Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 01/03/2022
Film / Cine Combo

Personaje feminine memorabile în două filme româneşti

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Personaje feminine memorabile în două filme româneşti Share Personaje feminine memorabile în două filme româneşti


Scrise și regizate de debutantele în lungmetraj Alina Grigore şi Monica Stan, Crai Nou și, respectiv, Imaculat, două dintre cele mai premiate filme românești în 2021, au premiera în cinematografe luna aceasta şi, nesurprinzător (datorită faptului că sunt bazate pe experienţe personale ale autoarelor), ambele au în prim plan femeia. Cu trăirile, dorințele şi visele ei, dar şi cu zbuciumul, neliniştile și angoasele ce vin asociate inerent cu acestea într-o contemporaneitate în care toxicitatea relaţiilor, violenţa domestică și diluţia comunicării emoţionale produc efecte ireversibile sau ireparabile mult prea frecvent. Cele două drame de factură foarte diferită dau șansa tinerelor actrite Ioana Chiţu (Crai Nou) şi Ana Dumitraşcu (Imaculat) să construiască roluri principale realmente memorabile.

CRAI NOU / BLUE MOON 

În Crai Nou (premiera: 4 martie), câștigător al marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, ce-i are în distribuţie pe Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Ioana Flora, Emil Măndănac, Ilinca Neacșu, Robi Urs, Mihaela Perianu și Vlad Ivanov, cineasta Alina Grigore – cunoscută pentru felul ei neconvențional de a construi o poveste – urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea  de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, lrina (Ioana Chiţu) se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală ambiguă cu un artist, o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București, departe de satul ei de munte. 

IMACULAT

Dramă regizată de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, Imaculat spune povestea Dariei (Ana Dumitrașcu), care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare. Filmul este bazat pe fapte reale, însă nu este unul autobiografic ci o poveste de supraviețuire… până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare. Imaculat (premiera: 25 martie) a primit în 2021, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul Luigi de Laurentiis, Leone del Futuro, acordat pentru cel mai bun lungmetraj de debut, precum și Directors Award la secțiunea Giornate degli Autori.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.