Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 13/11/2021
Film

ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil Share ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil


ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

Pe 13 noiembrie se împlinesc 50 de ani de la premiera Duel, lungmetrajul de debut al lui Steven Spielberg, cel mai celebru şi influent cineast şi producător din istoria cinematografiei moderne, deopotrivă adorat de consumatorii de family entertainment – datorită unor francize ca Indiana Jones sau Jurassic Park – şi respectat de critici şi colegi de breaslă, care i-au conferit în decursul carierei aproape 400 de nominalizări şi premii, de la Oscar, Primetime Emmy ori BAFTA, la César, David di Donatello şi Palme d’Or.  

ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

În 1971, Nona Tyson, secretara lui Spielberg, i-a dat cineastului în vârstă de 25 de ani un exemplar din Playboy îmboldindu-l să citească un anume text: “Cred că ăsta e chiar pe strada ta”. Se referea la o povestioară de Richard Matheson, deja un brand în cinematografia SF & Horror datorită ecranizărilor romanului I Am Legend şi a scenariilor scrise de el după E.A. Poe pentru Roger Corman. Spielberg, pe atunci doar o tânără speranţă ce-şi câştiga hamburgerul cotidian în TV, a fost aproape instantaneu vrăjit de Duel pe autostradă… sub acest titlu avea să ruleze filmul şi la noi, în anii comunismului.

ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

Simplitatea poveştii nu sugera un potenţial cinematografic deosebit însă o componentă esenţială a identităţii artistice a cineastului – gândindu-ne la Fălci sau E.T., de exemplu – o reprezintă tocmai calitatea de a transforma premise simple, aparent infantile, în produse (pop) culturale de o bogăţie şi complexitate uimitoare. Depăşirea unei cisterne pe o şosea pustie de către un autoturism condus de un afacerist grăbit (con)duce la o serie de şicane din partea şoferului camionului, care se transformă progresiv într-un real instrument al terorii. Fan al filmelor mute, Steven Spielberg a creat în Duel unul dintre cei mai ameninţători monştri nevorbitori din istoria cinemaului – precursor al rechinului din Jaws -, un camion de 40 de tone care înfricoşează mai ceva ca un serial killer în carne şi oase… modelul Peterbilt 281 din 1955 a fost ales de către regizor pentru că, văzut din faţă, aducea cel mai bine cu un chip omenesc.

ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

Duel a intrat în lucru ca film destinat televiziunii însă, după montaj, s-a luat neobişnuita hotărâre de a se filma câteva scene în plus iar filmul să fie distribuit în sălile de cinema. Filmat în doar 11 zile cu un buget minuscul, Duel l-a obligat pe Dennis Weaver, interpretul victimei camionului ucigaş, să parcurgă peste 2000 de mile sub îndrumarea lui Carey Loftin, coordonatorul cascadelor, cel care concepuse antologicele urmăriri auto din Bullitt şi The French Connection. Iar rezultatul este un Horror psihologic ultra-intens şi nu unul “de groază” în sensul trivial, ce rămane un must watch inclusiv pentru felul în care Spielberg face portretul bărbatului secolului XX. Pentru că alegerea numelui personajului angajat solitar în “duel” cu un simbol al modernităţii, Mann, vorbeşte de la sine.

ANIVERSARE: DUELUL lui Spielberg, un debut memorabil

Dennis Weaver in Duel

  • Editorial de Ioan Big.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.