Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 03/05/2022
Film / Videodome

VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin) Share VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin)


Film de acţiune uşor de catalogat la prima vedere drept derizoriu şi consumerist dat fiind faptul că este co-produs de WWE (World Wrestling Entertainment) şi că a beneficiat deja de două sequel-uri DTV (Reloaded – 2013 şi Lockdown – 2015), 12 Rounds îl are în rolul principal pe superstarul wrestler John Cena. În 2022, ştim deja din blockbusterele Bumblebee şi F9: The Fast Saga, dar mai ales din serialul Peacemaker al lui James Gunn de pe HBO, că avem de-a face cu ceva din musculatura lui Arnold Schwarzenegger amplasată sub fizionomia lui Mark Wahlberg. De altfel, în Rom-Com-ul Trainwreck din 2015 a lui Judd Apatow, John Cena are o replică memorabilă: “I look like Mark Wahlberg ‘ate’ Mark Wahlberg”. Nu însă faptul că actorul cap de afiş e un tip cool face diferenţa în acest caz, ci că 12 Rounds este regizat de finlandezul Renny Harlin, autorul lui Die Hard 2, Cliffhanger şi The Long Kiss Goodnight, şi lui i se datorează ridicarea acestui Actioner un pic deasupra masei amorfe de produse de fast-food cinematografic. 

VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin)

Danny Fisher (John Cena), un poliţist din New Orleans a cărui viaţă nu are nimic ieşit din comun (iubită, câine, partener devenit prieten) îl arestează accidental pe unul dintre cei mai vânaţi terorişti internaţionali (Aidan Gillen, Petyr ‘Littlefinger’ Baelish din GOT) în timpul unei elaborate operaţiuni FBI legate de traficul de armament. După doar un an de puşcărie, tipul diabolic, ce nu poate trece peste faptul că acolita şi prietena sa a fost ucisă în momentul capturării, revine să răspundă cu aceeaşi monedă… să rejoace ‘meciul’ pe care l-a pierdut în faţa poliţaiului, de această dată pe baza propriilor reguli de tip Simon says…, în 12 runde (sau “încercări”, aşa cum a fost tradus în română). Îi răpeşte iubita (Ashley Scott) şi îl plimbă pe John Cena prin tot oraşul contra-cronometru, obligându-l să răspundă la provocări aproape imposibil de satisfăcut. 

Spre final, constatăm – fără o mare surprindere – că nu depresia amoroasă îl mână pe terorist în acţiunea de hărţuire a autorităţilor ci un obiectiv mult mai pragmatic şi pământean, iar filmul se transformă într-un Heist-Movie. Vă sună deja cunoscut? Dacă nu, vă rog să-mi permiteţi să vă reîmprospătez memoria: este reţeta lui Die Hard: With a Vengeance din 1995. Pentru care John McTiernan a fost readus în scaunul de regizor după ce Renny Harlin făcuse cu succes Die Hard 2, însă n-a mai fost băgat în seamă ulterior de către producătorii francizei. Ne amintim că în deja clasicul blockbuster, un terorist non-american, aparent motivat emoţional (uciderea fratelui său), îl aleargă cu ajutorul indicaţiilor telefonice prin tot New York-ul pe amărâtul de Bruce Wills, sprijinit mai mult de partenerul său afroamerican decât de know-how-ul FBI-ului, pentru ca totul să se dovedească o sofisticată diversiune pentru atent plănuitul jaf. Ei bine, aproape fără dubiu, 12 Rounds reprezintă o revanşă, fiind Die Hard 3 în viziunea lui Renny Harlin, cineast care îşi propune şi reuşeşte prin această bijuterie minoră a filmelor de acţiune să demonstreze că regizorul poate fi într-adevăr vedetă şi nu actorii, John Cena fiind la acea vreme un no name pentru cinefilii neinteresaţi de lumea wrestlingului. 

VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin)

12 Rounds rămâne un Actioner subevaluat, filmat remarcabil din punctul de vedere al diversităţii tehnicilor şi instrumentelor – de la camere de securitate sau cele digitale ţinute în mână la steadycam-uri profesionale sau la arsenalul menit a amplifica anvergura/dinamica prin panoramări şi travelinguri atent studiate şi concepute – în care regăsim influenţe diverse, de la Tony Scott (Enemy of the State) la Jan de Bont (Speed), Speed, de exemplu, fiind unul dintre proiectele refuzate neinspirat la acea vreme de către Renny Harlin. Mai mult, 12 Rounds este montat realmente uluitor de eficace pe muzica memorabilă a fostului rocker de la Yes, chitaristul sud-african Trevor Rabin, cu experienţă în acest gen cinematografic (Con Air, Gone In Sixty Seconds) dar şi prieten apropiat a lui Harlin căruia i-a răspuns oricând la telefon şi la comenzi fără ezitare, indiferent că vorbim de Deep Blue Sea (unde chiar a avut tupeul să se inspire masiv pentru o temă de la grupul scandinav de rock Nightwish) sau (aproape) ilarul Exorcist: The Beginning din 2004. 

VIDEODOME | “12 ROUNDS” (2009, r: Renny Harlin)

În concluzie, 12 Rounds chiar merită descoperit – dincolo de volumul rezonabil de entertainment oferit -, fie şi doar din perspectiva talentului celor care l-au creat vizual şi sonor şi nu neapărat datorită faptului ca John Cena a ajuns supererou la Hollywood. Fără staruri, eşti obligat să-ţi arăţi cu adevărat fineţea de păpuşar în cultura Pop, iar Renny Harlin încearcă asta în mod constant… chiar dacă nu îi iese tot timpul. Dar cu siguranţă e un cineast de urmărit în continuare, mai ales că pare decis să meargă de-acum pe calea Horror prin două dintre proiectele pe care le are în curs de finalizare: The Refuge şi Carrier.

Text de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută