Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/05/2022
Artă & Cultură

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București Share Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București


Primăria Capitalei prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București împreună cu instituţiile de cultură din Bucureşti aflate în subordine s-au alăturat circuitului celei de-a 18-a ediţii a Nopţii Muzeelor din Bucureşti, care a avut loc anul acesta în 14 mai 2022 și s-au bucurat de un număr record de peste 35.000 de vizitatori.

22 de instituții de cultură din oraş (centre culturale, muzee şi case memoriale, teatre, obiective turistice) și-au deschis porţile şi au pregătit pentru publicul Nopţii Muzeelor un program variat de spectacole de teatru, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate şi concerte de jazz, muzică pop, clasică şi medievală.

" "

Pentru al doilea an la rând, Palatul care găzduiește Primăria Capitalei a fost deschis pentru vizitatori. Vizitatorii au putut admira interiorul clădirii monumentale din Bulevardul Elisabeta, (Palatul Ministerului Lucrărilor Publice), construită între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, dar și curtea interioară a acesteia. Interiorul clădirii a inclus 5 expoziții, 4 instalații pe tema patrimoniului bucureștean, realizate în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Asociația Turism Istoric și fotograful Andrei Bîrsan și o proiecție de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului București, iar curtea interioară a clădirii a găzduit o instalație participativă cu mesaje pentru București, o expoziție despre cartierul Uranus, dar și un montaj animat cu fotografii din colecția de imagini, constituită în timp de Mihai Oroveanu (1946-2013), realizată de Salonul de proiecte.

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București
Primaria Municipiului Bucuresti

Una dintre emblemele Bucureştiului, Arcul de Triumf a fost deschis publicului cu ocazia Nopţii Muzeelor şi va putea fi vizitat în fiecare sâmbătă și duminică, până în data de 30 octombrie, accesul fiind gratuit.

La Muzeului Naţional al Literaturii Române, bucureştenii au avut parte de unul dintre cele mai variate programe artistice din Bucureşti, de la spectacol de ventrilocie la concert Sarmalele Reci, lecturi şi întâlniri cu scriitorii oraşului, o instalaţie participativă, proiecţii de film, vânători de obiecte şi spaţii interactive pentru copii.

Muzeul Municipiului Bucureşti, împreună cu Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” şi casele memoriale au putut fi vizitate de Noaptea Muzeelor între orele 18.00 şi 24.00. Dintre acestea, Palatul Suţu a pregătit, pe lângă expoziţiile permanente, recitaluri şi momente artistice, Muzeul Theodor Aman a inclus în programul din 14 mai mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică, iar Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a prezentat concertul „Cu primăvară în suflet” cu lucrări de Verdi, Puccini, Dvořák şi Leoncavallo. La Casa Artelor Dinu Lipatti bursierii Fundației Regale Margareta a României au susținut un recital extraordinar de muzică clasică.

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București
Observatorul astronomic

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti a invitat bucureştenii la o plimbare în Centrul istoric unde, la sediul din Hanul Gabroveni, sunt deschise două expoziţii de arte vizuale. Unul dintre cele mai speciale proiecte ale agendei bucureştene, expoziţia de la subsolul Hanului Gabroveni „De ce mai stai cu el?!” este primul proiect participativ despre violenţa domestică în pandemie din România organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. La etajul centrului cultural din strada Lipscani 84-90, publicul a putut admira lucrări de Ecaterina Vrana, Constantin Pacea, Ovidiu şi Sultana Maitec şi Mirela Trăistaru în expoziţia de pictură „micro-macro-Trans CORDIAL”, ce reuneşte artişti de origine armână sau care au legatură cu lumea armânească.

Teatrul de Animaţie Ţăndărică a participat la Noaptea Muzeelor cu spectacolul de teatru „Regele moare” şi cu Muzeul Itinerant Perpetuum Ţăndărică, o prezentare interactivă artistică a istoriei de 75 de ani a celebrului teatru de păpuşi din Bucureşti.

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București
Opera Comică

La Opera Comică pentru Copii, cei mici au participat la ateliere de colorat, jocuri de logică şi perspicacitate şi spectacole de muzică medievală, iar în clădirea Operei Comice pentru Copii vizitatorii au putut descoperi acvarii cu peşti exotici, mini-expoziţii şi, pe acoperiş, corturi cu fluturi vii.

Pe lângă cele şapte expoziţii ale Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, vizitatorii complexului monumental istoric şi cultural de la Mogoşoaia au putut asista pe 14 mai la un spectacol de muzică şi poezie şi la un recital solo la vioară între orele 20.00 şi 22.00.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, ajuns la cea de-a 18-a ediție. În 2022, programul evenimentului a inclus peste 64 de obiective deschise pentru vizitare în București. Programul complet al evenimentului este disponibil pe noapteamuzeelor.org.

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București
Primăria Municipiului București

 

Număr record de peste 35.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor în București
Palatul Șuțu

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută