Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2022
Muzică

INDIE STAR: ERIKA DE CASIER – Sensibilitate. Sens. Sensational

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii INDIE STAR: ERIKA DE CASIER – Sensibilitate. Sens. Sensational Share INDIE STAR: ERIKA DE CASIER – Sensibilitate. Sens. Sensational


INDIE STAR: ERIKA DE CASIER - Sensibilitate. Sens. Sensational

foto header © Oscar Eckel

Victimă a bullying-ului pentru că nu vorbea limba şi era, cu excepţia fratelui său, singurul copil mixed race din şcoală, Erika de Casier, tânăra cantautoare de R&B daneză născută în Portugalia din mamă belgiană şi tată din Capul Verde, îşi înglobează experienţele timpurii în muzică încă de când a început să îşi producă propriile beat-uri în adolescenţă, dar o face cu sens şi acuitate, fiindcă se dovedeşte o cunoscătoare instinctivă a dedesubturilor comportamentului uman. Şi tocmai pentru că vede fără efort dincolo de stupizenia şi ipocrizia semenilor, arătându-se în acelaşi timp capabilă să îşi conserve intactă sensibilitatea, artista în vârstă de 32 de ani se relevă ca una dintre cele mai consistente şi complete personalităţi de pe scena independentă nordică.

După formidabilul ei debut din 2019, Essentials, al cărui sound e dominat de nostalgia anilor ’90 şi Y2K, multă lume s-a întrebat dacă următorul album se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Trecut prin proba timpului, la exact un an de la lansarea sa sub egida prestigiosului label Indie 4AD, al doilea LP semnat de Erika de Casier, Sensational, dovedeşte indubitabil că da, mai ales că este mai extrovertit decât precedentul. Contrabalansată aici de umor, nostalgia generată de amintirile din copilărie petrecute cu MTV se simte în continuare pregnant, prin trimiteri la clasice R&B Destiny’s Child, Brandy, Aaliyah ori TLC (dar şi la Trance sau Trip-Hop), însă Erika de Casier nu cade în plasa pastişării, fiindcă piesele au un caracter personal evident încă de la prima audiţie, de la încrezătoarea Busy până la ironica Polite, fiind ancorate în realitatea contemporană şi nu în anii de glorie ai lui Sade sau ale compilaţiilor Café del Mar.

INDIE STAR: ERIKA DE CASIER - Sensibilitate. Sens. Sensational

foto © Dennis Morton

Dacă incredibilul succes obţinut prin word-by-mouth al lui Essentials, disc produs de Erika însăşi cu buget aproape zero, a fost nesperat şi neaşteptat pentru o tânără care-şi consumă viaţa cu discreţie, în spiritul Legii lui Jante, codul de conduită ce explică natura egalitaristă a societăţilor scandinave, Sensational indică un cert boost de încredere în sine, în modul de relaţionare şi raportare la ceilalţi. Muzica nu mai este pentru ea o formă de escapism din cotidian sau o sursă de reconfortare emoţională, ci un instrument folosit cu inteligenţă şi creativitate în propriul proces de empowerment. “I want diamonds, but you can’t buy my love.” Seducătorul şi atemporalul Sensational rămâne unul dintre cele mai reuşite albume europene de R&B născute în pandemie, iar Erika de Casier o cantautoare care trebuie negreşit urmărită şi în viitor.

INDIE STAR: ERIKA DE CASIER - Sensibilitate. Sens. Sensational

Erika de Casier – coperta LP Sensational

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută