Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/03/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului Share SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului


Sorina Cotea îmbină designul vestimentar cu bijuteria contemporană și caută expresii noi ale unei meserii străvechi, aceea de bijutier. Reciclează argintul și folosește materiale cât mai organice în atelierul ei, iar conceptele colecțiilor ei sunt într-o continuă schimbare și reinventare ca într-un „flux și reflux”.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Sorina, ce te-a făcut să devii designer de bijuterie?

Explorez idei, imagini și forme de când mă știu; întâi prin film, fotografie și colaj, mai apoi prin textile de-a lungul a cinci ani și acum prin ceară, metale și obiecte naturale. Ca artist bijutier am descoperit un limbaj nou prin care dau viață unor forme pline de forță brută, primară, universală.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Cum se îmbină design-ul vestimentar cu cel de bijuterie?

Ideal, în armonie cu starea naturală de spirit. Cel mai mult îmi place când o piesă de bijuterie elevează cea mai simplă îmbrăcăminte și mai ales când contrastează urmele de purtare prin finisajul și forma ei.

Vorbeşte-mi de începutul brand-ului tău de bijuterie Ousiai…

Totul a pornit de la ideea de a crea o serie de broșe din argint. Design-ul pieselor era conceput special pentru o colecție limitată de sacouri pe care urma să o lansez sub brandul de haine ready-to-wear căruia m-am dedicat timp de 5 ani. M-a atras ideea de a încerca să le fac cu mâinile mele și așa m-am înscris la primul curs din cadrul Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage din București. La fel de firesc au mai urmat câteva și m-am hotărât să fac trecerea completă de la haine către piese de bijuterie. La sfârșitul aceluiași an am reușit să îmi organizez atelierul propriu cât să pot da startul Ousiai.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Cum alegi conceptele colecțiilor tale?

Observ că piesele se leagă în mod firesc, de la una la cealaltă și am senzația că lucrez de fapt sub aura unei singure colecții. Ca proces în sine am tendința să adun mai multe într-un loc atunci când caut să dau formă unei idei. În general pe o pagină sau direct pe masa de lucru. Cuvinte, diferite obiecte/simboluri pe care le găsesc speciale și uneori imagini care mă intrigă sau mă așază într-o stare anume. Fiecare piesă Ousiai este creată de la zero în atelierul meu, unde caut să fac lucrurile cât mai organic și ecologic.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Care este povestea colecției pe care ai prezentat-o la Romanian Jewelry Week 2.0?

Flux și reflux. Marea și luna nouă. Piesele principale au fost sculptate direct în ceară de lumânare topită și apoi turnate în bronz și argint. Alegerea de a modela rămășițele rămase în urma arderii, mi-a oferit o satisfacție enormă și mi-a deschis un spațiu creativ total nou. O reînnoire, o ciclicitate misterioasă. Retrospectiv, îmi dau seama că Romanian Jewelry Week a fost ocazia perfectă să aduc laolaltă piese din diferite etape de lucru și să constat că marea și simbolismul ei sunt mereu acolo în fundalul procesului creativ.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

La ce lucrezi acum, ce pregătești pentru 2022?

Experimentez cu obiecte-bijuterie și bijuterii-obiect. Îmi place să integrez procesul de lucru și atenția care intră în construirea și finisarea unei piese de bijuterie în obiecte de uz mundan. Am început o serie limitată de semne de carte din argint și am completat colecția Ousiai și cu câteva suporturi de lumânare.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Cum a evoluat munca ta de-a lungul timpului și ce părere ai de evoluția ta?

Expresii noi ale unei meserii străvechi. Pentru mine cel mai satisfăcător este să observ cum evoluez prin prisma technicii de lucru. Cum aceleași unelte se îmbogățesc în folosințe și cum mâinile capătă tot mai multă încredere. Ousiai a devenit limbajul prin care onorez invizibilul şi prin care celebrez frumosul aşa cum îl simt eu. Întregul proces, de la idee la unealtă și în final la obiect mă absoarbe cu totul.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Ce înseamnă reciclarea bijuteriilor vechi și cum încurajezi acest proces? Ai o colecție din argint reciclat?

Încerc să gasesc o cale prin care să ofer o alternativă simplei debarasări. Am creat o pagină de recycle pe www.ousiaijewellery.com unde oricine se poate informa de cum funcționează schimbul. Pe scurt, cu fiecare achiziție ai posibilitatea să primești o piesă nouă gratuită sau redusă ca preț, doar în funcție de cantitatea argintului pe care îți dorești să o reciclezi. Orice piesă de bijuterie, oricât de deteriorată sau învechită ar fi, poate fi recreată. Procesul constă în topire și, în funcție de caz, turnare într-o formă sau într-un profil anume. Nu am o colecție separată, argintul primit a devenit parte dintr-o multitudine de alte piese pe parcursul timpului. Flux și reflux.

Bijuteria ta preferată este…

Se schimbă constant. Acum, preferatul este un inel sepie sculptat în ceară și turnat în argint, pe care nu îl mai scot de pe mână.

SORINA COTEA | Explorarea bijuteriei prin reciclarea argintului

Interviu de ALEXANDRA BUJENIŢĂ

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.