Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/06/2022
Artă & Cultură

Eu. Despre mine. Al meu – spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Eu. Despre mine. Al meu – spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu Share Eu. Despre mine. Al meu – spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu


Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu se întâlnesc din nou sub cupola atel-ierelor de autocunoaștere prin scris organizate de Asociația Culturală Control N, de această dată pentru spectacolul lectură ce finalizează a patra serie de lucru cu tineri bucureșteni: Eu. Despre mine. Al meu.

”Adina, Nico și Velce, în afară de faptul că sunt niște actrițe minunate, sunt artiste real in-teresate de această zonă, pentru că toate trei sunt implicate în proiecte și spectacole care vizează publicul tânăr, care sunt gândite și create pentru publicul tânăr, sau sunt generate de autor tânăr. Prin urmare, fiind atât de conectate și atât de interesate de zona asta, mi s-a părut firesc să fie partenerele mele în crearea momentului ăsta. Cred că modul lor de a se bucura, de a se lăsa uimite și în același timp real impresionate de textele pe care ajung să le citească și să le rostească e ceva autentic, care ajunge să aibă puterea să te ducă dincolo de ecran.”, spunea Oana Răsuceanu, inițiator și trainer al proiectului, în urmă cu un an, în pregătirea spectacolului lectură Eux3.

În această vară, atelierele finalizează pentru prima oară cu un spectacol lectură în prezența publicului, ce va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 19.00, la unteatru open-air (Grădina Casei Universitarilor). De această dată, publicul va putea nu doar să audă textele scrise de copii, dar să îi și aplaude, căci tinerii autori vor fi printre spectatori. Intrarea este liberă. Concepția spectacolului îi aparține Oanei Răsuceanu.

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris, s-a desfășurat între 28 martie și 15 aprilie 2022, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din: Școala Gimnazială “Sf. Calinic de la Cernica“, Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes” și Liceul Tehnologic “Antim Ivireanu”. În cadrul programului, elevii au fost familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Trainerii Eu. Despre mine. Al meu. au fost: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris vine ca o continuare or-ganică a atelierelor DE TREI ORI – Poveste, Monolog, Scenariu, Eu x 3 și Ori Trei – ateliere de autocunoaștere prin scris, toate programe educaționale ce, în mai puțin de doi ani, au avut ca protagoniști aproape 100 de copii de gimnaziu și liceu.

O selecție din textele generate de fiecare participant al celor patru ateliere e găzduită de revista LiterNet.ro – în secțiunea Atelier, la capitolul Personale.

Eu. Despre mine. Al meu – ateliere de autocunoaștere prin scris a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite (scenaristică, dramaturgie și scriere creativă), plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Eu. Despre mine. Al meu - spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu

Asociația Culturală Control N

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 12 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zo-na filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 5 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a îm-pletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.