Elevii se pot bucura, începând cu această primăvară, de o nouă bandă desenată ce vine să-i încurajeze nu doar să citească, ci să descopere și redescopere operele literare românești. Cuprinsă în programa școlară, balada Miorița este o creație populară specific românească, reușind să traverseze granițele plaiurilor… mioritice. Autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu continuă astfel seria revistelor Comics Didactic, publicații menite să ajute în studiul gimnazial și liceal.
“Când am aflat că balada Miorița este răspândită în peste o mie de variante, mi-am dat seama că este vorba despre un întreg fenomen, ceva mult mai mult decât cântecul cules de Alecu Russo în 1848 și versurile popularizate de Vasile Alecsandri în 1850. Mi-am dorit să împărtășesc acest lucru mai ales cu elevii de liceu, deoarce balada, chiar dacă se studiază în gimnaziu, cred că este mai bine înțeleasă în anii de liceu. Am recurs astfel la o cercetare aprofundată și am descoperit lucrarea lui Adrian Fochi, doctor în filologie, folclorist renumit, premiat de Academia Română în 1966. Am descoperit un întreg univers al Mioriței și transpunerea sa în bandă desenată a venit aproape natural. Am lucrat în stilul romanului grafic, alb negru, cu tentă realistă, o bandă desenată care iese din tiparele clasice, inspirată de conceptul spațiului continuu întâlnit în benzile desenate ale maeștrilor Sandu Florea și Valentin Tănase. Textul din banda desenată este o variantă mixtă; am încercat să am toate elementele – pe cât posibil – din cele mai interesante variante ale acestei balade renumite.” – Mihai I. Grăjdeanu
“Realitatea folclorică nu ține cont decât într-o mică măsură de existența variantei lui Alecsandri. În orice studiu trebuie să se pornească de la toate variantele. Dincolo de ceea ce ne-a obișnuit să gândim manualul de școală, există altceva deosebit de viu și de bogat, ceea ce nu se poate și nu trebuie să reducă la o formulă/variantă unică. Nu doar o variantă, fie ea chiar atât de meșteșugită de Alecsandri, trebuie să ne intereseze de acum înainte, ci oglindirea în nenumărate variante a acestei forțe. Această singură variantă cunoscută și popularizată, nu trebuie absolutizată.” Adrian Fochi (Miorița – Tipologie, Circulație, Geneză, Texte, ed. Academiei Republicii Populare Romîne, 1964).
Cadre BD în exclusivitate pentru revista Zile și Nopți