Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/12/2021
Lifestyle / Travel

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Adrian Zăvoianu De Adrian Zăvoianu
Comentarii Iarna la munte, între tradiții și pârtie Share Iarna la munte, între tradiții și pârtie


E iarnă în România, iar asta înseamnă că vacanțele la munte sunt la mare căutare, mai ales dacă le putem lega și de o pârtie pe care să încercăm un sport de iarnă. Din fericire, 31% din suprafața țării noastre este ocupată de Munții Carpați. Și, chiar dacă la capitolul pârtii sunt multe lucruri de îmbunătățit, avem peste 100 din care poți alege. Ce îți propunem în continuare este o listă de 5 locuri în care-ți poți face o frumoasă vacanță de iarnă, având și o pârtie în apropiere.

Maramureș – Cavnic

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Maramureșul este o zonă superbă, încărcată de tradiții și obiceiuri bine păstrate, mai ales iarna. Tinerii satului se pregătesc din timp colindele și Viflaimul, un teatru cu încărcătură religioasă care este jucat pe o scenă din fața bisericii. Bineînțeles, dacă ești în Maramureș nu o să ratezi o plimbare cu mocănița, de la Vișeu de Sus pană la Novat și înapoi. Dar în Maramureș te poți da și cu schiurile sau cu placa, în Cavnic. Acesta este un oraș de la poalele munților Gutâi, care a început să se dezvolte ca stațiune de schi în 2001-2003. Atunci au fost realizate aici primele două pârtii, Icoana și Roata. În prezent, la Cavnic există un domeniu schiabil de 8 kilometri și 7 pârtii moderne, cu toate gradele de dificultate. Partea cea mai frumoasă la Cavnic este că iarna au loc aici căderi masive de zăpadă, care transformă zona într-un loc excelent pentru sporturile de iarnă, dar și într-un loc de poveste. Nu există foarte multe opțiuni de cazare în zonă, dar găsești în Sighetul Marmației, care se află la o distanță de 45 de minute cu mașina.

Straja

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Straja este o altă stațiune unde căderile masive de zăpadă nu se lasă prea mult așteptate. Aici zăpada e prezentă cam 4 luni pe an, iar grosimea stratului este, în medie, de 50 de cm. Aflată în Munții Vâlcan, la 1445 de metri altitudine, în județul Hunedoara, această stațiune de schi a fost dată în circuit în anul 2002. Are 12 pârtii, dintre care 5 beneficiază și de nocturnă. Pârtia care poartă numele stațiunii are o lungime de 8.100 de metri, iar domeniul schiabil este de 26 de kilometri, din care trei sferturi beneficiază şi de instalaţii de zăpadă artificială. Iarna, aici au loc mai multe competiții dar și festivaluri, ai peste 300 de opțiuni de cazare în stațiune, dar găsești și în Lupeni sau Petroșani.

Brașov – Poiana Brașov

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Așa cum bine știm, Poiana Brașov este cea mai populară stațiune montană pe timp de iarnă. Aflată la o altitudine de 1020 de metri, ea este plasată între masivele montane Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare. Aici se practică sporturi de iarnă încă din 1895, iar în prezent are 12 pârtii moderne și un domeniu schiabil de 25 de kilometri.

Poiana oferă multe opțiuni de cazare și mâncare, dar prețurile sunt nu chiar pentru toate buzunarele. Însă, există întotdeauna opțiunea de a te caza în frumosul Brașov, mai ales că, atunci când peste ele se așterne un strat de zăpadă, ai impresia că ești într-o poveste. Tradițiile și obiceiurile se păstrează cu precădere în zona veche a Brașovului, în Schei, așa că merită să te plimbi pe străduțele de aici în zilele de dinaintea Crăciunului, pentru ca apoi să te încălzești în Centrul Vechi cu o cană de vin fiert. Apropo, de încercat sunt și restaurantele din orașul de sub Tâmpa, care-și adaptează meniul pentru sezonul rece și includ și multe preparate tradiționale. Neapărat de încercat sunt Bistro de l’Arte, Gaura Dulce, Sergiana, LIRIC, pentru a menționa doar câteva. În Poiană, pentru o masă cu preparate tipice pentru sărbătorile de iarnă românești, dar și pentru o atmosferă aparte și o priveliște pe măsură, poți merge la Stâna Turistică.

Sinaia

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Sinaia nu poate lipsi de pe această listă, pentru simplul fapt că dispune de cel mai mare domeniu schiabil de la noi din țară, fiind aflat și la cea mai mare altitudine (2103 m, Vârful Furnica). Mai este numită și „Perla Carpaților”. Dispune de 18 pârtii de schi, pentru toate nivelurile, 8 linii de acces – telegondolă, telecabină, teleschi sau telescaun și 3 trasee de tip competiţional. Sinaia are cel mai mare număr de piste pentru experţi, adică cu un grad mare de dificultate: Carp, cu o lungime de 1382 de metri, Târle, de 950 metri, sau Papagal, de 900 metri. Pentru un grad de dificultate mediu există pârtia Nouă, de 2000 de metri lungime. Însă, pe lângă sporturi de iarnă, Sinaia vine și cu o ofertă turistică greu de refuzat, cum ar fi vizite la Mănăstirea Sinaia, Castelele Peleş şi Pelişor, Cazinoul Sinaia, Muzeul Rezervaţiei Bucegi sau Muzeul Trenuleţelor de la Gara Sinaia, ideal atât pentru copii, cât și pentru adulții pasionați de trenuri.

Sibiu – Paltiniș

Iarna la munte, între tradiții și pârtie

Stațiunea Păltiniș este cea mai veche din România, fiind înființată de Societatea Carpatină Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea, la 1442 de metri înălțime, în Munții Cindrel. Doar una din vechile pârtii din staţiunea propriu-zisă mai este funcţională. Poartă numele de Oncești și are o dificultate medie, porțiuni line, dar și abrupte, cu o lungime de peste un kilometru. Însă, la 1 km de intrarea în staţiune există complexul de pârtii Arena Platoş, cu 7 pârtii cu grad diferit de dificultate și zona Fun Park – amenajată pentru snowboard, trick-uri, sanie, sărituri şi alte distracţii. Din punct de vedere turistic, este ideală deoarece se află la doar 30 de kilometri de Sibiu, un oraș perfect pentru o vacanță de iarnă. Aici, turiști din toată țara vin special pentru târgul de Crăciun care face senzație în fiecare an, fiind cel mai frumos din România și unul dintre cele mai apreciate din toată Europa. Mai poți vizita Muzeul Național Brukenthal, Podul Minciunilor pentru poze, iar din Turnul cu Ceas vei avea o priveliște superbă asupra orașului. Pentru o experiență cu adevărat deosebită, îți recomandăm să mergi și în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, unde vei putea descoperii obiceiuri și tradiții care țin de sărbătorile de iarnă din toată România.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută