Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/04/2022
Artă & Cultură

În luna mai, Muzeul Național Brukenthal expune picturile uneia dintre cele mai delicate Doamne ale Artei Românești Contemporane

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii În luna mai, Muzeul Național Brukenthal expune picturile uneia dintre cele mai delicate Doamne ale Artei Românești Contemporane Share În luna mai, Muzeul Național Brukenthal expune picturile uneia dintre cele mai delicate Doamne ale Artei Românești Contemporane


Sensibilitatea specială, admirabila stăpânire a tehnicilor picturale, disciplina formală și conștiința profesională, conturează distinct portretul artistei Doina Reghiș-Ionescu, în peisajul artei contemporane din România.

Bilanțul celor cinci decenii de activitate o recomandă prin remarcabila forță creatoare: peste șaizeci de participări la expoziţii naţionale şi internaţionale, peste o sută de expoziții de grup și douăzeci de personale, prezența unui mare număr de lucrări în colecții particulare și publice (inclusiv muzeale) din ţară şi străinătate, cărora li se alătură premiile și distincțiile obținute, precum și titlul de doctor în arte vizuale.

În creațiile sale realizate într-o tehnică personală, pictură augmentată de elemente ale artei decorative, Doina Reghiș-Ionescu decupează zone din universul nostru cărora le recuperează energiile și le așează pe unde și în ritmuri personale, construind un univers secund(ar), diversificat și armonic, riguros, dar flexibil, în permanentă expansiune, și cuceritor prin eleganță. Cele patru elemente primordiale: pământ, apă, foc și aer, simbolurile și semnificațiile lor, au fost abordate, înțelese, aprofundate și re-elaborate pe rând sau simultan, individual și în admirabilele întâlniri ale structurilor naturale, pământene și cosmice, le-au fost descoperite alcătuiri și rosturi secrete oferite, apoi, privitorilor, în forme codificat personalizate. În compoziții melodios dinamice, într-o cromatică de armonii subtile și nobile, itinerariile celeste domină parcursul pe care artista ni-l oferă în prezenta expoziție, spre Constelații, trecând prin Poarta spre lumină, adânc, în Spațiul astral.

„În demersul meu creator am pornit de la două concepte: LUMINA și SPAȚIU, fiind o încercare de a retrasa CALEA FACERII LUMII, din prima sa etapă, cea a creării luminii și astrelor. Mi-am asumat dreptul de a concepe în cadrele orizontului cosmic, propriul univers, propria constelație.” – spune artista.

În luna mai, cea mai frumoasă lună a anului, vă invităm să vizitați eleganta expoziție de pictură GENESIS, semnată de una dintre cele mai delicate Doamne ale Artei Românești Contemporane.

 

Expoziţia: DOINA REGHIȘ-IONESCU. GENESIS – Expoziție de pictură

Artist: Doina Reghiș-Ionescu

Locul desfăşurării: Palatul Brukenthal, sala de expoziții temporare (curtea II), Piața Mare, nr. 4

Durata: 28.04.-29.05.2022

Vernisaj: 28 aprilie, ora 15.00

Curator: Dr. Iulia Mesea

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.