Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/05/2022
Artă & Cultură / Performing arts

moving [m]others – instalație performativă în premieră la ARCUB

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii moving [m]others – instalație performativă în premieră la ARCUB Share moving [m]others – instalație performativă în premieră la ARCUB


moving [m]others vă așteaptă Duminică, 8 mai, de la ora 17:00, în premieră națională, la ARCUB – Hanul Gabroveni. O instalație performativă stratificată, cumulativă și imprevizibilă, născută în urma unor cercetări colective ale unui grup mixt de artiste. Mame, fiice și colege de breaslă, te invită timp de trei ore pe un teritoriu performativ și participativ, precum pământul care atrage, susține, vibrează, creează, ne hrănește și se deschide. O hartă a dorințelor, un joc în care descoperi regulile și urmărești propriile nevoi. O călătorie ghidată de întrebări.

Cine este o mamă bună? Cine este o mamă rea? Dacă te strâng foarte tare în brațe îți iese sufletul? Tu cum faci când scoți limba? Ai văzut-o vreodată pe mama ta plângând? Tu cum faci când scoți limba? Ce vrei să fii când vei fi mare? Cum te-ai născut?

Rezervările se fac prin formularul google https://forms.gle/HTtXtuvLMR5oPFkv6, iar prețul unui bilet este de 30 lei. Copiii și persoanele din Ucraina beneficiază de acces gratuit.

moving [m]others - instalație performativă în premieră la ARCUB

Această producție a luat naștere în 2021 în cadrul unui proiect de rezidențe artistice în care 7 artiste-mame si o artistă-fiică au explorat colectiv maternitatea prin lentila propriilor practici și a crescut organic în 2022 în cadrul unui nou proiect de producție. Cercetarea coregrafică, metoda feldenkrais, dans-terapia, improvizația în muzică și mișcare, atelierele tactil-kinestezice, filmul, modelajul, desenul și scrierea creativă, au fost explorate într-un continuum muncă-joacă, integrând energia creativă a copiilor, nevoile lor de îngrijire și atenție, interesele artistice și nevoile mamelor. Bunici, mame, copii, colege de breaslă și tați au luat parte la multiplele laboratoare organizate la AREAL, reprezentând o continuă sursă de inspirație și confirmare a unor nevoi puternice de îmbrățișare a haosului maternității.

”Aici este ok să întrupezi toate părțile de care ai fost deposedată și să descoperi corpuri materne în toată complexitatea lor: educate, sofisticate, nepricepute. Asumate exact așa cum suntem: trase, împinse, lovite, susținătoare, sălbatice sau atingătoare. Este ok să naști și să te naști în același timp. Noi, mame, dilatate, grele, ușoare, ne pierdem granițele, suntem mișcate de organe, râvnim contradicțiile și ne hrănim din ele. Ne izbim, iubim paradoxul, imprevizibilul, logica unei alte ființe. Reînvățăm o comunicare primară, între noi, femei, și între noi și copiii noștri, unde ancestralul ne ghidează, unde reperele sunt comunicarea corp la corp, limba, mușcatul, păstrarea teritoriului, tactilitatea, sexualitatea.

Dacă nu putem să acceptăm aceste straturi din noi, dacă nu ne lăsăm fața și corpul cutreierate de emoții, limba va pierde capacitatea de a comunica, buzele de a accepta viața, dinții de a se proteja de imprevizibil, pielea de a ne feri de ceea ce nu suntem noi.” [m]others

În 3 cuvinte, instalația s-ar numi Tenis, Paste și Deleuze. Gilles știa multe despre transformarea senzațiilor, despre reprezentarea corpului în complexitatea devenirii lui, printr-o pictură sculpturală care îl mișca din interior. Doar o mamă poate construi un spectacol după textele lui Deleuze în timp ce gătește și veghează activitățile fiecărui copil. Într-o zi plânge atât de tare, încât se prăbușește la pământ cu tot cu aspirator. O mamă plânge și râde în același timp.

moving [m]others - instalație performativă în premieră la ARCUB

Curator proiect: Alexandra Bălășoiu

Concept și direcție artistică: Valentina De Piante

Creat și performat de: Alexandra Bălașoiu, Oana Băluță, Mădălina Dan, Valentina De Piante, Loredana Larionescu, Teodora Morosanu, Laura Murariu, Silvia Niculae, Diana Spiridon

Compoziție, sound design și voce live: Teodora Moroșanu

Suport dramaturgic: Ivana Ivkovic

Scenografie: Silvia Niculae

Asist. Scenografie: Eliza Voiculescu, Irina Ursea

Light design: Alexandros Raptis

Grafică: Oana Băluță

Video: Silvia Niculae

Producători: Alexandra Bălășoiu și Cristina Ispas

Un proiect Indie Box.

Găzduit de: AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică

Sprijinit de: Primăria Municipiului București prin ARCUB

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută