Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/07/2022
Artă & Cultură / Art Expo

150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului Share 150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului


Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș marchează un secol și jumătate de la înființarea celei mai importante instituții muzeale din vestul țării. Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”, vineri, 15 iulie, de la ora 19, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

150 ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului

Expoziția este una cronologică și va conține peste 150 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, multe dintre ele vor putea fi văzute de public pentru prima dată. Evenimentul ilustrează activitatea tuturor secțiilor Muzeului Național al Banatului, de la înființarea instituției în anul 1872 până în prezent, cuprinzând patru mari secțiuni cronologice:

I. De la înființare până la sfârșitul Primului Război Mondial (1872–1918)

II. Perioada interbelică și anii celui de-Al Doilea Război Mondial (1919–1946)

III. Muzeul în anii regimului comunist (1947–1989)

IV. Activitatea muzeală în cele trei decenii de democrație (1990 – în prezent)

Printre exponatele reprezentative pentru istoria instituției se numără: Procesul verbal al Ședinței de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (anul 1872); Registrul I inventar al Societății de Istorie și Arheologie; Matrița sigiliului Societății Muzeale de Istorie și Arheologie (anul 1885); Statute ale Societății de Istorie și Arheologie din Timișoara, anul 1923; Contract încheiat între Primăria orașului Timișoara și Societatea de Istorie și Arheologie din Timișoara privind cedarea Muzeului Bănățean în proprietatea orașului; Ordinul meritul cultural, cls I, 1973.

Alături de aceste bunuri culturale vor fi expuse și componente din vechiul mobilier de expunere al muzeului.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută