Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Ioana Aldea De Ioana Aldea
Comentarii Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana Share Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana


Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

„Arhitectura este locul în care designul și știința sunt egale”  – Mieke Gerritzen

În ultimii 30 de ani, o mare parte din zonele turistice din țară au cunoscut o dezvoltare puternică, din păcate, de cele mai multe ori nestructurată, din punct de vedere urbanistic sau arhitectural.

De multe ori vedem aglomerări de clădiri amplasate fără a ține cont de caracteristicile naturale ale locului sau tipologiei arhitecturale din zonă.

Calitatea fondului construit în acest context este, de cele mai multe ori, scăzută și contrastează cu frumusețea și armonia naturală a locurilor în care acesta este dezvoltat. În acest context, cu atât mai mare este bucuria când regăsim obiecte de arhitectură armonioase, amplasate cu grijă și respect pentru cadrul natural.

Amplasat pe malul lacului Paltinu, de pe Valea Doftanei, în județul Prahova, hotelul este integrat perfect în cadrul natural. Îngropat în malul de pământ al lacului și acoperit în mare parte cu o terasă înierbată, volumul se deschide către priveliștea lacului cu un perete vitrat, care permite legătura vizuală între interior și exterior.

Compoziția volumetrică este realizată din două volume simple, structurate atât din punct de vedere functional, cât și prin preluarea curbelor de nivel și a căderii naturale a malului.

Cele 10 camere de cazare și zona de recepție sunt amenajate la nivelul superior dinspre lac al hotelului, cu deschidere către acesta și acces către o terasă cursivă.

Zona de zi și spațiile tehnice sunt amplasate mai aproape de nivelul lacului, într-un volum paralelipipedic compact, care beneficiază de aceeași deschidere vitrată și acces direct către zona verde.

Numele ales de către investitori pentru hotel, ATRA – negru, în limba latină, reprezintă culoarea predominantă din portul tradițional al zonei.

Grija pentru integrarea elementelor tradiționale în arhitectura modernă a clădirii se poate observa și la nivel de cromatică și finisaje, dar și în alegerea obiectelor de décor sau a meniului din restaurantul gourmet în care este implementat conceptul de Farm to Table.

ATRA Doftana

ATRA Doftana

Spațiul de recepție, cu un design modern cu elemente de décor tradiționale, invită oaspeții în zona de cazare, structurată pe un singur nivel.

Camerele generoase sunt proiectate în așa fel încât fiecare să beneficieze de intimitate, dar și de priveliște. Accesul se realizează dinspre malul de pământ, printr-un coridor general, camerele fiind dispuse pe o singură latură cu deschidere către lac. Peretele opus intrării este integral vitrat, cu acces către terasă. Datorită căderii naturale a terenului, terasa este la nivelul superior amenajat al grădinii.

Terasa zonei de cazare este placată cu lemn, fără ruperi de nivel față de zona de gazon și armonizată cu placarea pereților exteriori. Liniile simple și puternice ale compoziției construcției pun în evidență elementele naturale ale peisajului.

ATRA Doftana

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Amenajarea spațiilor de cazare este unitară, preluând elementele de arhitectură regăsite la fațadă. Pereții despărțitori ai modulelor sunt placați cu lemn natural și creează unitate între exterior și interior, deschizând spațiul. Culorile calde și texturile organice predomină.

Mobilierul este minimalist, fără a încărca spațiul și ajută la obținerea unei atmosfere aerisite a interiorului. Din punct de vedere cromatic și la nivelul pardoselii se continuă culoarea de la interior la exterior în așa fel încât peretele de compartimentare din sticlă să devină aproape imperceptibil.

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Amplasat sub nivelul de cazare, volumul care adăpostește restaurantul, cât și toată zona tehnică a complexului este cel mai compact și masiv. Cu o deschidere spectaculoasă vitrată către peisajul natural, acesta este un box pe care se sprijină aripa superioară.

Corpul este continuat cu o terasă acoperită cu elemente structurale metalice masive evidențiate atât prin formă, cât și prin culoarea roșie.

Suprafețele verticale și intradosul terasei sunt placate cu lemn și piatră, cu aceeași nuanță caldă naturală ca și pereții verticali ai nivelului superior.

Restaurantul are o capacitate de 50 de locuri și două zone de terasă, ambele acoperite și în conexiune cu peisajul, cu acces direct către zona de promenadă

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Pe terasa nivelului superior, în zona accesului în clădire este amenajată o terasă panoramică.

Dotată cu o structură ușoară de umbrire și o cromatică a finisajelor și mobilierului păstrată în aceeași gamă a ansamblului, aceasta deschide perspectiva către întreagă zonă.

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Perfect integrată în peisaj și preluând toate elementele naturale și tradiționale importante ale zonei, ATRA este un bun exemplu de intervenție modernă cu dotări la nivel actual, în totală sinergie cu mediul.

Ansamblul a fost conceput ca o construcție „verde”, cu o amprentă energetică competitivă. Forma este de fagure, ceea ce conduce la un consum de energie redus, oferind, în același timp, unicitate din punct de vedere arhitectural.

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Ascunsă și deschisă deopotrivă ATRA Doftana

Atra Doftana

ATRA
Comuna Valea Doftanei, sat Tesila
Fundătura Cerbului 780B
107640 Prahova, România

+40-735 02 01 11 Rezervări Hotel
+40-732 67 58 16 Rezervări Restaurant
info@atradoftana.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută