Pe data de 18 noiembrie a avut loc evenimentul de deschidere „Gnossiennes” – instalație artistică interactivă care te așteaptă în sala Atrium a Institutului Francez în România la București (Bulevardul Dacia 77), de luni până vineri, între 10-13 și 14-18, până pe 29 noiembrie.
În plus, evenimentul a însemnat și prezentarea, în premieră, a filmelor „3 Gnossiennes de Erik Satie, cu Andrei Petrache”, trei filme scurte în care tânărul pianist și compozitor prezintă celebrele lucrări pentru pian – într-o manieră simplă, ușor de urmărit atât pentru începători cât și pentru cei mai experimentați (acum pot fi vizionate și pe site-ul proiectului: https://gnossos.imagomundi.ro/video/). Primul film cuprinde și o scurtă prezentare a compozitorului francez, precum și câteva noțiuni de bază despre pian.
Ce nu se vede în fotografii – drept pentru care explicăm aici: instalația este compusă dintr-un pian digital (cu 88 clape „grele”, oferind experiența unui pian real), o tabletă (de pe care se poate „juca” muzica lui Satie), o pereche de căști (astfel încât experiența ta este …doar pentru tine, nu ai senzația că te ascultă – și te judecă – cineva, ești doar tu cu sunetele pianului) și proiecții video („inspirate din teritoriul copilăriei – leagăn și mecanism al unor sensibilități comune, universale și atemporale”).
Să le luăm pe rând:
- Pianul digital: dacă ai atins vreodată clapele unui pian „adevărat”, ai observat că ele se apasă diferit față de cele ale unei orgi electronice. Pianul digital oferă aceeași senzație – apăsarea clapelor se face la fel ca la un pian real, așadar intensitatea sunetelor poate fi controlată mult mai bine, direct din apăsarea clapelor.
- Tableta: conectată la pianul digital, tableta oferă acces la un mic „joc”. Am pus ghilimele pentru că nu e tocmai un joc, de fapt – este o aplicație de învățare a cântatului la pian, care afișează (în cazul nostru) Gnossiennele lui Satie. Totuși, n-am folosit întâmplător cuvântul „joc”: pe ecranul tabletei se poate vedea claviatura unui pian (plus mâinile – opțional, dacă vrei să vezi ce deget trebuie să folosești pentru o clapă anume), în partea de jos; în vreme ce partea de sus a ecranului poate să-ți afișeze partitura sau sunetele (reprezentate prin dungi colorate care „cad” spre clape, ca într-un joc). În fine – e de jucat / experimentat, nu de explicat 🙂
- Căștile: multă lume evită să se atingă de pian, jenată pentru reacția celor din jur (reacție ipotetică, de altfel – doar copiii se manifestă spontan…). Având căștile pe urechi, nimeni nu aude – și nu judecă – ce faci tu acolo. În plus, ele te ajută și să te izolezi de zgomotele din jur – așadar nici nu „deranjezi” dar nici nu ești deranjat.
- Proiecțiile video: Cristian Stănoiu, pe care îl știi din concertele Imago Mundi (pentru că mai toate concertele Imago Mundi sunt însoțite de proiecții video) a construit un vizual în mișcare, vizual care invită la joacă și interacțiune – copiii care au ajuns până acum în sala Atrium a Institutului Francez ne-au confirmat asta. Bineînțeles, adulții sunt bineveniți să interacționeze cu proiecțiile video – la fel precum copiii, dacă se poate 🙂
Te așteptăm în sala Atrium a Institutului Francez din România la București (Bulevardul Dacia 77), de luni până vineri între 10-13 și 14-18, până pe 29 noiembrie – pentru o experiență personală, imersivă și interactivă!
Instalația „Gnossiennes” face parte din proiectul „GNOSSOS”, organizat de Asociația Culturală ISVOR și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).