„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” continuă în zilele de 18 și 19 iunie pe Calea Victoriei, Șoseaua Kiseleff, Bd. Unirii și se extinde în premieră și în Drumul Taberei, spectacolul de teatru imersiv „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” deschide pe 18 iunie seria proiectelor finanțate în cadrul programului de burse “București RE:imaginat” , expozițiile „Sariul întâlnește Ia” și “Jocurile copilăriei” sunt deschise la ARCUB până pe 20 iunie, respectiv 30 iunie și ultimele spectacole din cadrul Stagiunii de Arte Performative, “Stația 13” și “Universitatea de râsete” se joacă la Sala Mare ARCUB în 23 și 24 iunie.
Străzi deschise – București, Promenadă urbană
Până pe 16 octombrie
Proiect organizat de Primăria Municipiului București
prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București
Străzi deschise – București, Promenadă urbană
Program weekend: 18 – 19 iunie
Calea Victoriei, Șoseaua Kiseleff, Bd. Unirii și Drumul Taberei
“Străzi deschise – București” revine în acest weekend pe Calea Victoriei, pe Șoseaua Kiseleff, Bd. Unirii și se extinde și în sectorul 6 al Capitalei în zona Drumul Taberei, pe segmentul cuprins între Str. Valea Ialomiței și str. Valea Argeșului.
Programul weekendului include spectacole de teatru, recitaluri instrumentale de bossa nova, concerte de muzică populară și pop, spectacole de percuție și ritm, momente de dans contemporan, atelierele de joacă pentru copii și o paradă a personajelor organizată de Circul Metropolitan București.
Din seria evenimentelor conexe fac parte Concertul caritabil extraordinar pentru sprijinirea Ucrainei, care va avea loc în Piața “George Enescu” sâmbătă de la ora 19:00, dar și Food Truck Festival care are loc în sectorul 6 în ambele zile de weekend.
Detalii despre programul din acest weekend aici.
Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte
18 iunie și 2 iulie
Spectacol de teatru imersiv produs de Citit În pentru Teatrul Apropo
Proiect finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
18 iunie, 2 iulie
Calea Victoriei – Zona Pipera (Teatrul Apropo)
Spectacolul de teatru imersiv „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” produs de Citit În pentru Teatrul Apropo deschide seria proiectelor finanțate în cadrul programului „Bucureşti RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale desfășurat de ARCUB în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022. Spectacolul face parte din proiectul „Pipera in Your Mind” şi are parte de două serii de reprezentaţii în cadrul evenimentului „Străzi deschise” în zilele de sâmbătă, 18 iunie şi 2 iulie, începând cu ora 19.00.
Gândit ca o modalitate de explorare inedită a oraşului, spectacolul de teatru imersiv „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Adi Ciglenean transformă spectatorii în participanţi şi îi lansează într-o aventură irepetabilă care îi poartă prin diferite puncte din Bucureşti în timp ce povestea spectacolului li se dezvăluie treptat.
În cele două zile de spectacol, sâmbătă 18 iunie şi 2 iulie, sunt programate câte şase reprezentaţii cu grupuri de şase spectatori. Punctul de întâlnire este Calea Victoriei 155 (Calea Victoriei 155, etaj 1, intrare din Buzești), iar reprezentaţiile se vor desfăşura succesiv, la următoarele intervale orare: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30. Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de rezervare la adresa TFBsiVFM@gmail.com sau la numărul de telefon 0721.831.160.
Detalii și rezervări aici.
Turneul european de caritate pentru sprijinirea Ucrainei
“Life Will Win”
18 iunie, ora 19:00
Proiect organizat de Ambasada Ucrainei la București cu sprijinul Primăriei Municipiului București și ARCUB
Bucureștiul se alătură orașelor europene care găzduiesc Turneul European „Life Will Win”, un eveniment caritabil conceput cu scopul strângerii de fonduri pentru dotarea cu aparatură medicală a spitalelor din Ucraina, dar și pentru sprijinirea artiștilor ucraineni și pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Turneul se desfășoară în principalele piețe ale unor mari capitale sau orașe europene din Polonia, Cehia, Austria, Germania, Italia sau Spania, care vor deveni spațiu de manifestare pentru muzica și cultura ucraineană.
Concertul de la București are loc sâmbătă, 18 iunie, ora 19:00, în Piața „George Enescu”, la inițiativa Ambasadei Ucrainei la București, cu sprijinul Primăriei Municipiului București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Pe scena „Life Will Win” vor evolua artiști cunoscuți nu doar în Ucraina, ci și dincolo de granițele acesteia: MONATIK, Vopli Vidopliasova, Pianoboy, Wellboy, Alina Pash și alții, iar cei prezenți vor putea asculta cele mai emoționante melodii din „Evening Quarter” interpretate de actorii Kvartal 95 Studio, o celebră companie ucraineană, creatoare a numeroase programe umoristice foarte apreciate.
Gazdele concertelor vor fi de asemenea actori ai Kvartal 95 Studio, alături de Yevhen Koshovy, Olena Kravets, Oleksandr Pikalov și prezentatoarea și actrița TV ucraineană Daria Tregubova.
Participarea la eveniment este liberă, dar în timpul evenimentul se pot face donații prin scanarea unui cod QR. Toate fondurile strânse în timpul concertelor vor fi donate pentru acoperirea nevoilor umanitare ale Ucrainei.
Mai multe detalii aici
SARIUL întâlnește IA
8-20 iunie
Proiect organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB
SARIUL întâlneşte IA
8-20 iunie
ARCUB – Sala Arcelor
Cum arată un sari de sărbătoare? Dar o cămaşă cu altiţă de duminică? Expoziţia SARIUL întâlneşte IA invită publicul să descopere la ARCUB două dintre cele mai vechi veşminte din lume, sariul şi ia, prezentate în oglindă într-o expoziţie despre feminitate şi nostalgie în cultura indiană şi cultura românească.
Exponatele sunt obiecte de colecție curatoriate de colecționara de artă și promotoare a culturii tradiționale românești Iulia Gorneanu atât din colecția sa personală de ii, cât și din colecția de sariuri a designerului Anamaria Lazăr.
Expoziţia este organizată sub auspiciile Ambasadei Indiei în România.
Detalii aici.
Expoziția „SARIUL întâlnește IA” poate fi vizitată în perioada 8-20 iunie la ARCUB – Hanul Gabroveni, în intervalul orar 12:00-20:00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Preț: 25 lei (Categoria I) și 15 lei (Categoria II).
Jocurile copilăriei
Proiect organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB
Jocurile copilăriei
1-30 iunie | 11:00-19:00
ARCUB – Sala Coloanelor
De la jocuri interactive, la jocuri educative, jocuri în aer liber sau în interior, „Jocurile copilăriei” prezintă peste 400 de jocuri româneşti şi străine din perioada 1950-2000. Expoziţia este al doilea eveniment dintr-un proiect al ARCUB dedicat jocurilor şi vine în completarea expoziţiei „O lume a jocurilor”, care a lansat proiectul în decembrie 2021. Curatorul expoziţiei este teatrologul şi managerul cultural Alina Moldovan, care a selectat jocurile din colecţia sa personală de peste 1.500 de titluri.
În cadrul proiectului, are loc o serie de ateliere pentru copii, inspirate de jocuri muzicale, jocuri senzoriale, board games, video games şi jocuri de explorare cognitivă, concepute să stimuleze creativitatea şi capacitatea de concentrare. Atelierele „Jocurile copilăriei” vor avea loc la Sala Gabroveni, în zilele de 18-19 iunie și 25-26 iunie, între orele 11:00 – 14:00.
Detalii și rezervări aici.
Expoziția „Jocurile copilăriei” poate fi vizitată în perioada 1-30 iunie la ARCUB – Hanul Gabroveni, în intervalul orar 11:00-19:00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). Preț: 15 lei (Categoria I) și 10 lei (Categoria II).
Expoziția este închisă în ziua de luni a fiecărei săptămâni.
Ateliere pentru copii | Jocurile copilăriei
Proiect organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB
Ateliere | Jocurile copilăriei
18-19 iunie, orele 12:00, 14:00 & 25-26 iunie, orele 11:00 – 13:00
ARCUB – Sala Gabroveni
Atelierele pentru cei mici continuă până la finalul lunii iunie cu o serie de activități inspirate de jocuri muzicale, jocuri senzoriale, boardgames, videogames şi jocuri de explorare cognitivă, concepute să stimuleze creativitatea şi capacitatea de concentrare.
„Descoperă lumea prin joacă”, „Sunetul muzicii – o călătorie, prin joc, spre lumea musical-ului” sunt doar câteva jocuri pe care copiii le pot experimenta în mod creativ și original, în cadrul atelierelor.
Din program fac parte ateliere susţinute de cel mai urmărit YouTuber de FIFA din România, content creator-ul Theo (Teodoros Cliseru), de Cătălin Petrescu, solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, regizoarea de spectacole pentru copii Gabriela Dumitru și actrița Oana Rusu.
Program ateliere „Jocurile copilăriei”
- 18 iunie
ora 12:00 | Atelier „Descoperă lumea prin joacă”
ora 14:00 | Atelier „De la board games la video games” – întâlnire cu Theo - 19 iunie
ora 12:00 | Atelier „Descoperă lumea prin joacă”
ora 14:00 | Atelier „De la board games la video games” – întâlnire cu Theo - 25 iunie
ora 12:00 | Atelier „Sunetul muzicii – o călătorie, prin joc, spre lumea musicalului” - 26 iunie
ora 11:00 | Atelier „Sunetul muzicii – o călătorie, prin joc, spre lumea musicalului”
ora 13:00 | Atelier „Sunetul muzicii – o călătorie, prin joc, spre lumea musicalului”
Detalii aici.
Stația 13, după schițe, piese și poezii de I.L. Caragiale
Producție Syarela Arts
Spectacolul face parte din Stagiunea Artelor Performative ARCUB
Stația 13, după schițe, piese și poezii de I.L. Caragiale
23 iunie | 19:00
ARCUB, Sala Mare
Comedia „Staţia 13” aduce în lumina scenei aspecte mai puţin explorate din opera lui Caragiale. Personaje celebre, precum Rică Venturiano, Zița, Cetățeanul Turmentat, sunt puse alături de personaje mai puţin celebre din schiţele dramaturgului, în contexte cel puţin inedite. „Staţia 13” este regizat de Alexandru P. Rusu şi se joacă în cadrul Sagiunii Artelor Performative joi, 23 iunie, de la ora 19.00. Din distribuție fac parte actorii: Edi Cârlan, Ana Maria Bercu, Remus Stănescu, Andreea D. Moustache/ Valentina Visarion.
după schițe, piese și poezii de I.L. Caragiale
Regia: Alexandru P. Rusu
Adaptare scenariu: Silvia Dumitrache
Scenografia: Ileana Zirra
Muzică: Sarah Mitrofan
Grafică: Mădălina Sinoae
Cu: Edi Cârlan, Ana Maria Bercu, Remus Stănescu, Andreea D. Moustache/Valentina Visarion
Universitatea de râsete, de Kōki Mitani
Producție Wonder Theatre
Spectacolul face parte din Stagiunea Artelor Performative ARCUB
Universitatea de râsete, de Kōki Mitani
24 iunie | 19:00
ARCUB, Sala Mare
WonderTheatre revine pe scena ARCUB cu producția “Universitatea de Râsete” – o comedie spumoasă, plină de suspans și răsturnări surprinzătoare de situație. Relația dintre cei doi protagoniști atinge de-a lungul spectacolului culmi neașteptate care promit să amuze dar și să emoționeze publicul până la lacrimi.
Spectacolul „Universitatea de râsete” reprezintă întâlnirea a doi mari actori din generații diferite, binecunoscutul Răzvan Vasilescu și Alexandru Voicu, un tânăr actor care a reușit deja să se afirme într-un timp foarte scurt, în regia tinerei regizoare Teodora Petre, un vârf al noii generații de creatori, totul pe muzica fenomenală a lui Cezar Antal, actor și muzician talentat deopotrivă.
de: Kōki Mitani
Cu: Răzvan Vasilescu, Alexandru Voicu
Regie: Teodora Petre
Muzică originală: Cezar Antal
Costume: Radu Madea
Lighting design: Ioana Pascha
Durata spectacolului: 90 min.
Evenimente în parteneriat
UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice
13-19 iunie
Organizator: Fundația Calea Griviței
În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB
Undercloud – Festivalul de Teatru Independent de Orice
13-19 iunie
Teatrul Dramaturgilor Români, UNARTE, Muzeul Literaturii, Biserica Sfinții Voievozi, J’ai Bistro, Black Habit și Grivița 53
Cu un nou concept, cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Teatru Independent – UNDERCLOUD revitalizează Calea Griviţei cu spectacole de teatru, dans, performance, expoziţii şi concerte şi se extinde cu evenimente conexe în şapte spaţii partenere.
Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit revederi cu actori și dansatori îndrăgiți de public: Maia Morgenstern (spectacolul „Povestiri Culese”, spectacol și lansare de carte „Nu sunt eu”, filmul „Care dintre noi”), Vlad Ivanov („Dewaere – De vrai”), Marius Manole (filmul „Care dintre noi”), Ioana Marchidan („Reverse Discourse”) + Florina Gleznea.
Evenimentele conexe sunt și ele marcate de apariții surprinzătoare, oferind o ocazie unică de a fi față în față cu Nora Iuga, Florin Iaru (V.I.P – Vin, Intimitate, Poezie), Alexa Visarion(Conferința-Dialog „Ce are teatrul și nu are Biserica? Ce are Biserica și nu are Teatrul?”), Nicu Alifantis (Concert cu muzica din spectacolele de teatru), Mirela Trăistaru (Painting Performance „Now”).
Programul Festivalului poate fi accesat aici.
De ce mai stai cu el?!
6 mai – 29 iunie
Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România
În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB
De ce mai stai cu el?!
6 mai – 29 iunie
ARCUB – Sala Bolților
Unul dintre cele mai speciale proiecte ale agendei bucureştene, expoziţia organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România este primul proiect participativ despre violenţa domestică în pandemie din România.
Obiecte și experiențe personale dramatice, traumatizante, sensibile, de violență domestică sunt incluse în proiectul Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2, ce prezintă, până pe 29 iunie la ARCUB Gabroveni, expoziţia „De ce mai stai cu el?!”.
Detalii aici.
Program de vizitare: 16 – 29 iunie, orele 14.00 – 19.00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90)
Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai | Eveniment conex “Muzeul Pandemiei”
18 iunie, ora 19:00
Organizator: Teatrul Apropo
În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB
Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai | Eveniment conex “Muzeul Pandemiei”
18 iunie | ora 19:00
ARCUB – Sala Bolților
Eveniment conex al expoziţiei „De ce mai stai cu el?!”, spectacolul „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” prezintă la ARCUB Gabroveni o colecţie de poveşti ce au la bază o formă sau alta de abuz asupra femeilor. Spectacolul este regizat de Cristina Neacșu şi produs de Teatrul Apropo.
„Cinci actori dau viață unor povești și evenimente cât se poate de reale, ce au loc sub ochii noștri în fiecare zi, dar pe care nu ajungem să le cunoaștem niciodată cu adevărat… Jocul scenic este simplu, natural, fără prea mult decor, atmosfera fiind creată cu ajutorul câtorva elemente la îndemâna actorilor. Totul este viu și controlat de aceștia, de la mutarea decorului până la schimbarea lor în fața publicului. Ideea spectacolului poate fi descrisă cel mai bine chiar prin replica finală a unuia dintre personajele feminine: „Mamă, tu ai murit deja, nu vreau să mor și eu.” Cristina Neacşu, regizor
Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare.
Detalii aici.
Producător: Teatrul Apropo
De: Cristina Neacșu
Regia: Cristina Neacșu
Cu: Marian Dumitru, Teona Stavarachi, David Drugaru, Anamaria Codiț, Lorin Presecan
Durata: 90 minute
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
Art Safari
12 mai-7 august
Organizator: Fundatia Centrul Cultural Art Society
În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB
Art Safari
12 mai-7 august
Palatul Dacia-România
Art Safari – cel mai așteptat eveniment din București dedicat artei continuă până pe 7 august la Palatul Dacia, cu expoziții internaționale de prestigiu dedicate lui Picasso și Dali dar și expoziții de artă autohtonă statement reprezentate de Theodor Aman și tânăra Irina Dragomir, superstarul artei românești contemporane. Operele prezente în la Art Safari sunt evaluate la peste 14 milioane de euro.
A început și Art Safari Kids, care propune un program de ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. De neratat sunt Night Tours, tururile ghidate nocturne unde arta poate fi cunoscută pe ritmuri de muzică live sau la un cocktail party.
Art Safari este deschis de joi până duminică, iar biletele și abonamentele pot fi achiziționate online, dar și la fața locului.
Detalii aici.
2-30 iunie
În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB

The Wild Beauty Of Colours
2-30 iunie
ARCUB, Sala Lipscani
Peste 20 de lucrări de pictură ale artistei Luminiţa Gliga sunt prezentate în expoziţia „The Wild Beauty of Colours” de la ARCUB. Doctor în Arte vizuale și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, artista Luminiţa Gliga se exprimă prin culori și forme, creând lumi noi în care privitorul este așteptat și invitat să exploreze. Compozițiile ei sunt create cu abstract și elemente din lumea cunoscută și văzută.
Expoziția „The wild beauty of colours” poate fi vizitată în perioada 2-30 iunie la ARCUB – Hanul Gabroveni, în intervalul orar 11:00-19:00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preț: 15 lei (Categoria I) și 10 lei (Categoria II). Expoziția este închisă în ziua de luni a fiecărei săptămâni