Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/07/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Expoziția online Time Lines: Răzvan Anton dezvăluie o nouă lucrare video a artistului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Expoziția online Time Lines: Răzvan Anton dezvăluie  o nouă lucrare video a artistului Share Expoziția online Time Lines: Răzvan Anton dezvăluie  o nouă lucrare video a artistului


Publicul poate viziona lucrarea pe site-ul galeriei Gaep între 11 iulie și 21 august.

gaepgallery.com |   @gaepgallery |   @gaep.gallery

VEDEȚI EXPOZIȚIA 

Cea mai nouă lucrare video a lui Răzvan Anton poate fi urmărită pe site-ul gaepgallery.com, între 11 iulie și 21 august, în cadrul expoziției online Time Lines: Răzvan Anton. Aceasta este a treia, și ultima, expoziție online din seria Time Lines prezentată de Gaep.

Expoziția online Time Lines: Răzvan Anton dezvăluie o nouă lucrare video a artistului

Marcând o nouă direcție în practica artistului, Archival Study (Places and Portraits), 2022, este un video pe două canale care prezintă în buclă montaje după filmări pe 8mm din colecția familiei. Filmările au fost făcute în cea mai mare parte de tatăl lui Anton în anii ’70 și ’80 și au fost digitizate și montate de artist. El a tratat acest material privat într-un mod similar cu arhivele publice cu care a lucrat anterior. Precum un arhivist care etichetează și clasifică, a organizat secvențe din filmările tatălui în două categorii: locuri și portrete.

Răzvan Anton, Archival Study (Places and Portraits), 2022, video pe două canale, durată: 12’03” și, respectiv, 5’46” (cadre din video)

„Utilizând o metodă de clasificare extrem de clară, bazată pe un singur cuvânt-cheie locuri sau portrete –, asupra unor filme de familie, cu alte cuvinte asupra unor imagini care surprind aproape exclusiv spontaneitatea și amalgamul vieții, Anton face aluzie la imposibilitatea de a izola cu adevărat obiectele de contextul lor”, spune Mihaela Chiriac, curatorul expoziției online. „Până la urmă, nu acesta pare a fi scopul lui. El lasă categoriile să se suprapună și să apară inevitabil în ambele părți ale instalației video. Peisajele, grădinile, casele, fețele, corpurile aparțin aceleiași realități trăite amestecată, dezorganizată, întortocheată.” 

În expoziția online Time Lines: Răzvan Anton, noul video este încadrat în contextul mai larg al practicii artistului de a lucra cu imagini găsite și arhive. Activitatea lui în decursul ultimilor șapte ani a gravitat în jurul lucrărilor realizate pornind de la imagini din arhiva Minerva, ce conține peste 30.000 de fotografii făcute de fotojurnaliștii de la Igazság și Făclia în județul Cluj între 1960 și 1990. Anton a contribuit la arhivarea digitală a acestor imagini, acum reunite pe un website dedicat

„Dacă prin folosirea unor imagini la a căror reintrare în sfera publică a participat, Răzvan Anton contribuie la un discurs mai larg, de actualitate, despre întrebuințarea arhivelor ca depozitare de putere vs. propagatoare de cunoaștere, în lucrarea cea mai recentă, Archival Study (Places and Portraits), el inversează perspectiva, căutând generalul sau universalul în privat și particular”, remarcă Mihaela Chiriac în textul expoziției online.

Seria Time Lines se axează pe timpul înscris în lucrările a trei artiști: Ignacio Uriarte (18 aprilie – 29 mai), Raluca Popa (30 mai – 10 iulie) și Răzvan Anton (11 iulie – 21 august). Fiecare expoziție online oferă o privire în profunzime asupra unei selecții compacte de lucrări, majoritatea prezentate în premieră. 

 

Scurte biografii

RĂZVAN ANTON (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Lucrările lui au fost incluse în expoziții precum: Double Part Time (MGML – Match Gallery, Ljubljana, 2021), Utopias (Motorenhalle/riesa efau, Dresda, 2019), Contentious Objects/Ashamed Subjects (Politecnico di Milano, Galleria del Progetto, 2019), Too Young for Memories (ElectroPutere Gallery, Craiova, 2019), Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (Gaep, București, 2018), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017) și GIF (MAGMA, Sfântu Gheorghe, 2017). Gaep a prezentat două expoziții personale ale sale: Studies of Gaze (2020) și Mnemonics (2015). Anton a fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018).

MIHAELA CHIRIAC (n. 1984, Brașov) este curator, autoare de texte despre artă și co-fondatoare a spațiului expozițional STATIONS din Berlin-Kreuzberg. 

Credit lucrare de artă

Răzvan Anton, Archival Study (Places and Portraits), 2022, video pe două canale, durată: 12’03” și, respectiv, 5’46”; cadre din video, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută