Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2022
Artă & Cultură / Performing arts

NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga

Vania Pierșinaru De Vania Pierșinaru
Comentarii NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga Share NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga


Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Alosnino) s-a născut pe 4 ianuarie 1931, la București.  Este poetă, prozatoare, traducătoare și una dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române. Iar în această vară, povestea vieții sale prinde viață pe scenă printr-o instalație performativă, un spectacol care îi este dedicat: NO RA – Femininul norilor. Realizat pe un text inspirat de romanul cu puternice accente autobiografice al autoarei, Hipodrom, spectacolul aduce în premieră în fața spectatorilor detalii despre viața încercată, dar plină de lumină a Norei Iuga.

Povestea Norei începe în Hermannstadtul mult iubit, locul unde fetița și tânăra Nora și-a trăit cele mai mari bucurii, dar și cele mai mari tristeți. Acum, aflată la vârsta senectuții și locuind în București, Nora e cu gândul la orașul copilăriei și la Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster, pe care nu l-a avut cu adevărat decât în vis.

NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga

Realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național pentru a aduce mai aproape de public opera și viața scriitoarei Nora Iuga, spectacolul se va juca în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, cu intrare liberă, până în luna octombrie, o parte dintre reprezentații fiind accesibilizate pentru publicul cu deficiențe de auz. De asemenea, NO RA – Femininul norilor va avea reprezentații în cadrul mai multor universități partenere din țară, cu un public format preponderent din studenți. Datele reprezentațiilor vor fi anunțate pe paginile de social media ale proiectului NO RA – Femininul norilor: facebook.com/nora.femininulnorilor și Instagram.com/nora.femininulnorilor

NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga

Pentru a fi transformată în spectacol, povestea din romanul Hipodrom a fost prelucrată de o echipă de artiști. Dramatizarea textului a fost realizată de dramaturgul Mihai Ignat. Regia a fost semnată de Horațiu Mihaiu, scenografia de Maria Nicola, video design-ul de Cinty Ionescu, iar sound design-ul de Andrei Mihai. Performeri sunt actorii Iulia Georgeta Popescu și Ilie Iordan.

NO RA – Femininul norilor, un spectacol inspirat de viața Norei Iuga

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.