Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 23/04/2022
Film

PREMIERĂ: „The Northman” sau Hamlet cu vikingi

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PREMIERĂ: „The Northman” sau Hamlet cu vikingi Share PREMIERĂ: „The Northman” sau Hamlet cu vikingi


Până acum, Robert Eggers ne-a oferit două filme geniale: „The Witch” și „The Lighthouse”. Fiecare a lăsat o puternică amprentă în memoria celor care le-au văzut. „The Witch”, de exemplu, este de departe cel mai înfricoșător horror pe care l-am vizionat în ultimii 10 ani. „The Lighthouse” e o nebunie în cel mai adevărat sens al cuvântului, o izolare în sala de cinema cu doi oameni care ajung să o ia razna, să se înnebunească unul pe celălalt. Din nou, o experiență înfricoșătoare și marcantă.

Însă, cel de-al treilea film al genialului regizor Robert Eggers, „The Northman”, pare un Hamlet cu vikingi, aproape un blockbuster a cărui misiune e să rupă la box office în stilul filmelor lui Nolan, cu acțiune multă, dar și o poveste densă.

" "

PREMIERĂ: „The Northman” sau Hamlet cu vikingi

„The Northman” are un buget de 60 de milioane de dolari și aduce o distribuție plină de nume cu greutate: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe şi Claes Bang, actorul danez devenit cunoscut în întreaga lume după apariţia sa în The Square. În plus, „The Northman” vine și să călărească valul de succes înregistrat de serialul „Vikings”, mai ales că recent a apărut pe Netflix și spin-off-ul „Vikings: Valhalla”, extrem de popular. Așadar, e garantat că sălile de cinema vor fi pline la proiecțiile acestui film.

Într-un interviu, chiar Eggers și-a descris filmul ca Halmet în versiunea vikingă sau „un Lion King cu vikingi”. Adevărul este că „The Northman” e bazat pe aceleași povești din folclorul scandinav din care Shakespeare s-a inspirat atunci când a pus pe hârtie celebra piesă de teatru.

Prințul danez Amleth este interpretat aici de Skarsgård, iar povestea este aceea a unui tânăr viking care dezvoltă o obsesie pentru a-și ucide unchiul, care şi-a asasinat propriul frate (Ethan Hawke) pentru a-i fura tronul. Dacă rearanjezi literele din numele prințului nordic, vei obține: Hamlet. Însă, având în vedere că tatăl lui Eggers este profesor de literatură engleză, specializat în Shakespeare, la Universitatea din New Hampshire, totul începe să devină destul de evident și psihanalizabil, în ceea ce-l privește pe Eggers.

În „The Northman” Anya Taylor-Joy va face din nou echipă cu Eggers (el a lansat-o pe actriță oferindu-i rolul principal în „The Witch”, când Taylor-Joy avea doar 18 ani) și o va juca aici pe Olga, o femeie care-l va ajuta pe Amleth în misiunea sa de răzbunare. Nicole Kidman va face din nou echipă cu Skarsgård, după ce au jucat un cuplu fucked up în serialul „Big Little Lies”, doar că aici o va interpreta pe mama lui, care va fi forțată să se căsătorească cu ucigașul și fratele tatălui său (că tot menționam psihanaliza mai devreme). În film va avea un rol episodic și Björk, la două decenii de la trauma provocată de Lars von Trier la filmările pentru „Dancer in the Dark”. Aici ea va interpreta rolul unei clarvăzătoare.

PREMIERĂ: „The Northman” sau Hamlet cu vikingi

Cum spuneam, filmele lui Eggers se joacă mult cu mințile spectatorilor și sunt construite astfel încât să lase o puternică și de durată impresie. E de așteptat ca „The Northman” să facă același lucru, chiar dacă la o primă vedere de trailer pare mai mult un film de acțiune, cu lupte cu sabia și săgeata și toporișca. Întrebarea e cum a ales Eggers să ne șocheze de această dată. Filmul va apărea pe marile ecrane pe 29 aprilie.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută