Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 06/03/2022
Film / Streaming

DOCUMENTAR: Joan Didion și amintirea unui Nou Jurnalist

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii DOCUMENTAR: Joan Didion și amintirea unui Nou Jurnalist Share DOCUMENTAR: Joan Didion și amintirea unui Nou Jurnalist


După o lungă carieră începută în 1963, pe 23 decembrie 2021, jurnalista și autoarea americană Joan Didion a plecat dintre noi la vârsta de 87 de ani, lăsând în urma sa o moștenire care cuprinde elemente de reportaj, screenwriting și ficțiune, născută din dorința de a înțelege mai bine lumea din jur:

„Scriu pentru a-mi da seama ce gândesc și pentru a înțelege ce privesc, ce vreau și ce frici am.”

Ca figură proeminentă a Mișcării New Journalism, prin care, alături de Tom Wolfe și Norman Mailer, jurnalismul tradițional și genul non-ficțiune au fost revoluționate de folosirea tehnicilor asociate, pe atunci, ficțiunii în povestirea evenimentelor reale, Joan Didion a reușit să ilustreze, cu ajutorul acestui tip de „reportaj personalizat”, sufletul culturii americane (cu o mare atenție acordată Californiei) din perioada anilor ’60 și ’70.

Inspirată de Ernest Hemingway și Joseph Conrad încă din perioada adolescenței, autoarea a studiat literatura engleză la Universitatea din California, unde a câștigat un concurs de eseuri organizat de Vogue. După ce a început să lucreze pentru revistă, de la scrierea de articole promoționale a ajuns să fie associate features editor la începutul anilor ’60, prima sa carte, Run, River apărând în 1963. În debutul său, Didion a construit povestea destrămării unei familii din Sacramento, anunțând astfel pasiunea sa pentru elementele de violență, groază, haos, pierdere, neînțelegere a lumii, identitate și durere.

După ce a părăsit echipa Vogue în 1964, autoarea s-a căsătorit cu scriitorul John Dunne, iar cei doi au ales să lucreze împreună la scenarii de film, începând cu primul rol principal din cariera lui Al Pacino, The Panic in Needle Park, apărut în 1971, care spune povestea dependenților de droguri din Upper West Side. Acesta a fost urmat de adaptarea romanului Play It as It Lays (1972), cu Tuesday Weld și Anthony Perkins, de o rescriere situată în perioada rock’n’roll a producției A Star Is Born, în care a jucat Barbra Streisand, True Confessions (cu Robert De Niro și Robert Duvall) și Up Close & Personal (1996), alături de Robert Redford și Michelle Pfeiffer.

În cariera sa de 5 decenii, detaliată în

documentarul Joan Didion: The Center Will Not Hold (Netflix),

pe lângă activitățile de jurnalism și screenwriting, scriitoarea a publicat 5 romane și 12 lucrări de non-ficțiune, ajutând astfel generații la rând să înțeleagă, alături de ea, complexitatea sentimentelor și evenimentelor, de multe ori dureroase, care formează viața.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.