Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/11/2021
Artă & Cultură / Carte

50 de ani de Fear and Loathing in Las Vegas

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii 50 de ani de Fear and Loathing in Las Vegas Share 50 de ani de Fear and Loathing in Las Vegas


În luna mai a anului 1988, Universal Pictures lansa ecranizarea Fear and Loathing in Las Vegas în regia lui Terry Gilliam. Johnny Depp intra în pielea celui mai extraordinar jurnalist, Raoul Duke, al cărui comportament neconvențional și consum excesiv de droguri îl pun într-o cursă contra autorităților iar teama de a fi prins nu îl limitează, ci mai degrabă îi stârnește dorința de rebeliune împotriva figurilor dominante. Însă povestea jurnalistului neobișnuit și a avocatul său ciudat care pornesc în goana dupa Visul American a avut un impact cultural imens încă dinainte de a cunoaște marile ecrane… vorbim despre cartea care a stat la baza filmului. 2021 marchează 50 de ani de când revista Rolling Stone a publicat mini-seria Fear and Loathing in Las Vegas, semnată de autorul și jurnalistul american Hunter S. Thompson.

50 de ani de Fear and Loathing in Las Vegas

Thompson detaliază evenimentele care au avut loc în timpul călătoriei sale la Las Vegas, când a fost însărcinat să raporteze despre cursa de motociclete Mint 400. Își documentează consumul de droguri, halucinațiile și alte obstacole care apar și îl împiedică să își ducă misiunea la bun sfârșit. Povestea a fost atât de scandaloasă, întunecată și plină de umor, încât textul publicat în două părți a fost transformat într-un roman și publicată un an mai târziu.

Conceptul din spatele cărții lui Thompson este o examinare a prăbușirii contraculturii americane. În anii 1960, tinerii au început să respingă opiniile conservatoare ale părinților lor și au ieșit în stradă într-o rebeliune colectivă pentru împotriva celor mai mari amenințări ale societății – în special violența și corupția care au urmat războiul din Vietnam și inegalitatea rasială, socială și de gen a societății americană. Contracultura a căutat libertatea, egalitatea și pacea, dar nu a obținut-o, iar Thompson deplânge acest eșec. Naratorul și protagonistul lui Thompson, Raoul Duke, care este și un alter ego al scriitorului, dezvăluie ipocrizia mișcării contraculturale și susține că, deși naivă, a fost totodată violentă și intolerantă, aspecte pe care mișcarea le condamna, ceea ce a dus la eșecul acesteia.

50 de ani de Fear and Loathing in Las Vegas

Hunter S. Thompson

Fear and Loathing in Las Vegas, carte ce merită cu siguranţă a fi parcursă, este cel mai important și cunoscut exemplu al gonzo-jurnalismului – o nouă formă de jurnalism inventată de Thompson însuși, care respinge obiectivitatea jurnalismului tradițional. În schimb, se bazează pe o relatare individuală, la persoana întâi, a oricărui eveniment dat. În timp ce jurnalismul tradițional încearcă să dezvăluie adevărul obiectiv și absolut, gonzo-jurnalismul presupune că adevărul absolut nu există, ceea ce are ca rezultat un amestec ciudat de fapte și ficțiune care dezvăluie adevărul personal prin experiențele și emoțiile proprii scriitorului.

  • Text de Teodora Bratu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.