Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/07/2022
Film

Niciodată nu este prea târziu: Povestea lui Samuel L. Jackson și trei dintre filmele sale de neratat

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Niciodată nu este prea târziu: Povestea lui Samuel L. Jackson și trei dintre filmele sale de neratat Share Niciodată nu este prea târziu: Povestea lui Samuel L. Jackson și trei dintre filmele sale de neratat


„Late bloomers”, așa îi numim pe cei care au primit recunoaștere profesională în viața adultă. Un astfel de exemplu, dătător de inspirație, este actorul hollywoodian Samuel L. Jackson.

Datorită filmelor cu Tarantino, a benzilor desenate Marvel și prequel-urilor pentru Războiul Stelelor, Samuel L. Jackson este cunoscut tuturor fanilor filmului. Deși are peste 150 de filme la activ și multe premii prestigioase, inclusiv Premiul de Onoare al Academiei, el a obținut titlul de „superstar” la Hollywood abia la 45 de ani!

Vorbim cu TV1000 despre lunga călătorie creativă a actorului.

Ca bonus, veți găsi trei filme cu participarea lui care merită vizionate.

Primii pași

În primii săi ani, Samuel L. Jackson a avut diverse interese. A cântat în orchestra școlii, iar la facultate a studiat biologia marină și arhitectura. Din pricina bâlbâielii sale, a început să urmeze cursuri cu un logoped, care l-a sfătuit să se îndrepte către teatru. Ulterior, a reușit să se transfere la departamentul de artă dramatică, și chiar a co-creat o piesă de teatru la colegiu.

Debutul său a avut loc în 1972 în filmul „Împreună pentru zile” (Together for days), un film care pare să se fi pierdut, dar care oferea, așa cum indică posterul filmului, un final șocant și extrem de puternic. Câțiva ani mai târziu, Samuel s-a mutat la New York și a cântat pe scenă timp de aproape zece ani. Dependența de alcool și droguri nu i-a permis să obțină roluri importante în filme, ci doar episodice.

Together for days

Cariera lui Jackson a început când a scăpat de dependență și l-a cunoscut pe Morgan Freeman, pe care l-a avut ca mentor. La sfârșitul anilor ’80, actorul a apărut în filmele lui Spike Lee și Martin Scorsese. Aceste filme și altele au fost lăudate de critici, dar nu l-au ajutat să se lanseze cu adevărat în carieră.

Momentul de glorie

Biletul norocos către marele ecran a fost pentru Jackson filmul cult „Pulp Fiction” (1994), în care a jucat când avea 45 de ani. Rolul de hitman, pe nume Jules Winnfield, scris special pentru Jackson, i-a adus actorului o nominalizare la Oscar, faimă mondială și i-a asigurat o bătrânețe confortabilă.

Astăzi, în ciuda vârstei sale înaintate, Samuel este foarte activ. În 2022, actorul în vârstă de 73 de ani a primit premiul onorific al Academiei pentru realizările de o viață și contribuția excepțională adusă filmului. Filmele sale au câștigat peste 27 de miliarde de dolari în lume, făcându-l actorul cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Mai jos, am făcut o listă cu trei filme cu Samuel L. Jackson pe care le puteți viziona la TV1000 în iulie.

Vremea răzbunării (S.U.A., dramă, 1996)

Într-un orășel american, doi bărbați albi abuzează o fetiță de culoare, în vârstă de zece ani și încercă să o spânzure. Au fost prinși și arestați.

Legea locală nu permite ca ei să fie condamnați la moarte, iar pedeapsa maximă este de zece ani. O astfel de pedeapsă blândă nu l-a mulțumit pe tatăl victimei, Carl (Samuel L. Jackson). În sala de judecată, un bărbat i-a împușcat, rănindu-l, în același timp, grav pe unul dintre polițiști. Carl este arestat, iar acum se confruntă cu camera de gazare. Avocatul Jake Brigance devine apărătorul lui care, cu sprijinul colegilor săi experimentați, intenționează să dovedească nevinovăția lui Carl și să-l salveze de pedeapsa cu moartea.

Un thriller juridic interesant, bazat pe un roman de John Grisham.

Negociatorul (Germania-S.U.A., film polițist/acțiune, 1998)


Danny este locotenent de poliție în Chicago și unul dintre negociatorii de top. Din întâmplare, el devine suspect de crimă și spălare de bani. Realizând că nu poate avea încredere în nimeni, Danny merge la șeful afacerilor interne și ia ostatici pe acesta și pe colegii săi, solicitând prezența celuilalt negociator de top al orașului. Trebuie să-i găsească pe cei care i-au ucis prietenul și i-au înscenat vina.

Scenariul filmului s-a bazat pe un caz al poliției din St. Louis de la mijlocul anilor ‚80. Deoarece filmul arată în detaliu complexitatea muncii negociatorilor, a fost criticat de ofițerii de informații pentru că teroriștii puteau folosi aceste cunoștințe.

Suspinul șarpelui negru (S.U.A., dramă, 2006)


Un fermier religios pe nume Lazăr găsește o fată inconștientă pe un drum de țară. Numele ei este Rae și a fost bătută violent și aruncată din mașină. Are un iubit în armată și, în absența lui, se dedică promiscuității și dependenței.

Lazăr o îngrijește pe Rae până când aceasta își recapătă simțirile, când, spre surpriza și neplăcerea ei, realizează că salvatorul ei nu îi permite să plece, încătușând-o cu un lanț greu de 18kg. Lazăr consideră că este de datoria lui să vindece sufletul păcătos al lui Rae și să o salveze de gândurile și obiceiurile distructive.

Numele filmului face referire la cântecul lui Blind Lemon Jefferson, un bluesman și chitarist american.

Acestea, și multe alte filme de referință, le puteți vedea în luna iulie la TV1000.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.