Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 12/06/2022
Festival Film

TIFF, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din Europa

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii TIFF, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din Europa Share TIFF, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din Europa


La mijlocul lunii mai, publicația The Guardian a inclus festivalul de film din Cluj pe lista celor mai bune festivaluri de acest gen din Europa, alături de San Sebastián, Locarno sau Festivalul de Film de la Veneția. Un motiv în plus de a merge la ediția din acest an.

Britanicii laudă Clujul și spun că orașul devine cu adevărat efervescent când TIFF-ul e în plină desfășurare (17-26 iunie). Proiecțiile de filme au loc în tot felul de locuri speciale, de la castele (Bonțida), la muzee, biserici sau piețe publice. De asemenea, cei de la The Guardian menționează drept de neratat proiecția documentarului „Moonwalk One” (1972), de pe 21 iunie, care va avea parte și de muzică live din partea trupei Invaders, din Franța. Mai e trecut și faptul că în cadrul acestei ediții, producătorii de film ucraineni vor fi promovați prin proiecții speciale, iar printre acestea se va număra și cea a filmului „Reflection”, al lui Valentyn Vasyanovych. El prezintă povestea unui chirurg ucrainean care e capturat de forțele rusești în estul Ucrainei, iar acolo asistă la scene extrem de violente, dar și la multă indiferență. După ce este eliberat, el caută să-și găsească un nou scop în viață și să-și reconstruiască relația cu familia sa.

În afară de laudele și recomandările de la The Guardian, mai sunt multe de menționat despre ediția aceasta a TIFF-ului. De exemplu, actrița Maia Morgenstern va fi omagiată pentru contribuția sa imensă adusă culturii române și va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran.

Cu adevărat memorabilă promite să fie și proiecția filmului care avea să revoluționeze cinematografia în 1922, „Nosferatu”. Aceasta va avea loc la Castelul Bánffy, Bonțida, și va fi acompaniată de muzica live a artiștilor Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

De amintit și că în competiția de anul acesta, rezervată tinerilor regizori aflați la primul sau al doilea film, participă 12 filme, dintre care 2 sunt românești. „Marocco” (regizat de Emanuel Pârvu) și „Balaur” (regizat de Octav Chelaru) concurează pentru trofeul Transilvania. „Primul titlu e o metaforă pentru ceea ce se întâmplă în film – un incident aparent minor antrenează o cavalcadă de evenimente, consecințele fiind devastatoare. Cel din urmă este un debut, un thriller erotic-religios, care va surprinde cu siguranță, fiind foarte provocator”, a declarat directorul artistic Mihai Chirilov.

„Balaur”

Să nu uităm și că TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, în 2020 în condiții de siguranță.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.