Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/03/2022
Muzică / Muzica nouă

MUZICĂ NOUĂ | Dualitate. Dublă-personalitate. Dihotomie. DETAILS

Hefe De Hefe
Comentarii MUZICĂ NOUĂ | Dualitate. Dublă-personalitate. Dihotomie. DETAILS Share MUZICĂ NOUĂ | Dualitate. Dublă-personalitate. Dihotomie. DETAILS


Prima şi singura trupă de power pop din România are planuri mari, nu numai pentru anul 2022, ci și pentru următorii 10 ani. „Pe puțin, 10 ani!”, precizează Matei Tibacu-Blendea, care este creator, compozitor, textier, solist şi interpret multi-instrumentist în proiectul The Details. Luna februarie a fost presărată, în egală măsură, cu exces de dragoste și de depresie, date fiind sărbătorile de Sfântul Valentin şi Dragobete. Pentru fanii muzicii anilor ’60  dar și ale ritmurilor latine, precum bossa nova, aceste zile au adus urechilor lor bucurie… teoretic, The Details au scos o piesă. Practic, au scos două. Sau invers?

Mai multe ne spune Matei Tibacu-Blendea:

„Ca trupă live, The Details există din 2017. De-a lungul vremii, pentru anumite evenimente am fost nevoiți să interpretăm piesele într-o manieră mai nepretențioasă, ca setup de instrumente. Inițial, piesele erau efectiv variantele celor „electrice” interpretate pe instrumente mai puțin zgomotoase. Inițial. În 2020, am decis să dau o nouă formă variantei „acustice” a trupei, transformând-o într-o entitate aparte, îndreptată strict către piața românească. Pieselor de pe primul album şi de pe cel pe care urmează să îl scot le-au fost rescrise textele – în română – ca şi cum ar fi replica celeilalte persoane din relație, la ce am scris inițial în varianta din engleză. Am schimbat complet şi stilul pieselor acustice, definindu-l cu un sunet Sud-American/Brazilian (mai spre bossa nova).

The Details

The Details abordează tematica relațiilor, cu conținut autobiografic. Cele două variante Details trebuie să coexiste, pentru a se putea echilibra şi susține una pe alta. Aşadar, noua traiectorie a trupei este să existe în varianta power pop, în engleză, pentru export, şi în varianta mai „de vară”, pentru publicul român. Practic, fiecare piesă este perspectiva fiecărui partener dintr-o relație şi se crează un dialog. Primul single power pop Details se numeşte Most Couples Break Up (When Valentine’s Day is Near) şi îl are ca invitat la acordeon pe Peter Holsapple, colaborator important al trupei R.E.M., dar şi fondatorul legendarei trupe de power pop, the dB’s. Primul single acustic se numeşte Cea mai urâtă frază în română e „trebuie să vorbim”, şi este, practic, replica ei la piesa Most Couples. Pentru următorul an, piesele vor fi scoase în genul ăsta de perechi. Iar piese pentru Details am compus cât pentru cel puțin 10 ani de acum. Vă aşteaptă copleşitor de multă şi frumoasă muzică de la The Details.”

Audio/Video

  • Text de HEFE.
  • Foto Header Matei Tibacu-Blendea | © Miluta Fluieras.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.