Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/12/2021
Lifestyle / Arhitectură & Design

Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră Share Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră


În ultimele luni de zile Primăria Brașov a pus mare accent pe actualizarea planului urbanistic general al municipiului. Intenție bună având în vedere că PUG-ul actual datează din 2011. Așadar, am zis să dăm o mână de ajutor și să venim cu câteva idei.

SUPERBLOCKS

Barcelona a implementat de ceva timp proiectul „SUPERBLOCKS”. Practic a redat oamenilor până la 92% din spațiu public. Cum funcționează? „Superblocks” acoperă o suprafață de aproximativ 400m/400m și este creată din zone cu blocuri rezidențiale, pe străzile dintre blocuri mașinile fiind interzise sau având voie să circule cu o viteză de maxim 10km/h – 20 km/h.

Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră
În noimebrie 2020, municipalitatea din Barcelona lucra la 6 astfel de zone, având în plan alte 500.

Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră

Astfel, în cadrul „Superblocks” municipalitatea a redat străzile oamenilor și a creat din parcări, zone de relaxare, terase sau zone de promenadă.

 

ORAȘUL SFERTULUI DE ORĂ

Numit și „Oraș la 15 minute”, acest tip de organizare urbană înseamnă să poți găsi tot ce îți trebuie într-o zi obișnuită la 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta față de casa ta. Imaginați-vă cât de simplu ar fi ca în 15 minute să ajungi la serviciu, la supermarket, în parc, la cafeneaua preferată sau la grădinița copilului. Acum pentru noi pare fantasmagoric, dar hai să îi întrebăm pe parizieni.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, își dorește o „transformare ecologică a orașului” și ”îmbunătățirea vieții de zi cu zi a parizienilor”. Bineînțeles, toate măsurile sunt luate în detrimentul mașinilor. Spre exemplu, după extinderea infrastructurii pentru biciclete, numărul celor care au început să folosească acest mijloc de transport a crescut cu 54%.

 

Cum va arăta Parisul în 2030

Cum va arăta Parisul în 2030
Municipalitatea Parisului își dorește să înverzească locurile de joacă ale școlilor, iar acestea să rămână deschise pentru toți în timpul weekendurilor. De asemenea, proiectul mai prevede plantarea de „păduri urbane” în piețe publice și pe locurile de parcare.

Între timp la Paris s-a deschis și prima grădină urbană. Are 14.000 mp și 30 de specii de plante, inclusiv roșii, căpșuni, vinete, busuioc, ridichi și sfeclă.
Prin aceste măsuri Hidalgo își dorește să încurajeze afacerile locale.

Planificare urbană: Superblocks și orașul sfertului de oră

Text de Robert Frunzescu
Tehnician proiectant urbanism și amenajarea teritoriului

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută