Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/12/2021
Film

ANIVERSARE: A fost odată ca niciodată… A CLOCKWORK ORANGE

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ANIVERSARE: A fost odată ca niciodată… A CLOCKWORK ORANGE Share ANIVERSARE: A fost odată ca niciodată… A CLOCKWORK ORANGE


Pe 19 decembrie se împlinesc 50 de ani de la premiera capodoperei lui Stanley Kubrick, Portocala Mecanică, adaptarea cărţii din 1962 a scriitorului şi compozitorului Anthony Burgess.

Povestea suprarealistă a tânărului sociopat Alex DeLarge care-şi duce zilele într-un viitor distopic comiţând aleatoriu acte de “ultraviolenţă” împreună cu ai săi acoliţi (droogs), ce sfârşeşte transformat în cobai pentru “tehnica Ludovico” – metodă pavloviană de vindecare a pornirilor agresive prin brainwashing -, rezistă excepţional chiar şi după atâta timp transcendând cancel culture, iar meritul le revine deopotrivă scriitorului şi cineastului, care au creat o satiră cinematografică feroce la adresa justiţiei şi politicii, ce chestionează morala şi moralitatea într-un mod dureros de relevant (inclusiv) pentru spectatorul milenial. 

A Clockwork OrangeA Clockwork Orange

Transformarea lui Alex prin deprivarea de liberul-arbitru într-o portocală mecanică, ambalaj organic al unor rotiţe (ca) de ceas, nu îi schimbă compasul moral ci doar îi reprimă instinctele. Mai mult, Odă bucuriei continuă să stârnească în Alex tot violenţă şi nu modifică natura umană după cum şi-ar dori promotorii terapiei prin aversiune. De altfel, o dimensiune memorabilă pe care filmul o adaugă poveştii scrise, ranforsându-i atemporalitatea, este tocmai muzica, prin inversiunea clişeului young rebel în cazul acestui adolescent nefiresc de pasionat de ‘clasică’, frumuseţea lucrărilor lui Rossini şi Beethoven servindu-i regizorului pentru a coregrafia actele de urâţenie socială comise de Alex cu atâta nonşalanţă.

ANIVERSARE: A fost odată ca niciodată… A CLOCKWORK ORANGE

Înainte de sunetul sintetizatoarelor lui Wendy Carlos şi de imaginea ochilor iconicului Malcolm McDowell a fost însă cuvântul, iar cineastul nu uită asta. I’ll meet you with chain or nozh [cuţit] or britva [brici] anytime”, îl previne Dim pe Alex în Korova Milk Bar… pasionat lingvist, Anthony Burgess a inventat un nou limbaj, jargonul cockney-rus ‘Nadsat’, care l-a făcut pe Kubrick să rejecteze iniţial proiectul, convins fiind că nu va reuşi să ajungă prin el la public, dar cineastul a revenit asupra deciziei după ce tineri realizatori ca Dennis Hopper (Easy Rider, 1969) sau George Lucas (THX 1138, 1971) au îndrăznit la rândul lor să păşească pe căi nebătătorite. 

Stanley Kubrick a rămas fidel spiritului cărţi

Stanley Kubrick și Malcolm McDowell (A Clockwork Orange)

Stanley Kubrick și Malcolm McDowell (A Clockwork Orange)

Stanley Kubrick a rămas fidel spiritului cărţii pe care a purtat-o permanent cu el şi s-a consultat constant cu echipa în timpul filmărilor pe marginea modului în care anumite pasaje puteau sau trebuiau materializate cinematografic. În timp, modelul a fost preluat şi de alţi cineaşti iar felul în care Sin City al lui Frank Miller a fost utilizat direct ca storyboard de către Robert Rodriguez în 2005 este un bun exemplu. Dar asta e o altă poveste…

It had been a wonderful evening and what I needed now to give it the perfect ending was a bit of the old Ludwig van.” Alex dixit!

A Clockwork Orange poster

Trailer A Clockwork Orange

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută