Suntem într-o perioadă în care sportul pare mai necesar ca oricând pentru bunăstarea noastră fizică și psihică. În primele luni din pandemie, când mulți dintre noi eram foarte restrânși în ceea ce privește activitatea sportivă, a fost foarte important pentru persoanele de toate vârstele si abilitățile să fie cât mai active. Chiar și o scurta pauza în timpul muncii, 3 – 5 minute de miscare fizica, cum ar fi mersul sau stretchingul, vă ajută la ușurarea încordarii musculare, ameliorarea tensiunii mentale și îmbunătațirea circulației sângelui și a activității musculare.
Dacă doriți, totuși, să faceți mișcare într-un mod organizat, care să devină un obicei sănătos, cel mai bine ar fi să apelați la oameni cu pregătire în acest domeniu, adică antrenori sau instructor de fitness. De ce este important acest aspect? Pentru că anumite exerciții au nevoie de o execuție corectă pentru a obține rezultate scontate.
Acum suntem la începutul primăverii, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Astfel, mulți oameni au tendința de a se apleca mai mult asupra activităților fizice, din această perioadă.
Am stat de vorbă cu un instructor profesionist de fitness, care s-a dedicat acestui domeniu din anul 2015. Iancu Tiță are 34 de ani și este instructor de fitness din 2015.
A făcut baschet de performanță și este practicant de jiu jitsu brazilian.
- Cum de ai ales o carieră în fitness?
Răspunsul cel mai scurt ar fi: îmi place să ajut oamenii, să interacționez cu ei și să îi ghidez în “călătoria” lor spre bunăstarea fizică.
Am făcut sport de când eram mic, am practicat baschet și jiu jitsu brazilian, dar sunt un împătimit al oricărui tip de mișcare, așadar a fost cumva o trecere ușoară în momentul în care mi-am dat seama că viața de corporatist nu mi se potrivește.
- Ce tip de antrenamente preferi?
Sunt adeptul unui antrenament complet, nu cred că ne putem fructifica potențialul dacă ne limităm la un singur tip de antrenament sau dacă nu ieșim niciodată din zona de confort.
Prefer antrenamentul funcțional, deoarece acesta are foarte multe beneficii și este adaptabil pentru orice nivel de pregătire, de la începători la sportivi de performanță.
Antrenamentul funcțional este o soluție prin care ne putem lucra mușchii într-un mod unitar. Este o soluție excelentă pentru un corp puternic și flexibil.
(Antrenamentul funcţional foloseşte exerciţiile cardio (tip HIIT – High Intensity Interval Training), exerciţii de tonifiere musculară executate cu intensitate crescută cu pauze foarte scurte la intervale mai mari, exerciţii cardio statice sau cu deplasare, exerciţii cu propria greutate şi cu diverse accesorii. Este genul de antrenament practicat de unităţile militare operaţionale şi sportivi de performanţă precum atleţi, mari campioni de arte marţiale.)
- Ce este mai important: sportul sau nutriția?
Cele două merg mână în mână. Este important să ne adaptăm obiceiurile alimentare la intensitatea antrenamentelor pe care le executăm. Cred că este important să ne ferim de extremele alimentare care ne pot produce dezechilibre pe termen lung, la fel cum și sportul trebuie practicat în condiții de siguranță.
- De ce ar trebui să lucrăm cu un antrenor personal?
La fel ca în orice alt domeniu, trebuie să apelăm la specialiști pentru a ne asigura că primim soluții profesioniste. Chiar dacă pare foarte ușor, un antrenament executat incorect poate duce la accidentări grave.
Un instructor cu experiență poate ajuta o gamă larga de oameni, de la cei care sunt la primul antrenament până la sportivi de performanță care au nevoi specifice pentru disciplina practicată.
- Cum ne alegem un instructor potrivit?
Alegerea unui instructor trebuie să fie asemănătoare cu alegerea unui terapeut sau a unui partener de viață. Antrenorul va răspunde pentru integritatea corporală, identificarea nevoilor practicantului, motivarea acestuia etc.
Esențial în alegerea unui instructor: evitați instructorii care stau pe telefon în timp ce executați exerciții și feriți-vă de cei care nu fac încălzire și stretching.
Îl puteți găsi pe Instagram – @jnku13 si pe Facebook – Fitness cu Iancu Tiță