Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 07/06/2022
TV Film

VIASAT History: Ascensiunea, căderea și supraviețuirea monarhilor în epoca modernă

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii VIASAT History: Ascensiunea, căderea și supraviețuirea monarhilor în epoca modernă Share VIASAT History: Ascensiunea, căderea și supraviețuirea monarhilor în epoca modernă


Crize și concesii regale, o serie documentară prezentată de Viasat History în luna iunie

Coroana. Cândva, simbolul suprem al puterii. La începutul secolului al XX-lea existau cincizeci și trei de familii regale pe tot globul: o rețea fascinantă de regi, regine, sultani și împărați. Astăzi, acest număr s-a redus cu peste jumătate, la douăzeci și cinci. Războaiele, scandalurile sexuale, loviturile de stat, asasinatele, corupția financiară, vendetele și revoluțiile au smuls coroana familiilor regale din întreaga lume. Doar cei ce s-au putut adapta au supraviețuit.

Citește și:

Seria folosește arhive rare din ultimii o sută de ani, pe care compania independentă de producție World Media Rights (WMR) le-a colorat, pentru a aduce la viață povestea ascensiunii, căderii și supraviețuirii familiilor regale de pe tot globul.

Seria începe cu supremul matchmaker regal – Regina Victoria a Marii Britanii.

Victoria a țesut un mozaic de familii regale în toată Europa, sperând că va putea asigura pacea. Dar visul ei s-a prăbușit odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, când veri regali s-au întors unul împotriva celuilalt, cufundându-și țările într-un haos sângeros, în urma căruia Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei și țarul Nicolae al II-lea al Rusiei își pierd tronurile, și chiar viața. Din cenușa primului război mondial se naște o nouă mișcare politică: fascismul. Pentru a-și păstra tronurile, unii lideri regali îl îmbrățișează. În timp ce cochetează cu fascismul, regele Eduard al VIII-lea al Marii Britanii aruncă casa regală în criză când abdică, pentru a se căsători cu femeia pe care o iubea – Wallis Simpson, la acel moment, divorțată de două ori. Pe măsură ce Hitler își consolidează puterea în Germania nazistă și Edward se întreținea la câte un ceai cu acesta, fratele său, noul rege George al VI-lea, încearcă să-și țină țara unită pe parcursul ororilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Queen Mary

Wallis și Eduard al VIII-lea împreună cu HitlerLa finalul acestuia, monarhii din întreaga lume se confruntă cu întrebări cu privire la legăturile lor cu fascismul. În Japonia, împăratul Hirohito supraviețuiește socotelilor de după război renunțând la puterea sa absolută. Dar, în Marea Britanie, George al VI-lea trebuie să ascundă legăturile periculoase ale fratelui său cu Hitler. Poate fiica cea mare a lui George al VI-lea, Regina Elisabeta a II-a, să restabilească credința țării în coroană? Pe măsură ce lumea trece în anii 1960 și ‘70, o perioadă în care valorile se schimbă rapid, familiile regale de pe tot globul trebuie să se adapteze din nou sau riscă să-și piardă tronul. În Marea Britanie, Prințesa Margaret evită să îmbrățișeze noile valori, renunțând la planul ei de a se căsători cu o persoană divorțată. În timp ce se află în Monaco, Prințul Rainier al III-lea își salvează coroana rupând tradiția și căsătorindu-se cu superstarul de la Hollywood, Grace Kelly. Dar una dintre cele mai longevive monarhii din lume arată că monarhii pot merge prea departe, atunci când șahul Iranului încearcă să-și transforme țara, ignorând valorile musulmane, fiind astfel înlăturat printr-o revoluție.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip

În anii 1980, familiile regale se confruntă cu o nouă amenințare; ascensiunea ziarelor tabloide intruzive.

Acum viețile lor private sunt văzute ca un drept public și aruncate pe primele pagini, către un public înfometat de bârfe. Acest scrutin intens va sfâșia familia regală britanică și va atinge punctul culminant odată cu moartea timpurie a „prințesei poporului”, Diana. Acolo unde familia regală britanică era în mod tradițional înțepată și țeapănă, Diana era caldă, iar publicul asta aștepta de la monarhia lor. Noua generație de monarhi britanici decide să se prezinte ca oameni normali într-o familie normală. Dar nu merge conform planului.

Charles și Diana în luna de miere la Balmoral

Urmăriți Crize și concesii regale la Viasat History, în luna iunie, în fiecare joi, orele 22:00.

Sezonul: 1
Nr. de episoade: 6 x 60 min
Genul filmului: Documentar/ istorie/ politică și putere
Titlul original: Royals: Keeping the Crown
Anul: 2021

Queen Mary, 1912

Nunta prințului Harry

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.