Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/12/2021
Muzică / Muzica nouă

MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta Share MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta


Nu numai că 2021 a scos de la naftalină vinyl-ul, format pe care îl dădusem cu toții dispărut, dar a reînviat și albumul ca formă de discurs muzical intenționat și de sine stătător, prezentat nu sub forma unor colecții de piese alese la întâmplare, ci alcătuit coerent, demn să fie consumat cap-coadă. Iată așadar, 3 materiale discografice cât se poate de pop, gata să fie savurate departe de device-uri și distrageri cotidiene.

Adele – 30

MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta

După o pauză discografică de 5 ani, Adele revine în lumina reflectoarelor (și în urechile ascultătorilor) cu un nou material discografic, cu siguranță cel mai matur al carierei sale. Debutând cu Strangers By Nature, o baladă ce elogiază soundtrack-urile de film american ale anilor ’50, oferind totodată o porție binevenită de livrare vocală teatrală cu tentă de musical, noul album ne poartă prin estetici diverse, de la R&B, Motown, pop fară pretenții și balade în care singurul instrument ce își face simțită prezența este pianul. La mai bine de un deceniu de la debut, cantautoarea britanică continuă să fascineze prin sinceritatea și simplitatea discursului, îndepărtându-se categoric de standardele discutabile ale industriei pop-ului mainstream.


ABBA – Voyage

MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta

" "

Căderea URSS-ului, apariția MTV-ului și a Internetului, evoluția computer-ului personal, dominația social media… am enumerat doar câteva din întâmplările istorice care au marcat cele patru decenii în care Agnetha, Benny, Bjorn și Anni-Frid au luat o pauză de la creație. Cu toate acestea, printr-o întorsătură de situație demnă de un suprarealism ce l-ar surprinde până și pe regizorul M. Night Shyamalan, maestrul finalurilor surpriză, ABBA se-ntorc în studio îmbătrâniți fizic, dar neschimbați din punct de vedere al abordărilor componistice. Mai mult de atât, lipsa materialelor de promovare a materialului care să-i înfățișeze pe aceștia în prezent transformă albumul într-o creație atemporală, un fascinat voiaj în timp, retro, dar în același timp cât se poate de proaspăt.


Coldplay – Music of the Spheres

MUZICĂ NOUĂ | 3 X POP: Ce ascultăm în iarna aceasta

Album conceptual plasat într-un sistem planetar fictiv numit The Spheres, noul LP Coldplay prezintă 12 piese noi, fiecare fiind atribuită unui corp ceresc – nouă planete, trei sateliți naturali, o stea și o nebuloasă. Inspirat din universul Star Wars și primit cu un entuziasm limitat din partea criticilor, albumul continuă tenta pop a discursului Coldplay, în timp ce piesa de încheiere, Coloratura, ne oferă sonorități imprevizibile cu iz prog-rock, remarcându-se prin lungimea sa neașteptată (puțin peste 10 minute), dar și prin structura neconvențională. Să nu uităm totuși că ascultam un album conceptual, format al discursului muzical din ce în ce mai abordat în peisajul artistic al prezentului.

  • Recomandări de Alex Mușat

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută