Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 12/05/2022
Film

Filme românești de văzut în luna mai

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Filme românești de văzut în luna mai Share Filme românești de văzut în luna mai


Luna mai aduce pe marile ecrane, în premieră, două filme semnate de regizori români, Dosar 631 și Imaculat. Ambele se joacă cu ideea de deslușire. Dacă într-unul („Dosar 631”), deslușirea devine tema principală și pornește de la o anchetă de presă, în celălalt („Imaculat”), deslușirea este însăși scopul filmului, abordând subiecte precum toxicitatea relațiilor și abuzul, devenind astfel o oglindă a societății, o societate în care femeile sunt împinse în claustrofobia subjugării.

Din 12 mai vom putea urmări în cinematografe Dosar 631, filmul lui Marius Th. Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac. Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV pentru presupusele ,,închisori zburătoare”, americane, din România. Întâmplarea face ca în mâinile sale să pice faimosul și misteriosul dosar 631, în care descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România. Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră. Filmul are o distribuție notabilă, din care fac parte: Iosif Paștina („Moromeții 2”), Marius Florea Vizante („Restul e tăcere”), Gheorghe Visu („Heidi”, „Câini”), Maria Obretin (serialul „Umbre”), Diana Cavallioti („5 minute”) și Dorel Vişan („Despre oameni şi melci”).

„Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, vine pe marile ecrane în data de 27 mai și aduce cu el și 3 premii câștigate la Festivalul de Film de la Veneția. Acolo, prezentat în premieră mondială în secțiunea competitivă Giornate degli Autori, a primit cel mai mare premiu pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, dar și „Authors under 40 Award” pentru cel mai bun scenariu şi regie. Povestea începe odată cu intrarea Dariei într-o clinică de dezintoxicare, ca să se lase de heroină, inocența ei salvând-o de avansurile bărbaților din interior și, în mod surprinzător, aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită, Daria se bucură de atenție până când află că orice tratament special se plătește pe măsură. Filmul se concentrează pe interacțiunea dintre pacienți, fără a pune accentul pe perspectiva personalului medical. În distribuția filmului îi regăsim pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.