Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/03/2022
Muzică

ALEGERILE CLAUDIEI | Sigrid: Head on Fire

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii ALEGERILE CLAUDIEI | Sigrid: Head on Fire Share ALEGERILE CLAUDIEI | Sigrid: Head on Fire


Făcând parte din lumea synth-pop, cântăreața și compozitoarea norvegiană Sigrid Solbakk Raabe (cunoscută de fanii ei simplu, ca Sigrid) și-a început cariera în anul 2013, făcându-și debutul muzical pe scena norvegiană cu piesa „Sun”, la vârsta de 17 ani, pe când era membră a trupei Sala Says Mhyp, alături de sora ei, Johanne, sunetul lor fiind inspirat de artiști precum Adele, Joni Mitchell și Neil Young.

Citește și:

Foto: Zoe McConnel, NME

Deși atunci când era mică își dorea să devină profesor sau avocat pentru că o carieră muzicală i se părea mult prea neprevăzută, odată cu melodia de debut, care a avut un succes uriaș în Norvegia, a început să vadă din ce în ce mai clar un viitor în această direcție. După ce a semnat un contract cu Petroleum Records în 2014, artista a fost invitată să cânte la festivalul Øyafestivalen, care are loc în fiecare an în Oslo (în luna august) și unde, de-a lungul timpului, au cântat muzicieni precum Sonic Youth, Arctic Monkeys, Beck, The Cure, The National sau Lana Del Rey. Mai departe, după ce în 2016 a semnat un alt contract, de data aceasta cu Island Records (care reprezintă artiști ca Justin Bieber, Jennifer Lopez sau Elton John), cântăreața a lansat piesa „Don’t Kill My Vibe” un an mai târziu.

Foto: James Emmerman

Despre single, Sigrid spune în nenumărate interviuri cum i-a fost teamă să prezinte publicului povestea din spate. Cântând „You shut me down, you like the control/ You speak to me like I’m a child”, artista prezintă o experiență pe care a avut-o atunci când a încercat să scrie melodii alături de un grup de producători care nu credeau în abilitățile ei: „Am avut întâmplări cu persoane care aveau foarte multe opinii despre mine și despre ceea ce fac fără să mă cunoască, dar nu o să mă schimb pentru că altcineva îmi spune că trebuie să o fac. Eu știu cine sunt.

După ce cântecul a devenit viral, ajungând în topuri atât în Norvegia, cât și în Marea Britanie, Scoția și Australia, Sigrid și-a făcut apariția, în 2017, la festivalurile Reading și Glastonbury, urmate de un concert la ceremonia Nobel Peace Prize. Pe parcursul anului, pentru EP-ul „Don’t Kill My Vibe” au fost lansate piesele „Plot Twist”, „Fake Friends” și „Dynamite”, întregul proiect fiind descris de Billboard ca „13 minute spectaculoase de compoziție”. Tot în 2017, cântăreața a făcut un cover pentru piesa lui Leonard Cohen, „Everybody Knows”, care a apărut în soundtrack-ul filmului Justice League, iar, pentru Sims 4, a înregistrat o variantă a melodiei „Don’t Kill My Vibe” în Simlish (limba nativă a jocului), alături de Katy Perry, Paramore, Lily Allen și My Chemical Romance, care, la rândul lor, și-au refăcut cele mai cunoscute hituri.

În următorul an, artista a fost votată BBC Music Sound of 2018, susținând un concert la prestigiosul O2 Shepherd’s Bush Empire din Londra. După o pauză, Sigrid a anunțat primul album din cariera sa, „Sucker Punch”, care a fost lansat pe 8 martie 2019: „Chiar dacă au fost multe persoane care au considerat că am așteptat prea mult timp, eu și echipa mea ne-am concentrat pe calitate. Nu puteam să prezint fanilor un proiect în care nu credeam în totalitate.

Albumul conține 12 piese synth-pop, tip anthems, cu teme precum etapele unei relații („Sucker Punch”, „Mine Right Now”, „Level Up”), despărțiri și crize de identitate („Basic”, „In Vain”, „Never Mine” și „Strangers”, cea mai populară piesă a artistei de până acum, în care vorbește despre minciunile pe care filmele ni le spun despre iubire) și melodii upbeat care ne redau speranța („Don’t Feel Like Crying”, „Sight Of You”), alături de o continuare a piesei „Don’t Kill My Vibe”, numită „Business Dinners”, unde cântă: „You just want me to be sweeter, better, angel/ You just want me to be pictures, numbers, figures/ And I’ll just try to be me”. După succesul LP-ului, în 2019 Sigrid a fost invitată să cânte alături de Maroon 5 în cadrul turneului Red Pill Blues, urmând ca la finalul anului să își promoveze albumul prin propriul turneu care a avut loc în Europa și America de Nord.

Foto: Alex Sarda

După terminarea acestuia în luna decembrie, artista trebuia să aibă o vacanță de 3 săptămâni care, din cauza pandemiei, a devenit un an dedicat scrisului, petrecut acasă, în Ålesund, orașul ei natal, alături de părinți, revenirea având loc în 2021, când a anunțat următoarea piesă, „Mirrors” („I love who I see looking at me/ In the mirror”), descrisă ca fiind un tribut dedicat muzicii disco și făcută în Danemarca, împreună cu producătorul Sly și compozitoarea norvegiană Caroline Ailin, urmată de o altă melodie în același registru, „Burning Bridges”, lansată în luna august: „I could tell you the truth but you’d call me a liar/ Tried to wave a white flag but you set it on fire.”

Foto: Press

Cel mai recent proiect, „Head on Fire”, făcut în colaborare cu artista britanică Griff, inspirat din muzica anilor ’80 și de personalități muzicale precum Kate Bush și Duran Duran, a fost lansat pe 19 ianuarie 2022, alături de un videoclip în care duo-ul prezintă, într-un mod foarte teatral, povestea unui personaj care, orbit de dragostea pentru o persoană văzută pentru prima dată, nu se poate gândi la nimic altceva.

În final, așa cum spune Griff, muzica făcută de Sigrid, cu al său sunet mereu optimist, are un îndemn clar: Pop girls unite!

Citește și:

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.