Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 20/06/2022
Film

 „L’événement”, un film de epocă realist despre avort, un must see al acestei veri!

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii  „L’événement”, un film de epocă realist despre avort, un must see al acestei veri! Share  „L’événement”, un film de epocă realist despre avort, un must see al acestei veri!


„L’événement” („Evenimentul”) este o dramă despre avorturile ilegale din anii ’60, în regia lui Audrey Diwan, o producție franceză premiată cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, care ajunge în luna iunie și pe marile ecrane românești.

Filmul este o adaptare după povestea autobiografică omonimă a romancierei Annie Ernaux, publicată în 2000, de editura pariziană Gallimard. Acțiunea are loc în Franța anilor 1960, înainte ca avortul să fie legalizat, și prezintă călătoria unei tinere care rămâne însărcinată, interpretată de actrița franco-română Anamaria Vartolomei, considerată „o revelație” de către criticii de film.

„L’événement” spune povestea unei studente din clasa de mijloc a Franței, pe nume Anne (Anamaria Vartolomei), care își dă seama că este însărcinată în timpul numărătoarei inverse până la examenele sale finale. Anul este 1963 și Anne încearcă să-și proiecteze detașat viața. Examenul va determina dacă poate merge la universitate, lăsând în urmă colegiul din provincie și barul din cartier pe care îl conduc părinții ei. Dar avortul este ilegal. Oricine merge la spital după ce a făcut un avort poate fi judecat și închis – dacă supraviețuiește, desigur! Oricine o ajută este, de asemenea, pasibil de arestare și închisoare, inclusiv medicii.

 „L'événement”, un film de epocă realist despre avort, un must see al acestei veri!

 „L'événement”, un film de epocă realist despre avort, un must see al acestei veri!

Virtutea filmului „L’événement” al lui Audrey Diwan este că scenariul construiește o imagine, o piatră de hotar, despre ceea ce a însemnat o sarcină nedorită pentru viața unei tinere femei în anii ’60. În acele vremuri nu era dificil doar să faci avort. Acesta nu putea fi menționat, așa cum îi subliniază Annei un medic prietenos, dar precaut. Nici sexul nu putea fi discutat. Dacă ai făcut-o, nu recunoșteai. Dacă ți-a plăcut, același lucru. Anne nu cedează nicio secundă, nici măcar nu varsă o lacrimă, pentru că nu renunță la determinarea ei. Ea va rezolva această problemă, chiar dacă trebuie să moară în proces.

Faptul că o femeie ar trebui să-și riște viața este cu adevărat monstruos. Anne nu spune asta, ci lasă faptele problemei să vorbească de la sine. Lucrurile nu erau atât de simple atunci și, în multe țări din prezent, lucrurile nu sunt atât de simple nici acum. Nu pentru femei. Această rememorare agonizantă a trecutului ar putea fi o fereastră obiectivă către lupta continuă a drepturilor femeilor și autonomia propriilor decizii.

„L’événement” se alătură unui domeniu puternic de filme militante pe tema avortului, inclusiv drama din 2007 a lui Cristian Mungiu, 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, și mai recentul Never Rarely Sometimes Always, al Elizei Hittman, și are premiera în România pe 24 iunie 2022.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.