Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 14/04/2022
Film / Point of View

Point of View | „Attack on Titan”: Sfârșitul unei ere

Ștefan Iancu De Ștefan Iancu
Comentarii Point of View | „Attack on Titan”: Sfârșitul unei ere Share Point of View | „Attack on Titan”: Sfârșitul unei ere


E un sentiment foarte ciudat când niște desene japoneze (anime-uri) ce au la bază o serie de benzi desenate (manga-uri) reușesc să stârnească o emoție infinit mai puternică decât trei sferturi dintre așa-zisele seriale „de calitate” de pe platformele de streaming și de pe micul ecran. De-a lungul vremii am avut norocul de a mă întâlni cu diverse astfel de seriale, printre care Death Note JoJo’s Bizzare Adventures și serialul despre care am ales să scriu aici câteva gânduri, Attack on Titan (Shingeki no Kyojin).

La prima vedere, premisa poate părea ușor patetică, clasică: mânat de moartea mamei sale ucisă de titani (creaturi cu chip de om ce mănâncă oamenii neajutorați), Eren Jaeger jură să se răzbune pe această specie de monștri care au distrus zidurile în spatele cărora oamenii s-au adăpostit și au trăit în pace timp de 100 de ani. Ca în marea majoritate a anime-urilor de tip shonen (anime-uri destinate tinerilor care au la bază un subiect centrat pe o zonă de acțiune), povestea îl urmează pe protagonist, în acest caz pe Eren, care, alături de prietenii săi, devine cadet ai academiei orașului unde cei mai curajoși dintre tineri se înscriau pentru a învăța cum să lupte contra titanilor, folosind un echipament special și tehnici specifice.

Dacă primele 2 sezoane s-au dus în direcția confruntării dintre omenire și bestiile aparent fără scop care sunt titanii, oferind o mulțime de momente demne de un film Marvel, în care cei slabi și neajutorați aproape că reușeau să triumfe în fața celor puternici, scenariștii s-au hotărât să se joace puțin cu spectatorii odată cu sezonul al treilea. Episod cu episod, se aflau tot mai multe lucuri despre titani și, odată cu asta, s-a descoperit și originea acestora. Iar de acolo, lucrurile nu au mai fost deloc la fel.

Este aproape nemaiîntâlnit cum un serial care părea că avea o traiectorie și un gen atât de clare s-a transformat deodată cu totul în ceva mult, mult mai profund și mai important. După ce 3 sezoane ți s-a arătat doar un singur punct de vedere, dintr-o dată, tot ceea ce credeai tu despre protagoniștii la care ajunseseși să ții cu dinții se pune la îndoială. Începi să chestionezi dacă nu cumva ai ținut cu cei răi.

 

Hajime Isayama, creatorul Attack on Titan, reușește performanța de a-l pune pe spectator în postura de a se confrunta cu dileme morale. Când e normal să omori și ce anume poate să justifice o crimă? Când e mai bine să închizi ochii și să îi lași pe alții să moară, ca să poți să scapi tu? E normal ca două popoare să se urască între ele din cauza unor greșeli din trecut? L-ai lăsa pe prietenul tău cel mai bun să își salveze poporul, chiar dacă asta ar presupune un genocid? Cine sunt cu adevărat monștrii în lumea asta? Acestea sunt doar câteva întrebări (fără prea mult context pentru a evita spoilere) pe care eu mi le-am pus odată cu acest ultim sezon din Attack on Titan. Abia aștept să văd cum se termină. Și nu, n-am nici cea mai vagă idee.

Născut pe 26 decembrie 1997, Ştefan Iancu a interpretat roluri în peste zece producţii româneşti şi străine, lungmetraje şi filme de televiziune. A făcut parte din distribuţia unor filme precum Kyra Kyralina de Dan Piţa, Walking with the enemy de Mark Schmidt şi Amintiri din epoca de aur, proiect de Cristian Mungiu. A împărţit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley şi câţiva ani mai târziu, cu Steven Seagal. În 2018, a primit Premiul Gopo pentru „Tânără speranţă”, pentru rolul din Un pas în urma serafimilor. Joaca actualmente în serialul TV Vlad.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.