Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/06/2022
Artă & Cultură / Teatru

SAȘA, DU GUNOIUL! de Natalia Vorojbit

Costinela Caraene De Costinela Caraene
Comentarii SAȘA, DU GUNOIUL! de Natalia Vorojbit Share SAȘA, DU GUNOIUL! de Natalia Vorojbit


Spectacol-lectură în regia lui Bogdan Budeș, în cadrul campaniei umanitare Artiști români pentru artiști ucraineni

Cel mai recent spectacol-lectură în regia lui Bogdan Budeș, la Teatrul de Artă București – Când timpul stă pe loc de Donald Margulies – avea să devină, în mai puțin de un an, o montare surprinzătoare, inclusă în stagiunea teatrului, cu premii și nominalizări (Mihaela Sîrbu, premiul pentru Cea mai bună actriță, în rolul Sarah, și Andi Vasluianu, nominalizare pentru cel mai bun actor, în rolul James, ambele la festivalul UNDERCLOUD), cu invitații și turnee pe mari scene ale țării, în ciuda unor particularități ale decorului, care îl făceau nu foarte lesne de deplasat.

Era cel de-al treilea spectacol al lui Bogdan Budeș la Teatrul de Artă București, și avea să fie urmat de un al patrulea, Oleanna, de David Mamet, lansat la începutul acestui an.

În ciuda emoțiilor și frământărilor inerente perioadei de repetiții, un singur lucru are un grad destul de mare de predictibilitate, în privința spectacolelor lui Budeș: succesul. Pentru că montările sale sunt simple, directe, tăioase, fără înflorituri inutile, accentuând construcția și puterea de seducție a textelor și punând în valoare arta actorului. De altfel, poate tocmai de aceea, spectacolul Când timpul stă pe loc, de Donald Margulies, electrizase încă din faza de lectură cu public, când patru actori și un regizor, pe o scenă goală, umpluseră spațiul, gândurile și sufletele spectatorilor.

Pe 13 iunie, de la ora 19.00, publicul va avea supriza unui nou spectacol-lectură în regia lui Bogdan Budeș. Sașa, du gunoiul!, pe textul scriitoarei ucrainene Natalia Vorojbit și avându-i în distribuție pe Anda Saltelechi, Cristiana Luca și Richard Bovnoczki, este prezentat, de această dată, în scopul strângerii de fonduri, în cadrul campaniei Artiști români, pentru artiștii ucraineni, inițiată de Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project și The Center for International Theatre Development din Baltimore.

Textul, în traducerea Ralucăi Rădulescu, a fost scris înainte de începerea războiului din Ucraina și, totuși vorbește despre alegeri în context de război. Dacă eşti ofiţer în armata ucraineană și ai murit de infarct, chiar înainte de a pleca la luptă, ce faci? Te întorci să-ți aperi patria sau rămâi pe drumul către viața de apoi? Dacă ești soție sau fiică de ofițer plecat dintre cei vii, ai fi pregătită să-l aduci înapoi de pe lumea cealaltă doar ca să-l pierzi pe front și s-o iei de la capăt, cu toate: înmormântare, pomeniri?

Așadar, de luat umorul la purtător, pentru o seară câștigată. Pentru sine și pentru cauză.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.