Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/12/2021
Muzică

Cum îți creezi playlist-ul în funcție de anotimp. Interviu cu DJ Mentol

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cum îți creezi playlist-ul în funcție de anotimp. Interviu cu DJ Mentol Share Cum îți creezi playlist-ul în funcție de anotimp. Interviu cu DJ Mentol


În sezonul rece nu se schimbă doar temperatura, ci și playlist-urile. Ce îți place să asculți în timp ce lucrezi, cum alegi muzica pentru a face sport și cât de important e să o asortezi la activitatea pe care o desfășori?

Citește și:

Desigur că poți găsi ușor liste diverse pe toate platformele de ascultat muzică, însă nu vor avea nota personală. Iar iubitorii de muzică trebuie să aibă colecția potrivită pentru orice ocazie.

Mentol (DJ, Brașov) ne ajută cu sfaturi pentru a crea lista perfectă pentru serile lungi de toamnă și cum să alegi piesele pentru sărbătorile de iarnă, dacă vrei să diversifici și să asculți și altceva în afară de colinde.

Mentol este Radio & Club DJ, producător de muzică și label owner. Produce piese originale, remix-uri și mashup-uri neoficiale. Este îndrăgit de publicul din toată țara, fie că pune muzică în cluburi, pub-uri sau la festivaluri. În același timp, este unul dintre invitații podcast-ului Dance FM, unul dintre cele mai apreciate posturi radio din România.

Î: De ce este important să ascultăm muzică?

R: Pe lângă distracție și dans, beneficiile muzicii sunt numeroase: are abilitatea de a ne seta starea, de a ne ridica moralul, de a ne oferi relaxare după o zi încărcată.

Suntem în contact cu muzica din primii ani de viață: pe cei mici îi liniștesc părinții cu cântece de leagăn, iar copiii mai mari învață cu ajutorul muzicii.
Muzica devine astfel un remediu de care ne bucurăm toată viața.

Î: De ce recomanzi să creăm playlist-uri cu muzica preferată?

R: O poți alege în funcție de sezon și de stare sau pentru a se potrivi unui anumit eveniment. Unii creează playlist-uri uplifting pentru a face sport, pentru a duce la bun sfârșit sarcinile zilnice. Artiștii își alcătuiesc liste cu muzică pentru intra într-o stare potrivită pentru pictură, scris.

Iar acum avem cu toții acces la platforme specializate pentru a asculta și salva muzica preferată într-un playlist, de la YouTube, Soundcloud și până la Spotify. Chiar și pentru cei mai împătimiți ascultători de muzică, varianta gratuită pentru aceste aplicații este utilă, din punctul meu de vedere.

Nu în ultimul rând, e important să-ți salvezi undeva “descoperirile”, într-un loc unde poți reveni pentru a le asculta.

Î: Cum să facem o selecție bună de muzică? Ai ceva sfaturi?

R: Nu cred că există o regulă: adaugă tot ce simți că se potrivește pentru starea pe care o ai în momentul în care creezi lista. Cu siguranță se va găsi momentul potrivit pentru a o (re)asculta.

Dar pot nota câteva idei care funcționează pentru mine, când creez setul pentru radio sau când selectez muzică pentru evenimente și festivaluri.

Poți porni de la o singură piesă: uneori aud o piesă pentru prima dată, mi se face pielea de găină și știu că va fi adăugată undeva, cândva, într-un set, la o petrecere, eveniment. Așadar, aș zice că o listă reușită începe cu o piesă pe care o adori, pur și simplu.


O altă sugestie ar fi să menții listele cât mai scurte, maxim 10-15-20 de piese sau 1-2 ore de ascultare, pentru a menține același stil. Cu cât sunt mai aerisite și grupate pe stiluri, cu atât vei reveni mai des la ele.

Î: Ce recomandări ai pentru timp de calitate petrecut acasă în perioada următoare? Dar pentru sărbătorile de iarnă?

R: Atât pentru serile cozy, cu vin fiert, ceai sau ciocolată caldă, cât și pentru vacanța de iarnă – e perfectă muzica lo-fi. Iar pentru a intra în spiritul sărbătorilor și nu vrei să asculți doar colindele noastre clasice, poți asculta muzică veche: Frank Sinatra, Bing Crosby, Judy Garland, Dean Martin. Bineînțeles, vă invit pe canalul meu YouTube, unde postez frecvent atât remixurile, cât și seturile difuzate pe Dance FM.

P.S.: Pentru podcast adaptez întotdeauna piesele în funcție de sezon.

Dj Mentol poate fi găsit și pe Facebook, Spotify, Soundcloud și Instagram.

Citește și:

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.