Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 03/02/2022
Film / Cine Combo

Convorbiri despre maturitate în luna februarie

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Convorbiri despre maturitate în luna februarie Share Convorbiri despre maturitate în luna februarie


Nu a trecut mult timp de când am sărbătorit sosirea unui alt an, privind melancolic la ceea ce a fost și meditând la ceea ce va veni. Despre trecerea timpului și amprentele pe care le lasă în urmă discutăm și în luna februarie, unde filmele vorbesc despre ce te face om mare și ce te faci când ești om mare. Poveștile sunt trecute prin filtrul sensibilității, inocenței și naivității, traversând maturitatea și experiențele care vin cu aceasta.

PETITE MAMAN

Regizoarea franceză Céline Sciamma (Portretul unei femei în flăcări) a reușit întotdeauna să contureze povești emoționante, iar Petite Maman nu ne înșală așteptările. „Am senzația că toată lumea își pune întrebări” – sunt cuvintele micuței Nelly (Joséphine Sanz) atunci când moartea bunicii lasă în urmă tristețe și dor. Cu neliniștile unui copil de 8 ani care nu și-a luat adio neștiind că sfârșitul era așa aproape și care își privește părinții în lupta cu proprii demoni, se aventurează pe potecile pădurii ce înconjoară casa bătrânei, locul unde mama ei a copilărit. Aici se întâlnește cu Marion (Gabrielle Sanz, geamăna reală a actriței) care seamănă izbitor cu mama lui Nelly, de la nume, la casa care oglindește locuința bunicii și până la aventurile prin care a trecut. Ca un basm cu fantome și călătorii (prin timp), filmul este el însuși un ritual despre vindecarea rănilor cauzate de trecere, dispariție și bariera care s-a construit între părinți și copii. Premiera: 18 februarie.

CEA MAI REA FATĂ DIN LUME

Și creștem, dar nu atât de mult, căci ajungem pe la vârsta de 20-și-ceva de ani. Nu ești nici copil, nici adult, iar lumea se așteaptă din partea ta la nimic și la tot în același timp. Aici regizorul Joachim Trier (Thelma) o introduce pe Julie (Renate Reinsve) – o adolescentă care descoperă că problemele sufletului sunt mult mai interesante. Așa că trece la un nou look, un nou interes și un nou iubit, ca după să se plictisească și să o ia de la capăt. Într-un amalgam de subiecte trecătoare, ce rămâne constant este întâlnirea cu un barman (Herbert Nordrum) al cărui nume nu vrea să îl știe. Momentul dintre cei doi arată că intimitatea înseamnă mai mult decât un act sexual, ceea ce se dovedește a fi cel mai dureros mod de a înșela. Cea mai rea fată din lume este un film în douăsprezece capitole, cu un prolog și un epilog, creând o atmosferă în care nu știm niciodată cât timp a trecut și totuși, timpul trece la fel – și repede – pentru Julie. Premiera: 4 februarie.

Text de TEODORA BRATU

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.