Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/06/2022
Artă & Cultură / Art Expo

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE Share DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE


foto header: Olena Pronkina, Floating Head, 2022, ceramică

Vernisată la galeria de artă Sandwich Offspace (Atelierele Malmaison, et. 2) în data de 9 iunie, în cadrul proiectului colaborativ Doi Joi, expoziția FOG (State of Emergence) prezintă poziții ale unor artiste și artiști din Ucraina care, în ultimele luni, trăind fie în imediata apropiere a războiului, fie în diferite alte țări din Europa, au găsit modalități de a-și continua practica artistică, aceasta devenind un refugiu, dar și o modalitate de a acționa. O parte dintre artiștii participanți au lucrat și în România, ca parte din Rezidența Lubenița / Watermelon Residency organizată de Sandwich în București și Bechet (Dolj), rezidenţa  fiind un proiect care își propune să conecteze artiști contemporani cu mediul rural iar în 2022 este dedicat scenei de artă din Ucraina.

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Olena Pronkina, The way of the missiles, 2022, acrilic pe pânză

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Olena Pronkina, Friends, 2019, ulei pe pânză

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Olena Pronkina, The Dreaming Head, 2021, ceramică

Expoziția este totodată și cel de-al doilea episod al seriei State of Emergence inițiată de Galeria Catinca Tabacaru și curatoarea ucraineană Lesia Kulchinska și care va continua pe parcursul anului cu expoziții, performance, artist & curators talks. Seria a fost inaugurată de expoziția cu același titlu, deschisă până pe 9 iunie și care a inclus lucrările a 13 artiste/i ucrainene/i. Odată cu închiderea acesteia, un nou capitol se deschide la Sandwich (09.06 – 22.07.2022), alături de un nou grup de artiste/i: Dasha Chechushkova, Diana Khalilova, Boris Kashapov, Olena Pronkina, Uliana Schabel. Pentru a avea o imagine asupra diversităţii formelor de expresie adopate de către creatorii ucraineni, ne limităm la a da câteva detalii despre două dintre artistele care expun în FOG (State of Emergence).

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Dasha în rezidență la Bechet – instalație

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Dasha în rezidență la Bechet

DOI JOI | “Stare de urgenţă” la SANDWICH OFFSPACE

Dasha – work in progress, 2022

Daria (Dasha) Chechushkova, implicată în organizarea unei comunități axate pe arte vizuale și performative, folosește forme artistice diverse, precum fotografie, video, performance, desen, poezie, broderie, instalație și pictură. În lucrările sale, indiferent de mediu, urmărește cu atenție procesul transformării ideilor în noi concepte și încearcă să identifice și să păstreze esențialul. Este interesată de felul în care o persoană reușește să rămână în conexiune cu mediul natural, dar și cu sine însăși. Olena Pronkina folosește pictura figurativă și ceramica pentru a crea imagini ce îmbină elemente ale cotidianului cu motive suprarealiste. Lucrările sale adresează întrebări existențiale despre natura și condiția umană, și, în special acum, despre ce anume face ca omul să devină inuman. Figurile enigmatice și alienante ce par abandonate în diverse peisaje pictoriale, alături de cele similare din ceramică, adresează o realitate mistică, spirituală. În această vară, Olena va fi artistă în rezidență la KVOST, Berlin, unde va prezenta și o expoziție solo în septembrie. O experienţă culturală de trecut în agendă… FOG (State of Emergence) la Sandwich Offspace.

Text de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.