Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/07/2022
Artă & Cultură / Teatru

Gala Premiilor UNITER 2022: „Oameni care ard ACUM, oameni care trebuie văzuți ACUM”

Costinela Caraene De Costinela Caraene
Comentarii Gala Premiilor UNITER 2022: „Oameni care ard ACUM, oameni care trebuie văzuți ACUM” Share Gala Premiilor UNITER 2022: „Oameni care ard ACUM, oameni care trebuie văzuți ACUM”
uniter 2022


Gala Premiilor UNITER 2022

“V-aș ruga să-mi scrieți în comment unul, sau doi, sau trei artiști tineri din zona independentă, pe care i-ați văzut în ultimele două stagiuni și v-au plăcut mult (…). Nu e vorba doar de actori, ci și de scenografi, coregrafi în spectacole de teatru, teatru-dans, regizori, dramaturgi, light designeri, muzicieni de teatru. Nu doar din București, ci și din țară. Pot fi freelancers, independenți care lucrează (doar) în teatre independente, artiști angajați la stat care au făcut chestii tari în zona independentă sau artiști liberi, dar care au făcut chestii wow la teatru de stat, național, municipal, preferabil din tânăra și foarte, foarte tânăra generație (…).”, scria regizorul Radu Afrim, pe Facebook, la începutul lunii aprilie.

uniter 2022

Nu mai puțin de 477 comentarii aveau să scoată la iveală sute de recomandări de la spectatori și de la oameni de teatru, care parcă așteptaseră momentul, iar momentul venise. Și parcurgându-le, realizam că suntem, totuși, o țară bogată, că, în acești tineri artiști, teatrul românesc are resurse pentru a exprima și a evolua. Iar faptul că ele sunt recunoscute mi-a dat o stare de bine, de așezare în făgaș. Există normalitate, mi-am zis. Iar normalitatea înseamnă (și) să fim prezenți, să fim ancorați în viețile noastre și în ce se întâmplă lângă noi. Să observăm, să ne lăsăm libertatea de a simți, de a aprecia, de a valida.

Surpriza și bucuria au fost să descopăr finalitatea demersului, cu doar câteva zile înaintea ediției cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Regizorul Radu Afrim, care semnează conceptul artistic al ediției aniversare, a ales să aducă pe scenă, alături de artiștii laureați, poveștile acestor tineri.

„Oameni care ard ACUM, oameni care trebuie văzuți ACUM. E greu de făcut o selecție. (…) tineri care în acești ultimi doi ani au încercat să se facă ascultați. (…) Voi încălca încă o tradiție și voi popula ecranul imens din spatele laureaților Galei cu chipuri de artiști care ar fi putut sta fără probleme în locul oricăror nominalizați de acum, din anii recenți sau vor sta în anii ce vin”, a spus Afrim.

Ediția din acest an a Galei este prima desfășurată în absența fizică a domnului Ion Caramitru. Dar înclin să cred că l-ar bucura ce se întâmplă.

„Suntem o lume unde excepția de la regulă are parfum revoluționar”, mărturisea cu 30 de ani în urmă, la Ediția I “(…) fără risc și fără nebunie, nimic nu se așază. Nimic nu lasă urme. Nimic nu se întâmplă.”

Gala Premiilor UNITER, 4 iulie 2022, Palatul Culturii, Bistrița

  • Director artistic: Radu Afrim
  • Scenografie: Irina Moscu & Les Ateliers Nomades
  • Prezentatori: Raluca Aprodu și Emilian Oprea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută