Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/03/2022
Artă & Cultură Lifestyle

THIERRY MUGLER, radiografia unui mare designer

Alin Gălățescu De Alin Gălățescu
Comentarii THIERRY MUGLER, radiografia unui mare designer Share THIERRY MUGLER, radiografia unui mare designer


E dificil să strângi într-o “radiografie” punctuală istoria de peste 4 decenii de creaţie a unuia dintre cei mai mari designeri ai lumii: THIERRY MUGLER. Sintetic însă, era un amestec savant şi exuberant de George Michael, David Bowie şi Elton John, mixat cu ceva nebunie marca Madonna şi exuberanţă fără limite à la Lady Gaga. Maestrul s-a născut pe 21 decembrie 1948, părăsind această lume pe 23 decembrie 2022, la fix 73 de ani, “din cauze naturale”. Ciudat e că avea în pregătire o mulţime de proiecte ample şi era dedicat în ultimul timp culturismului şi practicării yoga, având grijă aproape obsesiv de sănătatea sa. Cea mai recentă dramă a creatorului era seria de operaţii estetice nereuşite de după un accident dur la gimnastică, care îl transformaseră dintr-un bărbat cu o frumuseţe spectaculară într-un mutant, un android ciudat.

THIERRY MUGLER, radiografia unui mare designer

Pană în aprilie este deschisă la Paris o mare expoziţie dedicată lui THIERRY MUGLER: “COUTOURISSIME”, în Muzeul de Arte Decorative, în fapt ultima apariţie publică a maestrului având loc chiar la deschiderea acesteia, în septembrie 2021. Thierry Mugler este considerat unanim ca unul dintre părinţii şi maeştrii artei Haute Couture din Paris din perioada ei de aur.

Anii ‘70 îl găsesc la Londra explorând exotismul oraşului libertăţilor absolute, pentru ca anii ‘80 să îl prindă la Paris, unde se impune rapid în lumea creaţiei vestimentare ultra-creative, aducând împreună lumea modei cu cea a muzicii, spectacolelor de revistă, teatrului şi filmului. A devenit repede simbolul acelor ani prin senzualitatea creaţiilor şi futurismul acestora, eleganţa cinematografică sau puterea de bussiness lady a altor personaje mugleriene devenite iconice.

THIERRY MUGLER, radiografia unui mare designer

În 1992 crează prima sa colecţie “oficială” de Haute Couture. Show-ul din 1997, sărbătorind 20 de ani de activitate, rămâne în istoria modei ca una dintre referinţele artei evenimentelor de fashion. Tot din ‘92 datează şi lansarea primului său parfum, ANGEL, un succes instantaneu şi de lungă durată. Din acel moment, maestrul s-a dedicat total artei parfumului, retrăgându-se din modă în 2002, când Clarins – care cumpărase marca TM – îi închide divizia de fashion. Rămâne cu L’Oreal şi parfumurile până în 2009 când revine în forţă prin lumea spectacolului.

Maestrul Thierry Mugler era un pasionat nu doar de modă şi parfumerie, dar făcea fotografie de fashion genială şi era îndrăgostit de artele spectacolului, semnând chiar regia câtorva show-uri de succes. Era pasionat şi de maşini, dar şi de arhitectură. Un ultim capitol din istoria modei – cea a Epocii de Aur a acesteia, se încheie odată cu dispariţia marelui THIERRY MUGLER. Din acea epocă rămân doar Jean Paul Gaultier şi Giorgio Armani, ambii foarte în vârstă. Moda însă merge mai departe dar aplecarea spre tehnică şi vizionarismul marelui designer francez îl face în continuare să aparţină nu doar istoriei modei şi explorărilor ei viitoare. Expoziţia sa din Paris este cea mai amplă şi recentă demonstraţie a geniului său inegalabil! Respect! RIP!

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING – SUM­MER – EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.