Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/11/2021
Muzică

Muzică în loc de liniște: un playlist relaxant

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii Muzică în loc de liniște: un playlist relaxant Share Muzică în loc de liniște: un playlist relaxant


Când ochii sunt suprasolicitați, puneți-vă urechile în funcțiune. Nu, aceasta nu este o reclamă la picături de ochi și nu este nici o metaforă despre cum ar trebui să ne ascultăm mai mult între noi. Scopul pentru care vă scriu este acela de a vă ajuta în conturarea unui playlist pentru momentele de relaxare. În afara faptului că vremea de afară cere multe pături și ceaiuri, vreau să subliniez aici și acum că relaxarea e productivă, și că e necesar ca aceasta să fie parte din programul nostru zilnic. Așadar, pentru că e posibil ca orele dedicate recreării să nu vă placă a fi mute, avem astfel:

Tiny Desk. Canalul de YouTube NPR Music are o tradiție veche cu aceste sesiuni intitulate Tiny Desk, în care artiștii vin și își interpretează piesele într-un format ceva mai potolit, acustic, într-un cadru restrâns, intim. Recent aceste mici concerte s-au mutat chiar și în casele celor invitați să performeze, însă conceptul e același. E locul ideal să îți asculți artiștii preferați, chiar și atunci când nu ai neapărat energie pentru dans, și de ce nu, să descoperi piese și oameni noi. În topul preferatelor mele stă Lous and The Yakuza. Original piesele ei se încadrează în categoria hip-hop, rap, trap, însă această sesiune prezintă sunete crude de chitară, tobe, keyboard și bineînțeles, timbrul particular și marcant al artistei.

Khruangbin. Trioul format dintr-un bas, o chitară și percuție, își are rădăcinile în soul și RnB, însă sound-ul lor e greu de definit, pentru că au multe influențe. Lipsiți de versuri, cei trei instrumentiști reușesc să te bage cu siguranță într-o stare, fie cea impusă de ei, fie una pe care ți-o sugerează ție piesa, prin combinații de funk, dub și psihedelic. Preferata mea este August 10, care sună groovy, jucăuș și fără griji, ca o zi de vară.

Trecem la ceva jazz și ne entuziasmăm pentru saxofonistul Jiro Inagaki. Instrumntist, producător și lider de trupă, artistul originar din Japonia este expert în tot ce înseamnă jazz, jazz fusion, jazz rock și are o discografie impresionantă. Ascultat la recomandare, am crezut inițial că e pur și simplu un jazz pe care îl găsești peste tot, cu toate acestea, are substanță, e dens și numai bun de pus pe repeat. Vă trimit acum la albumul In The Groove, lansat în 1973 cu trupa intitulată Jiro Inagaki & His Soul Media, și cu accent pe piesa Raven Speaks.

Om la lună. Nu puteam lăsa lista incompletă, fără ceva sound românesc. Acest proiect muzical e despre rock alternativ și versuri poetice. Poate mai simplu spus ar fi poezie pe muzică, cântată sensibil, cu grijă față de ceilalți, majoritar acustic. Pentru mine preferata este Războiul cu lumea.

Uneori e timp pentru toate și toți după o pauză meritată. Când simți că nu mai poți, mergi în colțișorul tău și savurează niște muzică.

Text de ALINA BĂLAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.