Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/06/2022
Muzică Festival

MICHAEL OLIVERA & The Cuban Jazz Syndicate

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii MICHAEL OLIVERA & The Cuban Jazz Syndicate Share MICHAEL OLIVERA & The Cuban Jazz Syndicate


Colaborările cu Rick Wakeman, Sting, Quincy Jones, Paquito de Rivera, Marcus Stockhausen sau Yonathan Avishai, precum şi prezenţa sa pe mai mult de 50 de înregistrări discografice, spun multe despre valoarea de muzician a lui Michael Olivera, baterist, producător şi compozitor cubanez, care a studiat la Şcoala Naţională de Arte din Havana şi a debutat în 2016, cu aclamatul album Ashé („Divine Blessing”), pentru a se impune în doar câţiva ani, inclusiv în Europa, drept unul dintre cei mai importanţi percuţionişti de pe scena actuală de Jazz. Important nu doar ca virtuoz, ci şi ca aranjor şi creator de muzică originală, despre care legendarul pianist Chucho Valdés spunea:

Michael Olivera opens the way to a new proposal with a generation of important musicians giving a masterful contribution to this work. Using elements of Afro-Cuban music, contemporary Jazz and flamenco he has achieved this beautiful fusion.

Însoţit de The Cuban Jazz Syndicate, Michael Olivera va concerta, în premieră în România, în cadrul Braşov Jazz & Blues Festival, care va avea loc în perioada 11-14 august, pe trei scene amplasate în Piaţa Sf. Ioan, Piaţa Brassaï şi parcul Nicolae Titulescu, din oraşul de la poalele Tâmpei.

Apariţia în festival, alături de Michael Olivera, al super-talentatului ansamblu creat de el, alcătuit din muzicieni printre care se numără nominalizaţi şi câştigători de premii Latin Grammy, ranforsează caracterul aniversar al evenimentului, ajuns la ediţia a X-a – tradiţia organizării sale anuale nu a fost întreruptă nici de pandemie -, inclusiv prin faptul că vor interpreta, pentru întâia oară în faţa melomanilor români, compoziţii de pe cel mai recent album, Michael Olivera and The Cuban Jazz Syndicate: Y Llegó la Luz („And the light came”), din 2021.

Relocat în Spania, la Madrid, încă din anii debutului discografic, Michael Olivera a fost invitat să concerteze în cele mai importante festivaluri de Jazz din întreaga lume, de la Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz sau Barcelona Jazz Festival, până la Blue Note NY, Blue Note Tokyo şi Jakarta Jazz Festival.

Prodigiosul artist îşi trage inspiraţia din muzica tradiţională cubaneză şi hispanică, dar modul în care metamorfozează sonorităţile seculare, trecându-le prin filtrul propriei creativităţi, conferă temelor sale o identitate de o modernitate cu totul aparte, ce aminteşte de explorările marelui John Coltrane din ultima parte a vieţii sale.

Concertul lui Michael Olivera din cadrul Braşov Jazz & Blues Festival e realmente un eveniment ce nu ar trebui ratat de către fanii Latino Jazz-ului, combinând visceralitatea ritmurilor originare şi frazarea deschisă, specifică improvizaţiei experimentale, într-un produs cultural plin de culoare, vervă şi imaginaţie.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.