper ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare”

”Sper ca ediția din acest an să fie locul unde publicul să uite măcar timp de trei zile de tot ce se întâmplă negativ în jurul nostru”

 

Pauza forțată de care vorbeam la început a avut efecte nu doar asupra organizatorilor, ci și asupra consumatorilor de evenimente. Care sunt așteptările tale pentru această ediție în ceea ce privește publicul?

Dacă la începutul perioadei de după ridicarea restricțiilor a existat încă o reticență a unei părți din public în a reîncepe să participe la evenimente, situația a început să se schimbe. În sensul că dorința de distracție alături de prieteni, de ieșit și ascultat un concert a învins. Dorința de relaxare și reîntâlnire cu cei dragi, acumulată de-a lungul a doi ani de restricții, s-a făcut ascultată. Suntem încă în perioada în care ne reacomodăm unii cu alții la evenimente ce au loc în format fizic, întrucât poate suntem uneori mai timizi față de cum eram înainte de pandemie, însă cred că suntem pe drumul cel bun. Ne dorim ca 2022 să fie o reîntoarcere la normalitate, la vremurile bune și la distracția din anii trecuți. Să fie o ediție plăcută și relaxată pentru participanți, să fie un loc în care publicul să poată uita măcar timp de trei zile de grijile, incertitudinile, de contextul schimbător și nesigur din jurul nostru. Sperăm să ne reamintim cu toții să fim veseli, apropiați și prietenoși unii cu alții, ca într-o familie mai extinsă, întocmai cum simțeam în anii de dinaintea pandemiei. Și să ne putem bucura de muzică!

 

Cum îți dorești să arate parcursul festivalului ARTmania odată depășită borna primelor 15 ediții?

Sperăm ca ediția 2022 să reprezinte un moment de reconectare și de revenire la “normal”. Pregătim un proiect mai mare pentru anul 2023 dacă și contextul va rămâne stabil în continuare. Dorim să prezentăm publicului o ediție mai mare, mai vocală și cu mai multe surprize. Vom reveni cu mai multe detalii după ediția din 2022, pentru a nu lua din farmecul viitorului anunț.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută