Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/04/2022
Muzică / Muzica nouă

Rock & Punk – Ce ascultăm în aprilie

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Rock & Punk – Ce ascultăm în aprilie Share Rock & Punk – Ce ascultăm în aprilie


De la nervozitatea new wave a anilor ’80, până la colorata estetică adolescentină a începutului de mileniu, punk-ul s-a metamorfomozat în fel și chip, ajungând astăzi să domine din nou topurile muzicale. Primăvara lui 2022 ne oferă, astfel, lansări din sfera punk-ului, dar și aventuri muzicale în zona pop-ului de modă veche.

Eddie Vedder – Earthling

Adepții funk-rock-ului ar rămâne surprinși la auzul veștii că Chad Smith, veteranul toboșar al trupei Red Hot Chili Peppers, a reluat colaborarea cu recent concediatul Josh Klinghoffer (chitarist al aceleiași trupe, în perioada 2009-2019), pentru a-i asigura un acompaniament instrumental solistului Pearl Jam. În plus, figuri legendare ale pop-ului, precum Elton John sau Ringo Starr își fac și ele apariția, însoțindu-l pe Eddie Vedder pe piese precum Picture sau Mrs. Mills, un cântec ce aduce o odă pianului din studioul Abbey Road. Cum Vedder zburdă printre aceste legende precum un copil scăpat nesupravegheat într-un magazin de dulciuri, noul LP aduce un sincer omagiu muzicii cu care cantautorul a crescut, iar rezultatul este unul cât se poate de savuros.

Avril Lavigne – Love Sux

Dispărute sunt vremurile în care internauții își înlocuiau pozele de profil de pe Yahoo Messenger cu fotografii pixelate ce o înfățișau pe prințesa pop-punk, Avril Lavigne. Oricum, întoarcerea în prin plan a lui Lavigne nu pare să țină cont de evoluția tehnologică, deoarece noul album sună ca și cum ar fi scos  din universul lui 2002. Lipsesc însă MTV-ul, programele bizare de piratat muzica și blugii cu talie joasă. În rest, rebeliunea este aceeași, iar pop-punk-ul, aflat în plin revival, pare că se strecoară fară prea mare efort în peisajul culturii pop actuale. În plus, nici n-avem de ce să ne plângem, căci milenialii trăiesc adesea din mirajul inocenței adolescentine, astfel că o călătorie până la începutul anilor 2000 este mai mult decât binevenită.

Machine Gun Kelly – Mainstream Sellout

Ce au în comun Avril Lavigne și rapper-ul american Machine Gun Kelly? Colaborarea cu toboșarul și producătorul Travis Barker, cunoscut publicului în mare parte datorită activității cu trupa pop punk, Blink-182. Descris de Kelly ca fiind un album ,,întunecat”, cu o sonoritate ce se  învârte în jurul chitarei electrice, LP-ul a fost propulsat și de succesul single-ului Papercuts, lansat încă din vara lui 2021. La fel ca și în cazul lui Lavigne, pop punk-ul lui Machine Gun Kelly i se potrivește perfect, iar răsunetul online al pieselor demonstrează atracția genului în contextul muzical al prezentului. Produs  ,,vândut”  în totalitate mainstream-ului (asta dacă ne lăsăm inspirați de titlul albumului), Kelly rămâne o figură demna de toată atenția, prins la  granița rap-ului cu estetica punk.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.