Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/03/2022
Film

Kinedok | Solidaritate cu Ucraina

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Kinedok | Solidaritate cu Ucraina Share Kinedok | Solidaritate cu Ucraina


Proiecție specială și dezbatere organizate de Centrul Ceh, Asociația One World România și KineDok România, 8 martie, ora 19:30, la Cinemateca Eforie

„Pământul e albastru ca o portocală” / „The Earth Is Blue as an Orange”

Centrul Ceh, One World România și KineDok România organizează marți, 8 martie, ora 19:30, la Cinemateca Eforie, o proiecție specială a filmului „Pământul e albastru ca o portocală” / „The Earth Is Blue as an Orange” [Ucraina, Lituania, 2020, 74’]. Evenimentul trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din Ucraina, iar proiecția va fi însoțită de o dezbatere, care îi are ca invitați pe Ionuț Sociu, jurnalist Scena 9, Simina Guga, sociolog și Cosmin Popa, istoric, și este moderată de Alexandru Solomon.

Ionuț Sociu, jurnalist, relatează ultimele știri de la graniță cu Ucraina. Spune despre el că este reporter & (uneori) dramaturg.

Simina Guga, sociolog cu experiență de 15 ani de lucru cu solicitanți de azil, refugiați și imigranți. A lucrat cu mai multe ONG-uri din România și pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Cosmin Popa, este cercetător ştiinţific al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”. Printre domeniile sale de interes se numără: istoria Uniunii Sovietice; istoria comunismului european; istoria Federaţiei Ruse, Războiul Rece, problemele energetice contemporane.

În lumina ultimelor evenimente, un cineast contemporan nu are cum să-și îndrepte camera asupra unei scene de război fără să conștientizeze că imaginile produse vor fi înghițite de un flux de imagini aproape identice, ce documentează violențe și distrugeri care sunt comise concomitent în alte părți ale lumii.

Iryna Tsilyk, regizoarea filmului „Pământul e albastru ca o portocală”, rezolvă această dificultate concentrându-se asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence – un eveniment major în viața ei și a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este reașezat în contextul mai larg al existenței lor, respectiv faptul că trăiesc în Donbasul răscolit de război. Această aparentă contradicție între micro și macro se dovedește a fi de fapt o concordanță, cele două sfere influențându-se reciproc: războiul crește fără îndoială miza examenului de admitere, căci este o modalitate de a părăsi realitatea incertă, cu vești alarmante și atacuri nocturne; iar pasiunea pentru cinema a protagonistei și hotărârea ei, odată admisă la facultate, de a face un film despre situația celor rămași acasă este o ocazie pentru retrăirea, când în tonalitate comică, când cu lacrimi în ochi și în glas, a traumelor cauzate de conflict. (Liri Alienor Chapelan / OWR / 2021)

IRYNA TSILYK 

IRYNA TSILYK (născută în 1982 în Kiev) este o regizoare și scriitoare din Ucraina. „ Pământul este albastru ca o portocală” este debutul ei în documentarul de lungmetraj. De asemenea, Tsilyk este autoarea a opt cărți publicate în țara natală (poezie, proză și cărți de copii).

Festivaluri și premii: Seattle International Film Festival 2021 / Sundance Film Festival 2020 – Directing Award / Tallgrass International Film Festival 2020 – DOXX Spotlight Award / Ukrainian Film Critics Awards 2020 – Best Documentary / Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2020 – Human Rights Award / Millennium Docs Against Gravity 2020 – Award for Best Cinematography, Bydgoszcz ART.DOC Award, Grand Prix Bank Millenium Award / Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival 2020 – DOCU/UKRAINE Award, DOCU/WORLD Award / Biografilm Festival 2020 – Hera Award / Reykjavik International Film Festival 2020 – Special Mention / Zurich Film Festival 2020 – Special Mention / Berlin International Film Festival 2020 / São Paulo International Film Festival 2020 / Minsk International Film Festival “Listapad” 2020 /Filmografie: Invisible Battalion (2017) / Home (2016) / Commemoration: Pomyn (2013) / Blue Hour (2008)

Intrarea pentru evenimentul din București este gratuită în limita locurilor disponibile. Filmul este subtitrat în engleză și română, iar discuția se va desfășura în limba română.

Eveniment București, Cinemateca Eforie

Acest eveniment este susținut de EUNIC Romania – rețeaua Institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană și Cinemateca TIFF care va avea o proiecție în paralel la Cinema Victoria, Cluj Napoca, marți, 8 martie, de la ora 20:00. Încasările proiecției din Cluj Napoca vor fi donate în fondul de caritate Come Back Alive (Banca Națională a Ucrainei).

Eveniment Cluj-Napoca, Cinema Victoria

În cele ce urmează, vă încurajăm să parcurgeți lista de link-uri compusă de noi mai jos, care menționează grupuri de sprijin, asociații care primesc donații, surse de informare de nădejde sau inițiative civile de suport pentru refugiații din #Ucraina.

 

ORGANIZATOR: Asoociația One World Romania. PARTENERI: Centrul Ceh, Kinedok România, Arhiva Națională de Film

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută