Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2022
Artă & Cultură

Ioana Ionescu, recital de pian, In memoriam Mihaela Ursuleasa

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Ioana Ionescu, recital de pian, In memoriam Mihaela Ursuleasa Share Ioana Ionescu, recital de pian, In memoriam Mihaela Ursuleasa


Concertul are loc vineri, 20 mai, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Intrarea este liberă.

Programul cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven – 32 de Variațiuni în do minor, Paul Constantinescu – Trei piese pentru pian solo de ( Joc, Cântec și Joc dobrogean), Béla Bartók – Două dansuri românești, op 8 și George Enescu – Suita, op 10 in re major.

Recitalul este dedicat pianistei Mihaela Ursuleasa, de la dispariția căreia s-a împlinit un deceniu, iar piesele propuse în cadrul evenimentului se regăsesc și pe albumele înregistrate de aceasta: Piano & Forte (2010) și Romanian Rhapsody (2011).

Considerată cel mai promițător pianist român de la Dinu Lipatti și Radu Lupu, câștigătoare, în 1995, la vârsta de numai 16 ani, a prestigiosului concurs „Clara Haskil” din Elveția („Olimpiada pianiștilor”), Mihaela Ursuleasa era cetăţean austriac, ea fiind stabilită la Viena din fragedă copilărie și renunțând între timp la cetățenia română.

Mihaela Ursuleasa a fost numită „un copil minune” încă de la 4-5 ani. Născută în 1978 la Braşov, dintr-un tată de etnie rromă şi o mamă moldoveancă, ea s-a remarcat încă de copil prin talentul ei extraordinar. Sfârșitul a venit de o manieră tragică, la vârsta de 33 de ani, pe 1 august 2012, la Viena.

Ioana Ionescu (născuta la 21 decembrie 1987) a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, la Liceul de Artă din Slobozia, iar din clasa a șaptea a continuat studiile muzicale la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din București, la clasa prof. Marcela Nistor. În perioada 2006-2010 a urmat programul de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția pian, iar în 2013 a absolvit Masterul în Interpretare Pianistică la Hogeschool voor de Kunsten Codarts din Rotterdam, sub îndrumarea profesorului Stéphane de May. În anul 2009, a obținut o bursa Erasmus la Hochschule fuer Musik, Theater und Medien Hannover la clasa profesor Beatrice Berthold.

Ioana Ionescu, recital de pian, In memoriam Mihaela Ursuleasa
Ioana Ionescu

A obținut premii la numeroase concursuri internaționale și naționale: Festivalul Muzicii Maghiare – București 2015, Concursul International Konzerteum 2001 – Atena, Concursul internațional Beethoven e i Classici – Salerno 2002, Concursul internațional Pro Piano – București, Concursul internațional George Georgescu – Tulcea, Olimpiada Națională de Muzica, etc.

A concertat în țări precum Germania, Olanda, Belgia, Ungaria și în cele mai importante săli de concert din țară: Palatul Parlamentului, Muzeul Național George Enescu – București, Casa Memorială George Enescu – Sinaia, Palatul Șuțu, Fundația Europeană pentru Tineret, Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Ionel Perlea – Slobozia, Primăria Sighișoara. În ianuarie 2016, a urcat pe scena Sălii Radio, alături de pianista Verona Maier și Orchestra de Cameră Radio, în cadrul concertului omagial Ludovic Bács.

Pe parcursul programului de Master a colaborat și cu Orchestra Universității Codarts, urcând pe scena sălii De Doelen din Rotterdam. La ediția din 2016 a Concursului International George Enescu, a fost pianist acompaniator oficial.

Intrarea este liberă. Pentru rezervări, vă rugăm să trimiteți un mesaj la cultural@unitbv.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută