Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2022
Lifestyle / Fashion

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii Ținute iconice care au marcat istoria modei Share Ținute iconice care au marcat istoria modei


Este indubitabil faptul că industria modei se schimbă cât ai clipi și, în doar câteva momente, tendințele se modifică, fiind înlocuite de ceva nou. Ceea ce e „la modă” astăzi, poate fi considerat „depășit” sau învechit mâine. Cu toate acestea, există unele apariții vestimentare care au marcat istoria modei prin flexibilitatea și finețea lor, ce nu pot fi vreodată scoase din contextul sintagmei „la modă” și care rămân vii timp de zeci de ani.

Iată câteva dintre acestea:

Ținute iconice care au marcat istoria modei

" "

Corsetul cu sutien conic al Madonnei

În prima noapte a turneului „Blond Ambition”, care a avut loc în aprilie 1990, în Chiba (Japonia), Madonna și-a făcut apariția într-un outfit la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Concepută de Jean Paul Gaultier, care a fost designerul favorit al artistei în perioada anilor ‘80 și căruia aceasta i-a cerut personal să creeze costumele pentru turneu, acest articol vestimentar a atras atenția publicului în primul rând pentru modul în care s-a opus definiției standard a corsetului, care, timp de atâtea secole, fusese întrebuințat cu scopul îngrădirii corpului femeilor și nu ca piesă vestimentară ce poate fi purtată de sine stătător. Această ținută îndrăzneață a rămas în istoria modei, iar influența ei se remarcă și în tendințele actuale, întrucât top-urile de tip corset sunt prezente în mai toate magazinele de tip mass-market.

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Ținutele matchy din denim ale lui Britney Spears și Justin Timberlake

Cu două decenii în urmă, fostul cuplu format din Britney Spears și Justin Timberlake, „scriau” istoria modei la American Music Awards, ediția din 2001. Favoriții culturii pop adolescentine de la acea vreme au apărut în ținute asortate din denim – o rochie fără bretele și o poșetă asortată pentru Spears și un blazer, blugi și pălărie de cowboy pentru Timberlake – inspirând ulterior nenumărate costume de Halloween, postări nostalgice pe Instagram și chiar și look-uri de covor roșu. În 2014, Katy Perry și Riff Raff i-au omagiat pe Spears și Timberlake la Premiile MTV Video Music, 2014, când au ieșit dintr-un Lamborghini galben, ambii îmbrăcați în denim. Totodată, denim-ul este în continuare prezent în tendințele actuale, cu precădere în cazul articolelor vestimentare precum pantalonii sau jachetele, care sunt un must pentru garderoba oricui.

Ținute iconice care au marcat istoria modei

„Rochia răzbunării” a Prințesei Diana

În iunie 1994, la o petrecere găzduită de Vanity Fair, Prințesa Diana a purtat o rochie neagră de mătase, până la genunchi și cu umerii goi, căreia i-a alăturat o pereche de cercei, un colier de perle și un clutch negru. „Prințesa poporului”, așa cum i se mai spunea, a încălcat protocolul regal prin alegerea unei astfel de ținute, dar cu toate acestea, apariția sa a întors capetele tuturor celor prezenți la eveniment. Numele de „Rochia răzbunării” a fost astfel atribuit, întrucât Diana a purtat-o ​​în aceeași seară în care prințul Charles și-a mărturisit adulterul cu Camilla, Ducesa de Cornwall. Această apariție a stârnit multe controverse, din cauza poveștii din spatele său, dar, mai ales, datorită eleganței și rafinamentului outfit-ului, care a rămas astfel bine împământenit în istoria modei, reprezentând și astăzi o inspirație pentru femei.

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Marlene Dietrich și costumul din „Morocco” (1930)

Marlene Dietrich deschide lista primelor femei din Hollywood care au popularizat curentul ținutelor bărbătești purtate de femei. „Morocco” a fost primul film american al actriței, iar outfit-ul pe care îl poartă la prima sa reprezentație, constituit din pălăria cilindrică, smoching-ul și papionul alb, a devenit look-ul ei semnătură. Ea a fost prima vedetă de la Hollywood care a dovedit puterea seducătoare a femeii în pantaloni, sfidând normele sociale, revoluționând și redefinind astfel moda feminină. De atunci, stilul bărbătesc a devenit tot mai popular în rândul femeilor. Actualmente, costumele formate din sacou și pantaloni se numără printre cele mai cool și fresh outfit-uri, pe care le poartă atât bărbații, cât și femeile.

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Rochia „Happy Birthday, Mr. President” a lui Marylin Monroe

Închei lista ținutelor cu una dintre cele mai populare piese vestimentare ale tuturor timpurilor, fiind vorba despre rochia pe care a purtat-o Marilyn Monroe în 1962, când i-a cântat „Happy Birthday, Mr. President” lui John F. Kennedy. Rochia este transparentă, presărată cu mărgele și atât de strânsă pe corp încât a trebuit să fie cusută direct pe Marilyn. De asemenea, ea a ales să nu poarte nimic dedesubt, pentru ca look-ul să fie impecabil, știind totodată că va alimenta astfel revolta care urma să se creeze în jurul momentului ei „scandalos”. La evenimentul Met Gala al acestui an, Kim Kardashian a șocat apărând în rochia lui Marilyn, pe care a închiriat-o contra unei sume colosale, dar cu ajutorul căreia a reușit să devină apariția serii.

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Costumul galben al lui Cher (Alicia Silverstone), din „Clueless”(1995)

Celebrul deux-pièces marca Dolce & Gabbana al Aliciei Silverstone a luat publicul cu asalt în 1995, când a debutat în filmul „Clueless”. Ani mai târziu, Alicia a dezvăluit faptul că producătorii au avut de ales între mai multe nuanțe pentru acest costum (roșu, galben sau albastru), însă au rămas la cel galben, decizie care a contribuit semnificativ la popularitatea filmului. În hit-ul său din 2014, „Fancy”, care are peste un miliard de vizualizări pe YouTube, Iggy Azalea poartă un costum identic cu cel al lui Cher, din „Clueless”. Totodată, remarcăm faptul că la momentul actual, vestimentația de tip deux-pièces este mai populară ca oricând, iar costumul galben purtat de Silverstone este un reper incontestabil în ceea ce privește acest trend nemuritor.

Iată, așadar, câteva dintre cele mai emblematice ținute ale tuturor timpurilor, care au marcat istoria modei și care vor rămâne timp de decenii în memoria colectivă!

Ținute iconice care au marcat istoria modei

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută