J.A.White: Nightbooks
„Magia neagră se hrănește cu coșmaruri. Când citești o poveste de groază, îi alini durerea și chinul. Apoi, se poate odihni din nou în liniște…cel puțin pentru o vreme”
Cartea a fost tradusă la editura Storia Books
Descrisă de Soman Chainani (autorul seriei The School for Good and Evil) ca fiind „o reinventare înspăimântătoare a poveștii lui Hänsel și Gretel”, în timp ce The Wall Street Journal spune că paginile cărții amintesc de mai multe basme ale fraților Grimm, Nightbooks, volumul lui J.A.White, care face parte din literatura pentru copii, ne prezintă o nouă interpretare a colecției „O mie și una de nopți”, introducând, conform autorului, micii cititori în universul istorisirilor de groază.
Acțiunea, care se petrece într-un bloc din New York, începe într-o seară, când Alex Mosher, un băiețel pasionat de literatura și cinematografia horror, coboară în subsol pentru a arde o serie de povestiri scrise de el. În drumul său, liftul se strică, ducându-l la etajul 4, unde îi atrage atenția sunetul unui televizor dintr-un apartament în care rulează filmul Night of the Living Dead. După ce bate la ușă și este invitat înăuntru de o proprietara locuinței, toate lucrurile din jurul său încep să dispară, iar Alex este transportat în adevărata casă a femeii, care, aflăm mai târziu, este o vrăjitoare pe nume Natacha, amintind foarte mult de personajul lui Roald Dahl, Eva Ernst (adus la viață de Anjelica Huston în adaptarea din 1990 a romanului „Vrăjitoarele” și de Anne Hathaway în cea din 2020):
„Purta o rochie neagră, fluidă și cizme negre. Pe buze avea ruj negru. Unghiile ei negre și lungi s-au transformat în zece gheare ascuțite, iar în jurul gâtului avea un gândac închis într-un medalion”.
Pentru a nu fi transformat într-o figurină de porțelan, băiatul începe să îi citească Natachei poveștile de groază scrise în jurnalul său. După prima povestire, despre un cățel care însoțea moartea în momentele în care se întâmplau dezastre, Alex descoperă încă un prizonier, o fetiță pe nume Yasmin, care avea sarcina de a-i prezenta casa vrăjitoarei și de a-l duce într-o bibliotecă uriașă, plină de volume cu povești horror, unde urma să își petreacă timpul pentru a scrie unele noi.
După cea de-a doua poveste, despre o jucărie de pluș bântuită, băiețelul realizează că are 50 de povestiri pe care i le poate spune vrăjitoarei, timp de 50 de nopți, și începe să citească basmele din bibliotecă, căutând un mod prin care să evadeze. Astfel, ușor, ușor, începem să descoperim istoriile tuturor personajelor.
Despre Yasmin, Alex află că a fost ademenită în apartament printr-un fel de mâncare, Kusa Mahshi (un tip de dovlecel umplut), pe care obișnuia să îl facă împreună cu bunica ei, care murise cu un an în urmă. Precum Jadis (The White Witch, personajul lui C.S. Lewis, din „Cronicile din Narnia”), Natacha știa exact de ce să se folosească pentru a-i păcăli pe cei mici, care, dacă trăiau foarte mult timp cu ea, începeau să uite cine sunt și de unde au venit.
La finalul cărții, după o serie de întâmplări magice, aflăm în sfârșit povestea apartamentului și a vrăjitoarei, care ne poartă, așa cum spuneau cei de la The Wall Street Journal, prin universul fraților Grimm și nu numai, existând chiar și o nouă variantă a pisicii din „Alice în Țara Minunilor” (Cheshire Cat), pe nume Lenore, care are puterea de a apărea sau dispărea oricând își dorește.
Dacă la începutul romanului Alex se simțea diferit din cauză că prietenii și profesorii lui nu îi înțelegeau iubirea pentru genul horror (făcându-l să nu aibă încredere în talentul său de povestitor), fiind atât speriat, cât și inspirat de lucrurile făcute de vrăjitoare, la final, băiețelul realizează că răul, care se hrănește din coșmaruri, frici și întuneric, poate fi învins prin curaj, compasiune și puțină ingeniozitate.
Volumul a fost ecranizat în anul 2021 (fiind disponibil pe Netflix), în regia lui David Yarovesky, având-o Krysten Ritter (Breaking Bad, Big Eyes) în rol principal, în timp ce scriitorul J.A.White este cunoscut și pentru seriile The Thickety și Shadow School.
Recomandare de CLAUDIA ALDEA